EM håndbold

Barca, Billund og det brede punkt? Forstå Nikolaj Jacobsens timeouts

Herunder kan du blive klogere på, hvad alle håndboldudtrykkene i Danmarks timeouts til EM betyder.

Har du ikke spillet håndbold i mange år eller fulgt håndbold tæt på tv tidligere, kan det være mere end svært at følge med, når landstræner Nikolaj Jacobsen instruerer sine spillere under en EM-kamp.

Når lyden fra en timeout rammer tv-skærmen, kan det både være skideballer, opmuntrende ord og taktiske dessiner, du hører - og ofte er det på et sprog, som kun håndboldkyndige kan forstå.

Derfor har TV 2 SPORT valgt at lave en Nikolaj Jacobsen-ordbog, hvor du som seer kan få forklaret alle de begreber, som den danske landstræner bruger under sine timeouts.

'3'ere' og '2'ere'

Når Nikolaj Jacobsen taler om 3'ere eller 2'ere, henviser han til positioner på banen. 3'erne er de to spillere, der dækker op i midten af et forsvar, 2'erne er to backs, mens 1'ere er fløjene.

'4'eren'

4’eren refererer til den venstre 3’er i modstanderens forsvar - når du tæller fra 1 til 6 fra Danmarks venstre.

'Barca'

Hver enkelt hold har ofte forskellige navne på de angrebssystemer, de vil spille i en kamp. En Barca er i bund og grund et såkaldt fransk kryds, som er en kombination, hvor playmakeren eksempelvis rykker mod venstre og så afleverer til højre back, mens venstre backen krydser med playmakeren, løber ind over midten og modtager bolden i fart, så han kan afslutte. Der findes et utal af variationer af disse kryds, hvor spillere har forskellige løbebaner.

Landsholdets assistent Henrik Kronborg forklarer, hvad Nikolaj Jacobsen mener, når spillerne skal lave en 'Barca' Video: Bo Bentsen
Under EM forklarer assisterende landstræner Henrik Kronborg flere af landsholdets spilsystemer. Video: TV 2 SPORT

'Fransk kryds'

På det danske herrelandshold fungerer det således, at playmakeren rykker mod venstre eller højre og afleverer til modsatte back. Den back, der ikke får bolden, krydser med playmakeren, løber ind over midten og modtager bolden i fart, så han kan angribe mand mod mand for dernæst at spille bolden tilbage til backen, der kommer i fart og spiller bolden ud til fløjen, der går mod mål.

Under EM forklarer assisterende landstræner Henrik Kronborg flere af landsholdets spilsystemer. Video: TV 2 SPORT

'Billund'

Et angrebssystem, hvor venstrefløjen løber med bolden fra sin position og i en bue over mod pladsen mellem højre back og den ene midterforsvarer (3'er) hos modstanderen. Så kan fløjen selv vælge at afslutte ind over midten, han kan spille højrebacken, der krydser fløjen og løber ind mod midten den modsatte vej, eller systemet kan ende med et boldpres over mod venstresiden igen for at skabe overtal i den side.

Landsholdets assistent Henrik Kronborg forklarer, hvad Nikolaj Jacobsen mener, når spillerne skal lave en 'Billund' Video: Bo Bentsen

'Det brede punkt'

Faktisk er det ikke et bestemt punkt, der henvises til, men en løbebane. Når Nikolaj Jacobsen snakker om det brede punkt, mener han, at en spiller skal starte på et bestemt sted helt ude ved sidelinjen ved bænken og angribe midt mellem modstandernes back og fløjspiller.

'Nordsjælland'

Et spilsystem, hvor formålet er at skabe en mulighed for duelspil mod det svage punkt/den svage spiller i modstanderens forsvar - enten mand-mand eller to mod to. Systemet begynder typisk med et pladsskifte mellem en back og playmakeren, mens stregen rykker til den ene eller anden side og måske laver en screening.

'Radjenovic'

Den måske mest berømte finte i dansk håndbold - i andre lande har den andre navne. Den angribende spiller laver et retningsskift den modsatte vej af den arm, som vedkommende har bolden i. Samtidig fører spilleren sin arm med bolden hen over skulderen på forsvareren for på den måde at komme fri.

Det gik ikke helt som forventet i anden halvleg mod Montenegro, og så måtte landstræneren tale med store bogstaver til sine spillere. Video: TV 2 SPORT

'Rundgang'

Det usædvanlige i dette spilsystem er, at stregspilleren løber ud fra sin position på stregen og deltager kortvarigt i spillet ude på banen. Han får bolden fra playmakeren, og spiller den så videre, inden han løber ind på stregen igen for at skabe forvirring eller skabe et overtal et sted på banen.

'Russerscreening'

Det er et spilsystem, hvor stregen står mellem en back (2'er) og en midterforsvarer (3'er) og screener, hvilket betyder at holde backen væk for at give plads til sig selv på stregen. Eksempelvis når en venstre back kommer tæt på, kan vedkommende enten skyde, hvis den forsvarende midterforsvarer bliver stående defensivt, eller han kan spille bolden ind til den frie streg, hvis forsvarsspilleren går frem.

'Undergang'

Her er formålet at skabe mere bredde i spillet. Fløjene står så langt nede mod hjørnet som muligt og modtager bolden fra backen, der krydser med playmakeren ved at løbe under (foran) ham. Playmakeren er så på backen, modtager bolden fra fløjen og kan skyde, spille stregen eller noget helt tredje.