EM håndbold

Kommentatorduo gik amok og fik komet til at droppe drømmen om en fodboldkarriere

22-årige Magnus Abelvik Rød er blandt verdens største håndboldtalenter. Men faktisk var et tilfælde, at han valgte håndbold.

Se Frankrig-Norge søndag klokken 18.15 på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY

Sidste år blev han kåret som verdens bedste unge spiller efter en sæson, hvor han spillede en nøglerolle i Norges VM-sølvmedalje og Flensburg-Handewitts mesterskab i Tyskland.

Magnus Abelvik Rød er lige nu med til EM, der bliver hans fjerde mesterskab for Norge trods de kun 22 år på bagen.

For 12 år siden sad Rød foran tv-skærmen hjemme i Oslo og så Norge slå Danmark på hjemmebane i åbningskampen ved EM. Begejstringen var enorm - ikke mindst fra den norske kommentatorduo Harald Bredeli og Bent Svele fra norsk TV 2, der gik amok i jublerus.

- De var helt vilde på tv'et. Jeg husker, at de havde sådan en indlevelse og var så lidenskabelige. Det var noget, der triggede mig. De solgte produktet godt til en ung tv-seer hjemme i stuen, siger Magnus Abelvik Rød til norsk TV 2.

- Når man så, hvor stort det var, og man kæmpede om en semifinale, så så det fedt ud. Jeg fik lyst til at begynde til håndbold.

Danmark endte med at blive europamester, mens Norge med uafgjort i den sidste mellemrundekamp mod Kroatien missede en plads i semifinalerne.

Det ændrede dog ikke Røds iver.

Spurgte mor om lov

På det tidspunkt dyrkede han flere andre sportsgrene og drømte mest af alt om at blive professionel fodboldspiller.

- Da jeg sagde til min mor, at jeg ville begynde til håndbold under EM, svarede hun, at jeg måtte vente et år for at se, om jeg stadig havde lyst, siger han.

Årets efter blev han meldt ind i Oslo-klubben Bækkelaget, og det er næppe noget, nordmændene begræder.

Landets ubetinget største håndboldstjerne er Paris Saint-Germain-spilleren Sander Sagosen, der er to år ældre end Abelvik Rød.

Men den 22-årige højre back er i gang med at spille sig op som en af de helt store profiler. Da Norge vandt VM-sølv sidste år efter finalenederlag til Danmark, var han den mest scorende norske spiller i åbent spil.

Drømmer om guld

Nu er EM så tilbage i Norge, der deler værtskabet med Sverige og Østrig. Nordmændene har aldrig vundet en EM-medalje før og er kun én gang kommet videre til semifinalerne.

Den statistik vil Magnus Abelvik Rød slette.

- Drømmen er guld. Vi har to sølv nu (ved VM, red.), så det vil være forkert ikke at sige guld. Men EM er et nyk op. Det er som regel sværere end VM, siger Abelvik Rød til norsk TV 2.

- Der er ingen lette kampe, og modstanden er i den internationale top. Alt skal klappe, og det skal vi forsøge at få det til.

Norge vandt første kamp 32-26 over Bosnien-Hercegovina, hvor Rød bidrog med to scoringer. I de sidste to kampe venter nu Frankrig og Portugal.

Går nordmændene som ventet videre til mellemrunden, bliver det formentlig til endnu et møde med Danmark.