EM håndbold

Gudmundur kender dansk svaghed: - Jeg byggede det op i tre år

Danmark står lørdag over for holdets forhenværende landstræner Gudmundur Gudmundsson, der nu er træner for hjemlandet Island.

- Der kan være både fordele og ulemper ved, at jeg kender dem, for de kender jo også mig.

Gudmundur Gudmundsson har siden 2018 været manden i spidsen for det islandske landshold, men han må regnes som én de trænere, der kender Danmark bedst.

Fra 2014 til 2017 var han landstræner for Danmark, som han førte til det historiske OL-guld i Rio i 2016.

Og det kan altså have både fordele og ulemper for Gudmundsson og Island, siger den 59-årige træner, der glæder sig til sin anden kamp mod Danmark efter skilsmissen for tre år siden.

- Jeg synes, det er dejligt. Jeg kender jo holdet og alle spillerne godt, så det bliver interessant.

Byggede forsvaret op

- Jeg byggede det danske forsvar op i tre år, og det spillede meget, meget flot ved VM-slutrunden. Jeg kender forsvaret godt, men hvad Danmark gør i kampen, ved jeg selvfølgelig ikke.

Så du kender også svaghederne i det forsvar?

- Ja, det gør jeg. Men det gør danskerne også, siger Gudmundur Gudmundsson til TV 2 SPORT.

Kampen mellem Danmark og Island spilles lørdag klokken 18.15 og kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.

Danmark blev verdensmester for et år siden under Nikolaj Jacobsen, og her blev forsvaret i flere omgange hyldet som en af de bærende elementer i guldmedaljen.

For svingende

Gudmundsson og Island er lige nu et godt stykke fra guldet og storhedstiden, da holdet i 2008 og 2010 vandt sølv og bronze ved henholdsvis OL og EM.

Det er et ungt hold, som ifølge landstræneren kan være fugl og fisk.

- Vi er i opbygningsfasen med vores hold og mange unge spillere, der er på vej. Vores spil svinger fra kamp til kamp og under kampene. Vi er ikke stabile nok endnu, men vi kan spille fantastisk håndbold på en god dag, siger Gudmundsson.

Han kalder dog Danmark for stor favorit og det bedste hold i verden.

Hellere dø end give op

Island, fortæller Gudmundsson, går ind til alle kampe for at vinde og vil hellere "dø på banen end give op", men derfor forventer han ikke ligefrem en sejr.

- Hvis vi skal have en chance mod Danmark, skal vi spille over niveau på alle måder. Vi skal præstere på et meget højt niveau. Det er ligegyldigt, om vi snakker forsvar eller angreb. Næsten alt skal lykkes for os.

Så I skal bare spille perfekt?

- Næsten, ja, siger Gudmundsson.

Danmark og Island har ikke mødt hinanden ved et mesterskab siden VM 2015, hvor Danmark vandt med 30-25.

Siden årtusindskiftet har holdene stået over for hinanden ni gange ved mesterskaber. Danmark står noteret for seks sejre - den ene efter forlænget spilletid - mens to er endt uafgjort. Island vandt i 2010 med hele 27-22.

Tiden som dansk landstræner

 1. 2014

  1. Udnævnes som afløser for Ulrik Wilbek

   DHF præsenterer islandske Gudmundur Gudmundsson som afløser for Ulrik Wilbek.

   - Vi har fundet vores landstræner, og det er en meget meget velegnet kandidat. I skal forvente jer en meget kompetent person, som uden problemer vil kunne overtage det danske landshold og føre det videre frem mod nye triumfer, sagde daværende sportschef Ulrik Wilbek til tv2.dk

 2. 2015

  1. Fiasko ved VM i Qatar

   Det danske landshold gik ind til turneringen med store forventninger, men måtte nøjes med en femteplads. Det var den dårligste placering siden VM i 2005 i Tunesien.

   Holdet ryger ud efter et svidende nederlag på 24-25 mod Spanien.

    

 3. 2016

  1. EM-nedtur

   Ved EM i Polen var et stærkt dansk hold blandt de absolutte favoritter til titlen.

   Det danske hold strøg gennem gruppespillet med tre sejre i tre kampe. I mellemgruppen leverede Danmark en forrygende præstation mod den onde ånd fra Spanien, men herefter blev det til uafgjort mod Sverige og til slut nederlag mod Tyskland.

   Dermed stod det klart, at Danmark ikke ville nå semifinalen. Danmark tabte kampen om femtepladsen til Frankrig, og leverede med sjettepladsen den dårligste placering ved et EM siden 2002.

 4. 2016

  1. Det historiske OL guld

   På grund af fiaskoerne ved VM og EM var forventningerne til det danske landshold ikke store forud for OL. 

   Gruppespillet blev en blandet fornøjelse med tre sejre og to nederlag. Som forventet gik Danmark videre til kvartfinalen, og herfra tog det fart.

   Med sejre over Slovenien i kvartfinalen, Polen i semifinalen og til sidst de forsvarende olympiske mestre fra Frankrig i finalen, var sucessen en realitet.

  2. Gudmundsson annoncerer sit stop

   Gudmundur Gudmundsson fortæller, at han stopper som landstræner, når kontrakten udløber med DHF i sommeren 2017.

   - Jeg har oplevet mange spændende ting med det danske landshold – senest OL-guldet, som er det største nogensinde – men til sommer udløber kontrakten, og jeg har andre planer, lød det fra Gudmundur Gudmundsson i den forbindelse.

 5. 2017

  1. VM-skuffelse

   Danmark leverede det dårligste VM-resultat i 12 år.

   Gudmundssons hold blev slået ud af VM allerede i ottendedelsfinalen efter en rædselsfuld kamp mod Ungarn, hvor Danmark aldrig var foran. 

   Det blev Gudmundur Gudmundssons sidste landskamp.

  2. Ridder af Dannebrog

   Gudmundur Gudmundsson udnævnes i al stilfærdighed til ridder af Dannebrog. Først en uge efter udnævnelsen fortalte han om det til islandsk tv. Dansk Håndbold Forbund havde ingen anelse om den fornemme anerkendelse. 

  3. Gudmundsson stopper før tid

   Gudmundur Gudmundsson stopper som dansk landstræner få måneder før kontraktudløbet med DHF. 

   Afløseren Nikolaj Jacobsen blev præsenteret i december 2016. Han overtager jobbet med det samme.