EM håndbold

Fanformand rejser kritik: - Mange opfører sig, som om de sidder ved kaffebordet

Indsatsen fra de danske tilskuere til EM-kampen mod Ungarn er blevet kritiseret af ekspert. Danske fanformænd er enige.

Ved VM på hjemmebane for et år siden blev flere af Danmarks modstandere sat under voldsomt pres fra tilskuerne i Boxen i Herning med pibekoncerter og buhråb.

Indeværende EM spilles blandt andet i Malmö, hvor Danmark har været så godt som på hjemmebane - og på tilskuerrækkerne været i stort overtal.

Mange danske tilskuere opfører sig ofte, som om de sidder ved kaffebordet

Sally O. Jacobsen, formand i Fans to Fighters

Alligevel var der kritik af de danske tilskuere fra TV 2 SPORTs eksperter efter Danmark skæbnekamp mod Ungarn mandag, som endte 24-24.

- Det danske publikum var for stille i dag. De skal til at få pakket de der klappølser væk. Det var faktisk kun de sidste to og et halvt minut, der kom en lille smule pres på fra tilskuerne, lød det kontant fra Daniel Svensson.

For sløvt

Der er plads til godt 15.000 tilskuere i Malmö Arena, og det svenske håndboldforbundet oplyste til TV 2 SPORT før EM, at der var henholdsvis 7000 og 5000 danske tilskuere på plads til kampene mod Island og Ungarn.

Det kvantitative overtal på tilskuerpladserne har dog ikke givet kvalitet nok i form af stemning og pres på modstanderne. Det mener to danske fanformænd.

- Det var for sløvt. Vi forlanger 100 procent fra spillerne, men hvad giver vi egentlig selv? Når de går ned, skal vi gå op. Ellers giver det ikke nogen mening. Så kan vi ligeså godt sidde hjemme foran tv’et, siger Sally O. Jacobsen fra Fans to Fighters.

- Mange danske tilskuere opfører sig ofte, som om de sidder ved kaffebordet og er bange for at tabe koppen ned i skødet.

Fuck janteloven, op af sædet, fuld skrue

Sally O. Jacobsen

Hun bakkes op af initiativtager til fangruppen HHF, Anette Hansen, der "var dybt misundelig på Island" under lørdagens kamp, hvor hun var til stede i Malmö.

- De gav den godt nok gas i forhold til os danskere, siger hun.

Fans bliver spredt

Anette Hansen peger på en udfordring i Malmö, som består i, at fangrupperne ikke har fået mulighed for at købe billetter i en 'samlet pakke', så de kan stå sammen. Det plejer de at få mulighed for fra Dansk Håndbold Forbund, når der er tale om hjemmekampe.

- Hvis man sidder en gruppe sammen, som tager noget initiativ, så er det lettere at hive den almindelige dansker med. Men de kigger meget i starten, siger hun.

Samtidig mener hun, at der var mange børnefamilier, som ikke "ruller sig ud", ligesom der formentlig har været mange københavnere til stede. Jyder er nemlig "bedre til at gå til håndbold end københavnerne", siger hun med henvisning til den store klubkultur i Jylland.

'Fuck janteloven'

Og så er der noget generelt med den danske kultur, mener Sally O. Jacobsen.

- I Danmark er skismaet, at vi er så høflige. Vi sidder og klapper-klapper-kage og synger 'Sweet Caroline'. Det dræber stemningen som én i pokker, siger hun.

- Man kan tit blive misundelig på de ungarske og for den sags skyld islandske tilskuere. Det er fuld skrue, og der er ikke nogen, der siger ”sæt jer ned” i deres lande. Det har vi.

- Fuck janteloven, op af sædet, fuld skrue. Vi har et hold, der er olympisk mester og verdensmester. Men de kan også knække nakken, hvis de bare skal spille foran en flok døde sild.

Musikken i hallen hjælper heller ikke på det, mener hun, så der skal kampen også tages op.

- Der er deejays i hallerne, der lige skal gøre sig bemærket med deres playliste, og så drukner de alt spontant fra publikum.

- Vi har en kerne af os, der virkelig går til det og som håber, at folk så kommer med. Men det drukner, hvis vi bliver overdøvet af 'For Evigt' eller et eller andet. Det er det, vi skal kæmpe imod, så hvis vi er 7000, der gør det, kan deejayen godt pakke sammen.

Heppe-guide

Det er ikke, fordi fangrupperne ikke gør noget for at appellere til sine medlemmer og den øvrige danske befolkning.

Fans to Fighters har en heppeguide, som sendes ud via nyhedsbrev til medlemmerne, og som deles bredt via sociale medier.

Her bliver der altså appelleret til at lægge maksimalt pres på modstanderne med pibekoncerter og buhråb, mens dommerne også skal mærke tilskuernes tilstedeværelse.

Norsk fanformand rasede

Det er noget, der har fyldt en hel del i Norge, som er medvært ved EM. Den tidligere landsholdsspiller Ole Erevik kaldte det pinligt, at 40 bosniske tilskuere ifølge Erevik overdøvede 8000 nordmænd.

Erevik appellerede til det samme, som du kan læse i heppeguiden, men det mødte voldsom kritik fra formanden for den norske fangruppe Håndballens Venner.

- Det er helt sygt. Det er helt forfærdeligt. Jeg reagerede selv med afsky. Det er ikke sådan, vi skal opføre os i en arena, sagde Sigvald Magelsen til Aftenposten og kaldte det usportsligt.

Norges tilskuere leverede efterfølgende flere pibekoncerter i kampen mod Frankrig og blev hyldet af de norske landsholdsspillere.

Sally O. Jacobsen giver heller ikke meget for sin norske kollegas synspunkt.

- Det er en gedigen gang pjat for tøsedrenge. Det er bare for meget. Så bliv da hjemme og se kampen på tv, siger hun.

- Du er nødt til at reagere. Alle kendelser, der går Danmark imod, er forkerte. Uanset hvordan det er rent teknisk. Man er nødt til at komme op af stolen og buhe.

- At buhe ad en modstander er også en kompliment til din modstander om, at vi opfatter dem som en trussel. Derfor skal vi prøve at stresse dem.

Island får enorm opbakning

Både Sally O. Jacobsen og Anette Hansen har billetter til samtlige mellemrundekampe, men det er overhovedet ikke sikkert, de får Danmarks håndboldherrer at se.

Onsdag ligger deres skæbne nemlig først i Islands hænder. Islænderne møder Ungarn, og her skal Island vinde for at holde liv i Danmarks chance for avancement. Derefter skal Danmark selv slå Rusland.

Så heppeguiden gælder for en sjælden gangs skyld ikke kun Danmarks kampe.

- Island har aldrig haft så mange tilskuere til en kamp. Det vil jeg love. Vi skal nok heppe på dem, og så må vi se, om de gider klappe lidt ad os bagefter. Vi må gøre alt for Danmark, siger Sally O. Jacobsen.

Den første skæbnekamp for Danmark - altså Ungarn-Island - spilles onsdag klokken 18.15. Danmark spiller - forhåbentlig for en plads i mellemrunden - klokken 20.30.

Begge kampe kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.