EM håndbold

Danmark havnet i 'speciel' situation - presset er ultimativt, siger ekspert

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard er ikke i tvivl om, at risikoen for at ryge ud af EM også har lagt et mentalt pres på de danske spillere.

At have kniven for struben efter kun to kampe er en særdeles uvant situation for de danske håndboldherrer.

Men det er ikke desto mindre det, der er scenariet før mandagens EM-kamp mod Ungarn, hvor Danmark med endnu et nederlag kan risikere at stå uden mulighed for at spille sig videre til mellemrunden.

- Det, der er specielt ved det her, er, at efter én kamp er presset ultimativt. Det er tak for kaffe, hvis det ikke lykkes. Det er hjem. siger Bent Nyegaard.

Årsagen til, at Danmark allerede risikerer at ryge ud af EM efter mandagens kamp, er, at strukturen i år er lavet om, så det indledende gruppespil består af puljer med fire hold i hver, hvor kun de to bedste går videre til mellemrunden.

- Her står man med et nyt format, hvor en halvanden dum kamp kan afgøre det hele. Alle har kendt reglerne på forhånd, men man kan jo bare se, hvad der skete med Frankrig, siger håndboldeksperten med henvisning til, at stormagten allerede har udspillet sin rolle ved EM efter kun to kampe.

Danske spillere lever med stort pres i hverdagen

Bent Nyegaard er ikke i tvivl om, at konsekvenserne ved et nederlag mod Ungarn er noget, som i forskellig grad har fyldt i spillernes hoveder efter det overraskende nederlag mod Island i lørdags og frem til den afgørende kamp mandag aften.

- Det mentale og psykologiske spørgsmål må være, hvordan fællesskabet og spillerne individuelt håndterer det, at alt kan gå galt. Hvor meget kommer de til at fokusere på det negative og det positive? Og hvor dygtige er trænerteamet til at finde balancen til at sige de rigtige ord?

- At det er et meget, meget stort pres, er der ingen tvivl om. Den gode historie er, at rigtig mange af de danske spillere – faktisk de fleste – lever med det her pres i hverdagen. Men selvom man oplever det dagligt, så er det ikke altid, man står i en situation, hvor det er alt eller intet, siger Bent Nyegaard, der også hæfter sig ved, at de danske håndboldherrer tidligere har vist, at de kan levere i pressede situationer.

- Hvis man kigger på de her spillere, så har de været rigtig gode, når presset har været allerstørst. De har noget erfaring, som de kan hive frem og sige, at det her, det har vi præsteret før.

"Danmark er klart bedst"

Ungarn, der vandt den første kamp ved EM med 26-25 over Rusland, har tidligere drillet Danmark ved flere lejligheder. Eksempelvis var det dem, der sendte Danmark ud af VM i 2017 allerede i ottendedelsfinalen.

Men meget er sket siden. Ungarerne er uden flere af de profiler, der de seneste år har båret store dele af holdets kvalitet. Legenden László Nagy har stoppet karrieren, mens Máté Lékai og Richárd Bodó begge er skadet.

- Jeg holder fast i, at når man kigger på kvaliteterne af de to hold, så er Danmark klart bedst, og set i det perspektiv, er jeg ikke nervøs. Men jeg har også været med i så mange år, at jeg godt har kunnet se, at indimellem, så bliver presset for stort, og så mislykkedes tingene.

- Jeg tror bare ikke, det sker i dag, siger Bent Nyegaard.