EM håndbold

I Portugal er det ikke alle og enhver, der kan få lov til at spille håndbold

Rui Silva har gjort sig bemærket under EM. Både med sine pragtfulde mål, men også med sine karismatiske briller. Ole Martin Wold / Ritzau Scanpix

Håndbold på skoleskemaet, håndplukning hos tidligere kolonier og inspiration fra fodboldens verden. Bliv klogere på den portugisiske håndboldsucces.

De er akrobatiske. De er talentfulde. Og så er de flyvende.

Det portugisiske landshold har taget håndboldverdenen med storm.

Der var ikke mange, der levnede Portugal en chance for videre avancement, da de indledende puljer til EM 2020 blev offentliggjort.

De portugisiske fans har haft rigeligt at juble af under EM-slutrunden i 2020.

Her hed modstanderne blandt andet Norge og Frankrig. Og de var storfavoritter. Både i den indledende gruppe D, men også i det store guldregnskab.

Det store guldregnskab blev dog tidligt sat på prøve, da Portugal indledte slutrunden med at slå Frankrig. Og dermed var portugiserne en af hovedingredienserne til franskmændenes tidlige ferie.

Man tager mange spillere ind fra Cuba, Brasilien og Kap Verde i 15-16-årsalderen

Lars Walther, tidligere træner i FC Porto

Nu er portugiserne i mellemrunden, hvor de har fire kampe. Fire kampe, der kan give svar på flere spørgsmål.

Var det en enlig svale, at Portugal kunne lege med de store drenge, eller er Portugal en nation, der kommer til at sætte sit præg på tophåndbolden i dette årti? Meget tyder på det sidstnævnte.

Portugal fejrer den overraskende sejr over Frankrig.

I Portugal er håndbold et fag i skolen

Lars Walther. Et velkendt navn i danske håndboldkredse, hvor han lige nu er cheftræner i ligaklubben Ribe-Esbjerg.

Men han er også et velkendt navn i Portugal, og så har han en dyb indsigt i det portugisiske håndboldmiljø.

Som professionel håndboldspiller tørnede han nemlig ud i den portugisiske liga. Af to omgange. Han har nemlig spillet i både Sporting Lissabon og CS Maritimo.

Og så var han cheftræner i FC Porto i 2017 og 2018. To år, der gav en god forståelse af, hvorfor Portugal er på vej frem på den internationale scene.

- I Portugal har de håndbold i skolerne, men det er ikke alle og enhver, der kan få lov til at spille håndbold dernede. Spillerne bliver valgt ud omkring skolealderen, da håndbold er et fag i skolen. Der vælger man så de spillere ud, man kan se noget potentiale i. Og det er så de spillere, man vælger at bygge videre på.

Portugals nuværende håndboldsucces er altså ikke kommet ud af ingenting. Der er tanke bag, og de har været længe undervejs.

Graver man lidt ned i ungdomshåndbold, har nationen allerede sat store præg. Ved U-20 EM i 2018 og U-20 VM i 2019 var Portugal i begge tilfælde i semifinalen.

I 2009 tabte Portugal samlet 67-47 til Frankrig over to EM-kvalkampe. I 2019 og 2020 har Portugal vundet to ud af de seneste tre direkte dueller mod Frankrig.

Og i begge tilfælde udmærkede de portugisiske spillere sig blandt de bedste individualister.

Diogo Silva blev hædret som turneringens spiller ved U-20 EM i 2018, mens han blev topscorer ved U-20 VM i 2019. Ved begge slutrunder blev han også valgt til slutrundens All Star-hold.

Så det, vi oplever lige nu ved seniorernes europamesterskab, er blot en bid af det, Portugal har præsteret på ungdomsniveau de senere år.

Naturaliserede cubanere og håndplukning hos gamle kolonier

René Toft Hansen drog i sommers til Benfica, så han kender derfor også godt til håndbolden i Portugal.

Den danske stregspiller kunne under starten af slutrunden fortælle, at cubanere er en del af den portugisiske succes.

Portugal har nemlig over en længere årrække naturaliseret cubanere. Faktisk er tre af de nuværende spillere i Portugals EM-trup oprindeligt fra Cuba.

Portugals målvogter Alfredo Quintana er oprindeligt fra Cuba. Han er sidenhen naturaliseret og spiller en stor rolle for Portugal under EM.

Det drejer sig om Alexis Borges, Daymaro Salina og målmanden Alfredo Quintana. Og skal man tro Lars Walther, så er der mange flere på vej. Og ikke blot fra Cuba.

- Jeg ved fra min tid som træner i FC Porto, at man tager mange spillere ind fra Cuba, Brasilien og Kap Verde i 15-16-årsalderen. Og så indlogerer man dem og skriver lange kontrakter med dem. Og derfra prøver man så at udvikle dem.

- Og de er håndplukket ren og skær ud fra talent. Og man gør det velvidende, at det nok kun er omkring 20 procent, der går igennem nåleøjet. I Portugal går de jo meget op i scouting. De har en kolossal talentmasse med de spillere der. Det kommer af de gamle kolonier.

Hvordan det helt nøjagtigt fungerer med at hente spillere fra Cuba og tidligere kolonier, er Lars Walther dog ikke helt sikker på.

Men han kan i hvert fald konstatere, at det sker. Og på ganske lovlig vis vel at mærke.

- Da jeg var i Porto, hilste jeg i hvert fald rigtig mange gange på delegerede fra Kap Verde og Brasilien, konstaterer Lars Walther.

Gilberto Duarte er oprindeligt fra Kap Verde, men blev naturaliseret i sin tid i FC Porto.

En spiller, der desværre ikke er at finde på banen ved EM, er Gilberto Duarte. Han blev nemlig skadet inden slutrunden.

Han er dog et pragteksemplar på den portugisiske talentudviklingsmetode. Han er oprindeligt fra Kap Verde, men er sidenhen blevet naturaliseret.

Han spillede i FC Porto fra 2007 til 2016 og har siden da spillet på de største hold i Europa. Han tørnede ud for FC Barcelona, inden han i sommer drog til franske Montpellier.

Styret – og inspireret – af fodboldens verden

Der er tre store sportsgiganter i Portugal. FC Porto, Sporting Lissabon og Benfica.

Det gælder både, når vi snakker fodbold, basketbold og håndbold. I skrivende stund er trioen nummer et, to og tre i tabellen. I alle tre sportsgrene. I den bedste portugisiske række.

Men hvis klubhåndbolden i Portugal fortsat skal udvikle sig, så afhænger det af fodboldklubberne.

Sporting Lissabon på besøg i Skjern i 2014. Her ses Rui Silva med de karismatiske briller, der har vist sig flot frem under EM-slutrunden i 2020.

I denne sæsons EHF Champions League har både FC Porto og Sporting Lissabon sat sit præg. De har med andre ord leveret resultater. Og det er en nødvendighed.

- Pengene kommer, hvis resultaterne opstår. Så det er lidt den omvendte verden dernede. Hvis håndboldholdet har leveret resultater, så kommer den økonomiske støtte fra fodboldklubben bagefter.

- Håndboldklubberne er 100 procent afhængige af fodboldklubberne. Det er også de samme sponsorer, de render rundt med på trøjerne. I FC Porto måtte håndboldklubben ikke selv gå ud og finde en sponsor. Klubben var på alle måder underlagt fodbolden.

I Portugal er fodbold en religion, som Lars Walther fortæller det. Men håndbolden er også rigtig godt på vej.

Så at håndbolden er så afhængig af fodbolden, er på både godt og ondt.

Talentudviklingen i Portugal er i høj grad inspireret af det, man i årevis har set i fodboldens verden.

- Da jeg var træner i Porto, der havde klubben 17-18 spillere på kontrakt, der spillede uden for Portugals grænser. FC Porto har så mange spillere, de parkerer i eksempelvis den næstbedste franske liga. Og så har man også satellitklubber rundt omkring i Portugal, hvor spillerne udvikles, inden de kommer tilbage.

- Og det er jo en tankegang, man har taget fra fodboldens verden. At sende spillere ud på lån.

Og apropos låneaftaler. Diogo Silva, spilleren, der tidligere i artiklen blev omtalt for sine meritter ved U-20 EM og VM, er et lysende eksempel på det. Han er lige nu udlejet fra FC Porto til det slovenske storhold, RK Cejle, der er blandt de bedste i Europa.

V Celje prihaja najboljši mladi desni bek na svetu Diogo Silva, MVP in najboljši desni zunanji minulega evropskega...

Posted by RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO on Tuesday, July 2, 2019

Lars Walther påpeger også, at den talentmasse, han oplevede nede i Portugal i 2017 og 2018, vil være gangbar i mange år frem.

- Nu har jeg jo set en del af de yngre spillere, der render rundt i Portugal. Og der vil som minimum de næste fem år være en rigtig god fødekanal dernede.

Følg de portugisiske stjerner

Du kan følge Portugal under hele EM-slutrunden på TV 2s platforme.