Håndbold

René Toft har usynligt problem - blev anbefalet at gå til talepædagog

Forsvarskæmpen René Toft Hansen skal holde pauser. Problemer med luftvejen gør, at han mister pusten.

Forsvarseksperten René Toft Hansen, der netop nu er med Danmark til EM, døjer med luftvejene. Det er faktisk derfor, han altid bliver skiftet ud efter 10-15 minutter i kampene.

Man kan ikke kalde det en sygdom, men min luftvej lukker til

René Toft, landsholdsspiller

Han har fået et ry for kun at være i stand til at spille to gange ti minutter i kampene. Det har landstræner Nikolaj Jacobsen også udtalt, fortæller Toft.

Men det passer ikke.

- Hvis pauserne bliver fordelt rigtigt, er jeg fuldt ud bevidst om, at jeg også kan spille 40 minutter. Får jeg bare tre, fire minutter på bænken, skulle jeg gerne kunne komme ind igen, hvis Nikolaj føler, der er brug for det, siger René Toft Hansen til TV 2 SPORT.

- Vi er tre stregspillere, så der er jo heller ingen grund til at slide folk ned. Føler han, det går godt, kan det være, jeg får lidt længere pauser.

Pusten er problemet

Det er dog ikke fysikken, formen eller skader, der volder Benfica-spilleren problemer.

Han mister pusten.

- Man kan ikke kalde det en sygdom, men min luftvej lukker til. Jeg er blevet testet for ti år siden, hvor jeg fik et kamera ned gennem næsen og gennem luftvejene.

- Jeg kom på et løbebånd, og med det samme jeg fik pulsen op, begyndte mine luftveje at snævre sammen. Det er simpelthen problemer med at få luft ind.

Og det er altså hverken forkølelse, astma eller noget andet. Lægerne kunne bare ikke finde ud af, hvad det var, fordi der ikke var nogen studier i det, fortæller Toft.

Så han blev rådet til en alternativ behandling.

- De anbefalede mig at gå til en talepædagog, der måske kunne hjælpe mig til at slappe af i musklerne i halsen, så det ikke blev så spændt og sammentrukket.

René Toft var på daværende tidspunkt flyttet til Tyskland, hvor han spillede for storklubben THW Kiel, så han fik aldrig startet et samarbejde med en tysk talepædagog op.

Og så fortæller han, at det "heller ikke lød til, det ville have en virkning," men det var deres bedste bud.

Skifte til Portugal har hjulpet

Så i stedet er det bare blevet en forudsætning for at have ham i truppen. Noget, som mesterklubberne Kiel og ungarske Veszprém altså har kunnet leve med.

Nu er René Toft Hansen så - efter mange opslidende sæsoner med et hav af kampe, mange og lange rejsedage og kampe i liga, cup, Champions League og deraf et hav af skader - kommet til Portugal, hvor han spiller for Benfica.

Det er helt andre himmelstrøg, også håndboldmæssigt. Og det har betydet alverden for René Toft Hansen.

- Det har betydet meget for min krop, at jeg ikke har den store belastning både rejsemæssigt, men også det fysiske tryk, der kommer fra modstanderne.

Hans VM-slutrunde i 2019, hvor Danmark for første gang nogensinde blev verdensmester, samt det sidste halve år i Veszprém blev smadret af en lyskeskade, som han pådrog sig under slutrunden.

Familien er det vigtigste

René Toft har kæmpet sig tilbage fra endnu en skade, og selvom glæden er stor over det mindre tryk, er det faktisk ikke det primære, der har gjort skiftet til Portugal og Benfica til et perfekt match.

Færre rejsedage og kampe har nemlig betydet mere tid til familien - ikke mindst de to børn.

- Det har bare gjort, at jeg har fået mere overskud til håndbolden. I Bundesligaen var vi meget væk fra familierne. Jeg havde en datter derhjemme, jeg savnede rigtig meget, siger René Toft.

I 2018 blev han og konen forældre til barn nummer to. Det er ikke svært at se begejstringen på ham, når han tænker over, hvad skiftet til Benfica har betydet på hjemmefronten.

- Bare det, at jeg kan bruge tid sammen med min familie. Lege med mine børn, og jeg kan se, hvor glade de er. Jeg nyder virkelig at være sammen med dem. Samle LEGO med dem, spille spil, fodbold ude i haven. Alt, hvad de har lyst til. De får lov til at sætte dagsordenen. I kælderen har vi lavet et stort legerum, som vi bruger rigtig meget tid nede i, fortæller han med stor begejstring og medgiver, at han selv er et legebarn.

- Det gør mig glad. Det er min hobby. Jeg har ikke andre hobbyer. Golf, fisketure eller hvad man ellers kan finde på. Jeg har min familie.

Lørdag skal René Toft og Danmark i aktion for første gang ved EM. Island er første modstander i det indledende gruppespil.

Kampen spilles klokken 18.15 og kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.

TV 2 SPORT afprøver i øjeblikket fodbold-sendeplan som et nyt format. Giv dit input her og hjælp os med at blive bedre.