Frankrig tæt på den store fiasko - vil være helt vildt, siger Wilbek

Frankrig har det mest ambitiøse håndboldforbund i Europa, men nu kan landet være blot et enkelt nederlag fra endnu en kæmpe slutrunde-fiasko.

Se Frankrig-Norge på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY klokken 18.15

De bruger flere penge på håndboldudvikling end nogen andre lande i Europa.

Og nu kan Frankrig allerede være ude af EM efter blot fire dage, efter den vante stormagt i håndboldverdenen ganske overraskende tabte til Portugal torsdag aften.

Nederlaget har sendt franskmændene under maksimalt pres, hvis de vil videre til mellemrunden. Og sker det, at Frankrig ryger ud, så har de i den grad brug for en selvransagelse, mener Ulrik Wilbek.

- Det vil jo være tæt på en sensation, hvis Frankrig ikke går videre. Der er ingen tvivl om, at det vil kræve en selvransagelse i det her kæmpe franske forbund, der bruger flere penge på håndbold end resten af Europa til sammen.

- Det vil være helt vildt, hvis begge deres landshold, som for nyligt har været verdensmestre, ikke engang kommer videre til mellemrunden, siger den mangeårige landstræner Ulrik Wilbek, der henviser til Frankrigs kvinder, der skuffede stort ved kvindernes VM i Japan.

Den nye EM-struktur betyder, at der kun er to hold fra hver gruppe, der avancerer til mellemrunden.

Derfor vil et fransk nederlag til Norge betyde, at Frankrig allerede er ude af EM efter blot fire dag. Portugal vandt nemlig tidligere søndag over Bosnien-Hercegovina.

'For sent generationsskifte'

Ulrik Wilbek har været i håndboldverdenen i rigtig mange år, og derfor har han ikke svært ved at pege på, hvorfor de franske resultater svigter i øjeblikket.

- Det siger meget, at Frankrig på herresiden ikke har vundet siden 2017. Der har været et for sent generationsskifte - specielt på målmandsposten, hvor de har kæmpe problemer lige nu.

- Og så må vi jo også sige, at Didier Dinart (fransk landstræner, red.) savner at vise, at han kan vinde noget selv. Det har han ikke formået endnu, siger Wilbek.

Og et generationsskifte kan i den grad komme på tale. Godt nok har den legendariske målmand Thierry Omeyer parkeret karrieren, men alderen trykker stadigvæk på mange af de nuværende spillere.

Bærerende kræfter som Nikola Karabatic, Luc Abalo, Cédric Sorhaindo og Michaël Guigou har alle passeret de 35 leveår.

Det ændrer dog ingenting i Frankrig, der ifølge Wilbek slet ikke overvejer muligheden om, at landsholdet kan ryge ud.

- Frankrig har jo traditionelt en ret høj selvforståelse. Og det har de ikke mindst med herrernes håndboldlandshold. De vil blive rakket ned af medierne, og der vil virkelig ske noget, hvis de skulle ryge ud nu.

Stadig meget talent

Skulle det utænkelige ske, at Frankrig røg ud inden mellemrunden, bimler og bamler alarmklokkerne dog ikke helt endnu.

Ulrik Wilbek vurderer nemlig, at talentmassen er så stor, at det ikke vil være et tegn på, at Frankrig er på vej væk fra verdenstoppen i håndbold.

- Jeg synes heldigvis ikke, at man kan snakke om, at fransk håndbold er på vej ned. De har så sindssygt mange talenter – både på herre- og damesiden – og de har så utrolig mange spændende spillertyper.

Problemet for franskmændene ligger dog et helt andet sted. Og det er i selvforståelsen - og i forståelsen af håndboldens udvikling uden for Frankrigs landegrænser.

- Det er klart, at selvransagelsen måske også kan blive i forhold til, at man skal begynde at tage omverdenen mere alvorligt. Portugal er et godt eksempel, for de kommer bare til at køre de næste ti år, og det gør Egypten også på herresiden. Så der er flere om buddet.

- Og så er der først og fremmest Danmark lige nu, som har de bedste spillere i verden. Frankrig tror dog, at det stadigvæk er dem, der har de bedste spillere. Men det har de altså ikke, konkluderer Wilbek.

De franske spillere har dog muligheden for at lukke alt snak ned om et tidligt exit.

Hvis de slår Norge og Bosnien-Hercegovina er de stadig med i kampen om at komme videre i mellemrunden.