EM håndbold

Cubanere spiller stor rolle i Portugals EM-succes, siger René Toft

René Toft spiller til daglig i den portugisiske liga, hvor han det seneste halve år har oplevet landets store fremgang inden for håndbold.

De færreste havde set det komme, at Portugals håndboldherrer skulle booke billet til mellemrunden ved EM.

Landet havde ikke været kvalificeret til et stort mesterskab siden 2006, og de var ikke spået mange chancer i det indledende gruppespil, hvor de var havnet i gruppe med Norge, Frankrig og Bosnien-Hercegovina.

Det har hjulpet dem meget, at de har fået nogle cubanere ind på holdet

René Toft Hansen

Men med sejre over stormagten Frankrig og bosnierne har portugiserne nu højest overraskende spillet sig videre til den næste fase ved de europæiske mesterskaber.

En foreløbig kulmination på de seneste års arbejde i portugisisk håndbold, hvor deres ungdomslandshold også har leveret store præstationer ved eksempelvis at spille sig i semifinalen ved de seneste verdensmesterskaber for U21- og U19-hold.

Den danske landsholdsspiller René Toft Hansen har siden sommer spillet for Benfica i den bedste portugisiske række, og her han oplevet fremgangen på tætteste hold.

- De er inde i en forrygende udvikling, siger den danske stregspiller til TV 2 SPORT.

Naturaliserede cubanere har haft stor betydning

Men den øjeblikkelige succes skyldes ikke kun portugisernes evner med en håndbold. Portugal har de seneste år tilknyttet flere cubanske spillere, og det har haft stor indflydelse på holdets spil.

- De har så mange spændende spillere. Det er et ungt hold, der bare klør på. De er ikke så fysiske, men det er de blevet, fordi de har fået naturaliseret en række cubanere. Det er dem, der kommer med fysikken, og det er det, de har manglet lidt før i tiden, siger René Toft Hansen.

Ved årets EM-slutrunde har Portugal de tre cubanske spillere Alexis Borges, Daymaro Salina og målmanden Alfredo Quintana i truppen.

- Når man ser de portugisiske spillere, så er de meget små. Det har hjulpet dem meget, at de har fået nogle cubanere ind på holdet, som lægger en solid defensiv og så en rigtig god målmand inde bagved, som gør det rigtig godt. Ham er jeg meget imponeret af. Han står i Porto og gør det rigtig godt, siger den danske Benfica-spiller.

Både Portugal og Norge er sikre på at gå videre til mellemrunden. De to nationer mødes tirsdag i en kamp om førstepladsen og retten til at tage to point med videre.