EM håndbold

Norsk ekspert vakte afsky med udtalelse - nu hylder spillerne ham

De norske tilskueres indsats og pres på modstanderne var et stort tema op til kampen mellem Frankrig og Norge ved EM.

Vi spoler tiden et år tilbage, hvor Danmark bliver verdensmester med en knusende finalesejr over Norge.

VM blev spillet i Danmark, og i Boxen i Herning blev finalemodstanderen sat under et voldsomt pres med konstante pibekoncerter og buhråb fra tilskuerne.

Det blev mødt af voldsom kritik fra flere sider i Norge: fra fans, en kommentator og en tidligere landsholdsspiller. Det "klædte ikke danskerne", det var "usportsligt", og det var "patetisk". De norske landsholdsspillere forsvarede derimod indsatsen fra tilskuerne.

Pinlige tilskuere

EM anno 2020 spilles i Norge, Sverige og Østrig, og op til aftenens kamp mellem Norge og Frankrig, som blev spillet i Trondheim, var tilskuerne i fokus.

Den tidligere landsholdsspiller Ole Erevik kritiserede tilskuerne efter første EM-kamp mod Bosnien & Hercegovina, hvor 40 bosniere ifølge Erevik overdøvede 8000 nordmænd.

- Jeg synes, det er pinligt, sagde Erevik til VG og appellerede til, at de norske fans gjorde som de danske året inden.

- Der var ramaskrig i Norge, da Sander Sagosen blev buhet ad under VM-finalen i Danmark. Rigtig mange synes, det var usportsligt, men der må jeg ryste på hovedet. Det er topidræt, vi snakker om.

Fanformand rasede

Ereviks udtalelser startede en krig på ord i medierne, hvor formanden for de norske fans i Håndballens Venner, Sigvald Magelsen, var målløs.

- Det er helt sygt. Det er helt forfærdeligt. Jeg reagerede selv med afsky. Det er ikke sådan, vi skal opføre os i en arena, siger Sigvald Magelsen til Aftenposten.

- Vi skal heppe på Norge og bruge al energi på dem. Vi skal ikke ødelægge stemningen i hallen. Det gør de i Balkan-landene. Det efterlignede de i Danmark sidste år. Det var forfærdeligt. Det er dårlig sportsånd.

Men formandens ord nåede ikke rigtig ud til befolkningen - eller rettere sagt de 8000 nordmænd i Trondheim Spektrum.

Norge startede med bolden og jublede højlydt, da Sander Sagosen bragte holdet foran med 1-0.

Da Frankrig kort efter indledte sit angreb, ændrede tonen sig markant.

En stor pibekoncert og buhråb væltede ned over de franske spillere. Hvor afgørende det blev, er umuligt at spå om. De fleste topspillere er trods alt vant til at møde modstand på udebane. Ikke desto mindre vandt Norge kampen og spillede sig videre til mellemrunden, mens Frankrig er færdig ved EM.

Spillerne hylder Erevik

Og de norske spillede kunne lide, hvad de hørte. Fra tilskuerne, men i særdeleshed fra Ole Erevik.

Ifølge Sander Sagosen var han måske hovedårsagen til sejren over Frankrig.

- Ole ramte hovedet på sømmet. Jeg har aldrig oplevet en lignende atmosfære på norsk jord, siger Sagosen til VG og bakkes op af Christian O'Sullivan.

- Jeg kan bare sige, at Ole fortjener en eller anden pris. At få det norske publikum til at pibe er ikke let. Men sådan er det blevet i international håndbold. Vi, som spiller i udlandet, ved, at sådan er det, når du spiller på udebane. Og hvorfor skal det ikke være sådan i Norge? Det giver os utrolig meget støtte at høre, at publikummet er med os - ikke bare i angrebet, men også i forsvaret, siger han til Viasport Norge.

TV 2 SPORT talte også med Magnus Gullerud og Torbjørn Bergerud efter kampen, og de var ligeledes svært begejstrede over indsatsen fra lægterne.

Tirsdag får de norske spillere igen brug for tilskuernes hjælp, når de møder EM's store overraskelse, Portugal.

Begge hold er videre til mellemrunden, men spiller om at få to vigtige point med videre.