EM håndbold

Jacobsen uenig med chefen - redaktør vurderer, hvad Henriksen mente med efterlysning

Sportschefen i Dansk Håndbold Forbund (DHF) savner ledertyper i dansk håndbold generelt - også på herrelandsholdet, der onsdag røg ud af EM.

Morten Henriksen, der siden maj 2017 har været ansat som sportschef i DHF, havde i kølvandet på onsdagens skuffende EM-exit en efterlysning.

- Jeg synes, vi har en udfordring i dansk håndbold generelt med ledertyper. Det synes jeg også, vi har set her. Vi mangler nogen, der virkelig tager ansvaret på egne skuldre, når tingene går mod os. Det var ikke svært sidste år (ved VM, red.), hvor tingene gik godt. Så er det ikke problematisk. Så det bliver spændende at kigge på, hvordan vi får lavet de her ledertyper i herrehåndbold, sagde Morten Henriksen til TV 2 SPORT.

Generelt at sige, at landsholdet mangler ledertyper, er helt forkert. De vælter i ledertyper

Dan Philipsen, TV 2 SPORTs håndboldredaktør

Landstræner Nikolaj Jacobsen hørte udtalelsen i TV 2 SPORTs EM-studie og blev bedt om at forholde sig til den.

Han slog fast, at det er nemmere at være leder, når det kører på banen. Men han køber det ikke som en mangelvarer på det danske herrelandshold.

- Jeg synes, vi har ledere nok. Niklas Landin, Henrik Møllgaard. Vi har desværre haft Lasse Svan ude (med skade, red.), der også betyder rigtig meget for vores hold på den ledelsesmæssige del. Mikkel Hansen, Rasmus Lauge og så videre. Jeg synes, der er nok af de typer på holdet, sagde Nikolaj Jacobsen.

Overraskende udmelding

Danmark blev verdensmester for et år siden, så EM kom til at stå i så skærende kontrast, som det kan lade sig gøre. 13.-pladsen blev den dårligste danske EM-placering nogensinde, hvis man ser bort fra 1998, hvor Danmark ikke kvalificerede sig til mesterskabet.

Selvom sportschefen og landstræneren er uenige i, at der er tale om en mangelvare, tror TV 2 SPORTs håndboldredaktør Philipsen ikke, Henriksens ord kom ud af det blå.

- Jeg var meget overrasket, da jeg så Morten Henriksens udlægning af problemstillingen. Jeg er i udgangspunktet helt vildt uenig med ham. Det her landshold har masser af ledere, men det er ledere i medgang. Jeg skal ikke kunne sige, om det er det, Danmark har manglet i modgang. Det må næsten være det, han stod og efterlyste, siger Dan Philipsen.

- Vi kan kun tolke på det, men der må være noget om det, fordi han er så tæt på holdet. Men generelt at sige, at landsholdet mangler ledertyper, er helt forkert. De vælter i ledertyper.

Skuffet over mangel mod Ungarn

Nikolaj Jacobsen rundede sin uenighed af med at slå fast, at Danmark ikke var dygtige nok ved EM. Det er især Ungarn-kampen, der endte 24-24, han peger på som årsagen til, at EM for Danmarks vedkommende sluttede fem dage efter, det var gået i gang.

- Jeg lægger det i det, at han er skuffet over, at holdet i modgang mod Ungarn blev febrilsk. At ingen af de erfarne spillere tog holdet på skuldrene på en rigtig måde. Det var der ikke. Det tætteste, vi kom på det, var Rasmus Lauge, og han tog nok holdet lidt for meget på skuldrene, fordi han ikke var i stand til at spille håndbold på det niveau, han plejer. Af indlysende grund, når han var på vej tilbage fra skader, siger Dan Philipsen.

Du kunne have sat paven ind som sportschef, uden at det havde gjort, at de havde ændret synderligt meget

Dan Philipsen

Håndboldredaktøren hylder samtidig Morten Henriksen for at have modet til at stille sig frem og italesætte en problemstillingen.

- Det er ikke en diskussion med personfnidder og uenigheder. Det er en håndboldbaseret, faglig uenighed, og det er det, håndbolden lever af. De debatter skal man kunne tage, også eksternt. Derfor skal en landstræner også kunne tage, når en håndboldekspert vurderer, hvad der er godt og skidt. Det samme gælder, når en sportschef ser tingene anderledes. Så længe man diskuterer håndboldfaglige ting på et ordentligt, sobert grundlag i det offentlige rum, hvilet vi heldigvis har kultur for i Danmark, så jeg hylder, at Morten Henriksen sagde det.

Svært job med Jacobsen

Da Morten Henriksen tilbage i 2017 overtog rollen som DHF's sportschef fra Ulrik Wilbek, var A-landstrænerne allerede ansat på lange kontrakter.

Klavs Bruun Jørgensen havde været kvindernes landstræner siden 2015, mens Nikolaj Jacobsen trådte til på herrelandsholdet to måneder før Henriksen.

Nu er førstnævnte fortid, efter han og Morten Henriksen blev enige om at afbryde samarbejdet efter VM-slutrunden i december.

Men med de to trænertyper har det heller ikke været let for Morten Henriksen, der før ansættelsen i DHF var cheftræner i SønderjyskE gennem ti år.

- De har meget større karrierer, end han har, og et meget større træner-cv. Men man er jo ikke automatisk en dårlig sportschef, bare fordi man ikke har vundet x-antal titler og scoret 1000 mål sin håndboldkarriere. Sportschefer skal kunne mange, mange andre ting, siger Dan Philipsen.

- I forhold til de to landstrænere tror jeg næsten, det er umuligt at ansætte den rigtige sportschef. Det er to så individuelt prægede trænere, der er så dygtige og stålsatte på, hvilken vej de vil gå, at du kunne have sat paven ind som sportschef, uden at det havde gjort, at de havde ændret synderligt meget. På den måde tror jeg, Morten Henriksen har et meget svært job, men han skal mange andre ting. Og jeg ved, at Morten Henriksen er helt ekstremt flittig. Selvfølgelig er der nogle kompetencer, han qua sit generalieblad ikke kan have i den internationale håndbold. Men jeg hører ikke andet, end at han arbejder helt sindssygt hårdt hver eneste dag.