Gommen er skredet – festen fortsétter

16x9
Mikkel Hansen og franske Nikola Karabatic er to af de spillere, der ikke lĂŠngere er en del af EM. Foto: Annegret Hilse / Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs hÄndboldredaktÞr skriver om et EM uden store nationer som Danmark og Frankrig - og de dertilhÞrende stjerner.

Forestil dig et bryllup, hvor gommen skrider efter velkomstdrinken, men festen skal fortsĂŠtte.

SÄdan er EM i herrehÄndbold blevet.

Danmark og Frankrig tabte – hĂ„ndbolden vandt.

Umiddelbart giver sÊtningen ingen mening. EM-turneringen har mistet verdens to mest populÊre landshold. Nogle af hÄndboldens bedste aktÞrer er rejst hjem. Hansen, Karabatic, Landin, Mem, Lauge og Fabregas er ude af syne. Billetter er rykket i stykker og mange tv-seere hÄndboldverden over vil vÊlge resten af EM fra.

Lederne i EHF fortryder

Det er en kulsort stund for dansk og fransk hÄndbold. Kommercielt er det ogsÄ en katastrofe for sporten. Og ja, jeg hiver det store ord ind her. Katastrofe.

Det EuropÊiske HÄndbold Forbund har ved dette EM debuteret med et nyt format. En udvidelse, der skulle vise om europÊisk herrehÄndbold er blevet sÄ godt i bredden, at 16 hold kunne blive til 24.

Allerede efter de indledende kampe har de fÄet et rungende ja pÄ det spÞrgsmÄl. Jeg er sikker pÄ, at lederne i EHF lige nu fortryder, for heller ikke de kan vÊre tjent med, at der nu skal spilles 11 dages EM-hÄndbold uden Frankrig og Danmark.

Om nogle mÄneder vil man forhÄbentlig anskue tingene anderledes og se denne udvikling som en massiv gevinst rent sportsligt. I alt for mange Är har bredden i verdenshÄndbolden vÊret sÄ lille, at kampe ved EM, og isÊr VM, kunne sammenlignes med transportetaper i Tour de France.

Intet drÊber elitesport som forudsigelighed. Ofte har vi kunnet sÊtte dette kedelige prÊdikat pÄ de fÞrste mange kampe i hÄndboldslutrunder.

Dansk exit er en del af den nĂždvendige udvikling

Det har man ikke kunnet her ved EM. Det nye format er befriende ubarmhjertigt. Danmark tabte Ă©n kamp med Ă©t mĂ„l – farvel. Frankrig spillede Ă©n dĂ„rlig kamp – mod Portugal – farvel. Det er barsk, og en helt, helt vidunderlig og nĂždvendig udvikling for hĂ„ndbolden.

NÄr solen en dag igen stÄr op over HÄndbold-Danmark og dette EM kommer pÄ afstand, skal alle glÊde sig mere end nogensinde til nÊste EM. TÊnk sig, at hver aktion, hver scoring, hver redning, hvert lille fejltrin kan ende i pinefuld exit allerede efter de indledende kampe. Det er da essensen af topsport, venner.

SÄ kan man argumentere med det urimelige i, at et klassehold som Danmark er sendt ud, og et uinteressant hold som Østrig er videre med maksimumpoint. Men sÄdan bliver det nÞdt til at vÊre, nÄr vÊrtsnationen mÄ vÊlge sin indledende gruppe. Det privilegie har Danmark ogsÄ haft.

PĂ„ bundlinjen stĂ„r, at Danmark ikke var gode nok. En konklusion, som spillerne erkendte undervejs og efter exit’en. Det klĂŠdte dem i nederlagets stund.

Bruden er her jo endnu

Og lad sÄ endelig de fagligt funderede analyser af den danske nedtur fortsÊtte. Det er sundt at diskutere og faktisk en ekstremt spÊndende hÄndbold-diskussion. Den er tilmed nÞdvendig, hvis vi skal forstÄ hvordan verdens suverÊnt bedste hÄndboldhold i januar 2019 kunne dumpe ud af Europas top 12 et Är senere. En kÊmpe fiasko. Intet andet.

Dommedags-diskussionen og kravet om spillere og trÊneres hoved pÄ et fad er derimod latterlig. Danmark har stadig et af verdens bedste landshold og spillets bedste trÊnere. Selv om de i forening fejlede stort i MalmÞ.

Vi andre bliver i Sverige og prĂžver at feste videre. Og hey, bruden er her jo endnu, om end hun taler norsk.