EM håndbold

For præcis to år siden brugte Nikolaj Jacobsen en taktisk hemmelighed mod Ungarn

Den taktiske hemmelighed er siden blevet udvidet, så flere højrehåndsspillere end Morten Olsen har spillet højre back.

For præcis to år siden åbnede Danmark EM med en storsejr over Ungarn. Dengang havde landstræner Nikolaj Jacobsen et es i ærmet.

Her gjorde han for første gang i sin tid som dansk landstræner brug af den normale playmaker Morten Olsen som højre back.

En taktik han havde holdt hemmelig siden sin tiltrædelse otte måneder forinden i maj 2017. Og det havde kriblet i Jacobsen for at vise den.

- Det, jeg var mest nervøs ved, var, at vi havde haft fire dage til at få Morten Olsen kørt ind på den højre back. Det har set rigtig fint ud til træning, men kunne vi også løse det i kamp? Jeg synes, han spiller fremragende, sagde Nikolaj Jacobsen i TV 2s sene EM-studie 13. januar 2018.

Morten Olsen scorede tre mål i den danske 32-25-sejr og var en tempomaskine i det danske angrebsspil.

- Personligt var jeg en lille smule urolig for flowet. Vi havde jo ikke set noget til det inden i dag. Men jeg må bare sige, at den måde Morten Olsen spillede på - han gik ind og skiftede zoner, havde fart i benene og satte virkelig sine medspillere godt op og var farlig selv - imponerede mig rigtig meget, lød det fra TV 2 SPORTs håndboldekspert Daniel Svensson i samme studie.

Overraskelsesmomentet er væk

Spoler vi tiden frem til i dag, har Nikolaj Jacobsen endnu en gang mulighed for at bruge 35-årige Olsen som højre back mod Ungarn, som Danmark møder mandag aften.

Mandag morgen blev han den første indskifter i den danske EM-trup på bekostning af Jacob Holm.

- Der er god grund til, at Morten Olsen kommer ind i og med, at Ungarn er en ny modstander, og det er et mere defensivt forsvar end det islandske at forholde sig til, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Det var virkelig en overraskelse for alle, at Nikolaj Jacobsen pludselig havde Morten Olsen med som højre back for to år siden, men det er siden blevet udvidet, så flere har spillet det. For eksempel Mikkel Hansen ved VM sidste år.

- Så overraskelsesmomentet er væk, men det betyder ikke nødvendigvis, at Olsen ikke igen kan spille højre back, for det er én blandt mange kompetencer, han har. Han har så meget håndboldintelligens, at han kan være med til at gøre en forskel, lyder det fra Nyegaard.

Kun én venstrehåndet back i truppen

Mod Ungarn ved EM for to år siden havde Danmark kun én venstrehåndet back i truppen i form af Niclas Kirkeløkke. Han fik ikke et eneste minut på banen i den kamp.

Kirkeløkke, der forud for denne sæson skiftede fra fynske GOG til den tyske storklub Rhein-Neckar Löwen, er også den eneste venstrehåndet back i den danske trup ved EM i år.

Danmark og Ungarn står over for hinanden klokken 20.30. Se kampen direkte på TV 2 og TV 2 PLAY.