Håndbold

Dansk landstræner køber ikke fyringsgrund

Kim Rasmussens suspendering fra det internationale håndboldforbund (IHF) har ifølge træneren kostet ham jobbet i Ungarn.

Han kender forholdene og ved, at "beslutningerne nogle gange blive taget mindre rationelt" i de kulturer. Som da han blev fyret som konsulent i den makedonske storklub Vardar efter mindre end en måned.

- Hvis jeg ikke kunne leve med det, skulle jeg ikke sige ja til jobsene.

Kim Rasmussen blev tirsdag fyret som landstræner for Ungarns håndboldkvinder efter tre og et halvt år i jobbet. Og endnu engang måtte han sande, at tingene kan gå utroligt stærkt.

Det er nemt at bruge den undskyldning, men jeg synes ikke, den holder

Kim Rasmussen

Danskeren fortæller nemlig, at han i slutningen af november blev præsenteret for en fireårig forlængelse som landstræner, og den skrev han under på. Folkene i forbundet "var meget tilfredse," fortæller han.

Suspenderet af IHF

I december blev Ungarn så slået ud af VM allerede i det indledende gruppespil og på 14.-pladsen.

Det var små marginaler og nogle tvivlsomme dommerkendelser, der var med til at sende Kim Rasmussens hold ud, og på pressemødet efter nederlaget til Rumænien var han rasende: I got fucked. Med henvisning til dommernes og de IHF-delegeredes præstation og ageren.

Ordene fik IHF til at suspendere Kim Rasmussen.

Konsekvenserne af suspenderingen er endnu ikke blevet afklaret i IHF, hvis kontor har været lukket på grund af jul og nytår. Men ifølge Kim Rasmussen var kontakten med IHF nu oprettet og en afklaring på vej.

Alligevel var det den uafklarede situation, der blev lagt til grund for fyringen.

- Det er jo nemt at bruge IHF-suspenderingen (som forklaring, red.), siger han til TV 2 SPORT.

- Det er først i marts, OL-kvalifikationen skal spilles, og den næste landsholdssamling ligger i midten af februar, så i bund og grund kunne man sagtens have noget is i maven og afvente og se, og så kunne man jo have en backupplan klar, hvis det gik helt galt med IHF. Det er nemt at bruge den undskyldning, men jeg synes ikke, den holder.

- Det er da mærkeligt, at de har været tilfredse med arbejdet og udviklingen, de ser, og pludselig kan de ikke se det fungere. Det er da noget, der godt kan ærgre og irritere mig lidt.

Kim Rasmussen var uenig i flere kendelser i kampen mod Rumænien. Video: Malthe Henriksen

Kim Rasmussen overtog det ungarske landshold i 2016, hvor målsætningen var glasklar.

Skader og graviditeter

Ungarn havde to gange i træk misset en plads ved OL - og nåede ingen af gangene frem til kvalifikationsturneringen til OL.

Det skulle danskeren lave om på, og med topspillere som Zita Szucsanszki, Zsuzsanna Tomori, Szandra Zácsik og Anita Görbitz på holdkortet kunne en mesterskabsmedalje inden OL i 2020 måske endda blive aktuel.

- Alle havde slået igennem internationalt. De spillere formår jeg stort set aldrig at gøre brug af – og slet ikke sammen, siger Kim Rasmussen.

Skader og graviditeter haglede simpelthen nedover holdet.

- Jeg skulle hele tiden bygge noget nyt op, og når jeg så var ved at bygge noget op, kom der yderligere skader eller en graviditet, og så skulle jeg bygge op igen.

- Jeg har hele tiden skullet starte lidt forfra, især på nøglepositionerne. Et midterforsvar, som alle med forstand på håndbold kender vigtigheden af, har jeg skullet bygge op over tre gange. Det har været kaotisk, men for mig har det været sindssygt spændende, for det er nogle nye udfordringer.

Medaljer blev det aldrig til, men til marts er Ungarn med i OL-kvalifikationen i kraft af en syvendeplads ved EM i 2018. Her hedder modstanderne Kina, Serbien og Rusland, og de to bedste nationer kommer med til legene i Tokyo.

Men på grund af suspenderingen blev Kim Rasmussen efter eget udsagn ofret på grund af manglende tålmodighed fra et forbund, der "havde brug for stabilitet inden de vigtigste kampe for damelandsholdet" i fire år.

- Jeg er afklaret, men jeg er da rigtig ærgerlig over, at jeg ikke får lov til at gøre det arbejde færdigt. Jeg synes sgu også, det er meget stærkt, at vi er i den OL-kvalifikation med det unge hold, vi har.

Han understreger, at forbundet kunne have arbejdet med en backupplan, hvis suspenderingen kom til at koste ham en karantæne henover OL-kvalifikationen.

Vil tilbage hurtigst muligt

Kim Rasmussen fik beskeden om sin afskedigelse på telefon, mens har var på skiferie i Østrig.

Ferien afbrød han tirsdag eftermiddag og kørte til Ungarn for at få afsluttet sagerne med det ungarske håndboldforbund og pakket sine ting.

Derefter vender han hjem til Danmark, hvor han "lige skal lande", før han begynder at kigge nærmere på fremtiden.

- Håndbold er mit liv. At være træner er mit liv. Jeg vil selvfølgelig gerne tilbage så hurtigt som muligt, siger Kim Rasmussen til TV 2 SPORT, der er åben for både et job på dansk grund og et nyt udlandseventyr.

- Det er jobbet, der afgør det. Geografien har aldrig afskrækket mig. Jeg har været ude i ti år og har fået en hulens masse international erfaring. Det er der ingen, der kan tage fra mig, og det er jeg glad for. Jeg har fået sindssygt meget, både personligt og arbejdsmæssigt.

- Jeg føler, jeg er godt rustet til hvilket som helst job – i Danmark eller internationalt. Det gælder om at lære af sine små fejl og komme videre. Det er det, jeg har fokus på nu. Om det er Danmark eller udlandet, må tiden vise. Det afhænger af, hvem der er interesseret i at hyre mig.

Inden jobbet i Ungarn var Kim Rasmussen landstræner for Polens håndbolddamer, som han to gange førte frem til semifinalerne ved VM.

I 2016, hvor han dobbeltjobbede med Polen og klubben CSM Bucuresti, førte han det rumænske storhold til Champions League-titlen, det rumænske mesterskab og pokaltitlen.