EM håndbold

Derfor blinker det rødt i målet under EM

For få år siden blev der indført et rødt LED-lys i målene, der skal gøre det nemmere for seere og involverede parter at følge med.

Denne sag blev i første omgang udgivet i 2020. TV 2 SPORT har valgt at genudtrykke artiklen, da rigtig mange seere og læsere har henvendt sig med lige netop spørgsmål angående dette.

Du har måske undret dig. Mange har i hvert fald spurgt undervejs i Danmarks kampe i TV 2 SPORTs liveblog.

Hvorfor starter der et mindre mobildiskotek i målene under EM?

Flere gange i løbet af kampene blinker målene nemlig rødt, og det er egentlig et tiltag, der blandt andet skal hjælpe seeren.

Hvornår lyser det rødt?

Målenes bagerste ramme har fået påmonteret LED-lys, der lyser op, når:

  • En træner trykker på timeout-knappen
  • Eller når tiden er gået

Det europæiske håndboldforbund (EHF) oplyser til TV 2 SPORT, at det er i disse to tilfælde, at det lyser rødt. Det skyldes, at lyset er forbundet til halhornet.

Under EM har der dog været mange eksempler på, at målene også lyser rødt, når dommerne stopper spillet. Det er blandt andet i forbindelse med to minutters udvisninger, og når dommerparret vil have tørret sved væk fra banen.

Hvorfor lyser det rødt?

Ifølge EHF skal LED-lyset gøre det nemmere for såvel seere som de involverede parter at være klar over, hvad der sker under kampen.

Førhen var det blot et halhorn, der informerede om spilstop. Nu er lys og lyd så kombineret for at gøre det nemmere at forstå kampens udvikling.

Samtidigt kan dommerne også bruge lyset til at bedømme, om et skud i sidste sekund har passeret mållinjen.

Et positivt tiltag

Selvom blinklyset har forvirret mange danskere, så er opfattelsen hos EHF, at seerne er glade for LED-lyset.

- Vi har fornemmelsen af, at det er et tiltag, der er blevet taget rigtig godt i mod, siger EHF's presseansvarlige Thomas Schoeneich til TV 2 SPORT.

Det røde blinklys blev for første gang indført ved kvindernes EM i 2018.