EM håndbold

Flere udskiftninger og ny struktur: Sådan fungerer det til EM

Der er stor forskel på landstrænernes muligheder for at skifte ud under henholdsvis VM og EM. Ved EM må man skifte dobbelt så mange spillere.

Nikolaj Jacobsen sagde efter den sidste testkamp, at det ikke er sjovt at være ham, når han skal udtage de 16 spillere, der må være på holdkortet ved EM.

Landstræneren kan dog trøste sig med, at han ved europamesterskaberne har vidde muligheder for at skifte ud i sin trup undervejs. Ved VM må man skifte tre spillere ind i kamptruppen i løbet af turneringen, mens man ved EM må skifte helt op til seks gange.

Her følger en gennemgang af reglerne:

16 spillere må være med til hver kamp, og undervejs i kampene er der som altid fri udskiftning mellem banen og bænken.

Færre spillere kan skrives ind, og dermed kan man spare en udskiftning. Det er tilladt at nøjes med at skrive 15 spillere ind til den første kamp, og dermed kan den 16. spiller tilføjes senere - uden at man bruger en udskiftning på det.

Flere kampe betyder flere udskiftninger. For hvert led i turneringen får landstræneren to muligheder for at skifte spillere ud og ind af kamptruppen:

  • 2 udskiftninger i gruppespillet
  • 2 udskiftninger i mellemrunden
  • 2 udskiftninger i finaleweekenden

Udskiftningerne kan ske når som helst, men det skal meldes ind til EHF senest klokken 9.00 på en kampdag.

Kun spillere fra 28-mandstruppen kan skiftes ind i kamptruppen. Danmarks bruttotrup blev udtaget i december, og her kan du se navnene på de 28 spillere, der kan komme til at spille EM for Danmark.

Det er tilladt at skifte en spiller ud og ind flere gange. Hvis Niklas Landin eksempelvis bliver skadet i den første kamp, kan han skiftes ud inden den anden kamp. Hvis han bliver klar til at spille den tredje kamp, kan han skiftes ind i truppen igen. Man bruger en udskiftning både før den anden og den tredje kamp i det nævnte tilfælde.

En karantæneramt spiller kan godt skiftes ud, men: Erstatningen for vedkommende må dog først spille, når karantænen er udstået. Man kan altså ikke komme uden om en eventuel karantæne ved at skifte ud i kamptruppen.

Alle EM-reglerne kan findes her.

Den nye EM-struktur

For første gang i historien deltager 24 lande ved et europamesterskab i håndbold, hvor der siden 2002 har der været 16 deltagende nationer.

Det betyder, at der er kommet ændringer i strukturen.

De 24 lande er blevet inddelt i seks grupper med fire hold i hver. Der er blot to lande fra hver gruppe, der avancerer til mellemrunden. Ved de seneste EM-slutrunder har det været tre ud af fire nationer fra hver gruppe, der er gået videre.

Et land kan derfor nu blot få to point med over i mellemrunden, da holdet kun får pointene med fra kampen mod det land, der også avancerer fra den indledende pulje.

I mellemrunden vil hvert land spille hele fire kampe, hvor man førhen spillede tre kampe. Nummer et og to fra tre af de indledende puljer bliver nemlig parret. Dermed er der for langt de fleste hold tilføjet en ekstra kamp under slutrunden.

Danmarks gruppe E bliver parret med gruppe D og F. Så hvis favoritterne går videre fra de indledende puljer, vil Danmark skulle kæmpe mod Frankrig, Norge, Sverige og Slovenien om en plads i en eventuel semifinale.

Af de seks hold, der bliver parret i en mellemrunde, vil nummer et og to avancere til en semifinaleplads. Der skal med andre ord kæmpes hårdt for de to point i samtlige kampe i både det indledende gruppespil samt mellemrunden.