EM håndbold

Danske EM-spillere håber på gentagelse af miraklet i 2012

Kasper Sndergaard, René Toft Hansen og Lasse Svan Hansen under EM i 2012.  Andrej Isakovic / Scanpix Denmark

Danmark kan ikke selv afgøre sin egen skæbne ved EM. Et scenarie, som danskerne – med held – har stået i før.

21. januar 2012.

En dato, som i mange år frem vil stå som en helt særlig dato i dansk håndboldhistorie. Danmarks håndboldherrer havde brug for et mirakel på mellemrundens sidste spilledag, hvis de skulle holde liv i håbet om en plads i semifinalen ved EM i Serbien.

Folk havde mere travlt med at stå inde i omklædningsrummet, hvor der var fjernsyn

Lasse Svan Hansen

Danmark skulle ikke alene vinde sin egen kamp mod Sverige. De var også afhængige af, at Polen i kampen forinden ville få point mod Tyskland.

Polen vandt kampen med 33-32. Men det var ikke sjovt undervejs, husker Lasse Svan Hansen.

- Det var helt forfærdeligt. Vi skulle varme op ude på gangen, fordi vi ikke kunne nå ind på banen og varme op, da kampen først skulle slutte. Folk havde mere travlt med at stå inde i omklædningsrummet, hvor der var fjernsyn.

- Da det så rent faktisk var en realitet, at Polen havde vundet, så begyndte folk jo at sprinte rundt ude på gangen og varmede op som en sindssyg. Folk var topmotiverede, siger højrefløjen, der er en de seks danskere fra den nuværende EM-trup, som var med ved slutrunden i 2012.

Danmark spillede sig i semifinalen og endte endda med at gå hele vejen efter at have været helt i kulkælderen undervejs i turneringen.

Svan håber på nyt mirakel i Malmö

Nu står de danske håndboldherrer så i en lignende situation ved det igangværende EM. Danmark er afhængige af, at Island slår Ungarn i onsdagens sidste gruppekamp, mens Danmark senere på aftenen så skal vinde over Rusland, hvis de skal med videre til mellemrunden.

Og her håber 36-årige Svan på, at det kommer til at gå, som det gjorde i januar 2012.

- Jeg håber selvfølgelig, at det er den reaktion, der kommer i morgen (onsdag, red.). Hvis vi får det ønskede resultat, så håber jeg, at folk er klar over, at vi har fået en mulighed, som vi ikke havde regnet med, siger den danske Flensburg-spiller.

En anden spiller, der også var med ved EM i 2012, er stregspilleren René Toft Hansen. Han fortæller, at han også onsdag aften har tænkt sig at følge tæt med i kampen mellem Island og Ungarn.

- Jeg plejer altid at følge med i de andre kampe, når jeg sidder og taper i omklædningsrummet. Det bliver som normalt, men der er nok lidt ekstra spænding på, siger René Toft, der kan regne med selskab fra landstræner Nikolaj Jacobsen undervejs.

- Det bliver en lang dag som alle andre. Det er klart, at vi kommer til at kigge lidt på resultatet i den første kamp. Selvfølgelig vil vi følge den undervejs. Det bliver to forskellige kampe for os med det ene eller det andet resultat.

"Hvis vi kommer langt, kan vi blive rigtig giftige"

Hvis det hele går, som det gjorde i 2012, og Danmark går videre til mellemrunden, så vil det godt nok være med nul point på kontoen. Men alle muligheder vil fortsat være åbne på grund af en ny struktur, hvor holdene maksimalt kan få to point med videre.

Lasse Svan Hansen håber, at et nyt mirakel kan give landsholdet vinger til den afsluttende del af EM.

- Det kan tænde en gnist. Det kan være den gnist, der tænder den ild, vi har brug for, så vi kan gøre det rigtig godt. Forhåbentlig bliver vi hjulpet, så vi kan klare tingene selv. Hvis det sker, så tror jeg absolut ikke, der er mange, der er glade for, at vi kommer videre til den mellemrunde udover os selv.

- Hvis vi kommer så langt, så kan vi blive rigtig giftige, siger Svan.