’Voldsom’ kamp ved sidste års VM har styrket dansk dommerpar

Mads Hansen og Martin Gjeding er blevet styrket og et år klogere efter den dramatiske VM-kamp mellem Kroatien og Tyskland i 2019.

De danske dommere var udsat for voldsom kritik efter Kroatiens nederlag til Tyskland ved VM i 2019.

Særligt én kendelse fra Mads Hansen og Martin Gjeding i opgørets dramatiske afslutning vakte stor frustration hos de kroatiske spillere og hos træner Lino Cervar, der især var hård i sin kritik efter kampen.

Nu står Hansen og Gjeding til en slutrunde igen, da de er blevet fløjet ind til mellemrundekampene ved EM. Tyskland og Kroatien mødes tilmed igen lørdag, og det får det danske dommerpar til at tænke tilbage.

- Det ville jo være en gentagelse af VM sidste år. Det er klart, at den kamp sidste år var ret voldsom. Men jeg vil sige det på den måde, at jeg tænker måske ikke. at det er den kamp, vi kommer i spil til, men vi stiller op til hvilken som helst kamp, siger Mads Hansen til TV 2 SPORT.

Martin Gjeding forklarer videre, at de har mødt mange af spillerne siden i Champions League og i andre kampe, og parret føler, at de er klar til at møde dem.

Mads Hansen og Mads Gjeding var ikke populære blandt kroaterne i den dramatiske afslutning af skæbnekampen mod Tyskland. Video: TV 2 Sport

Blevet et år klogere

Mads Hansen fortæller, at der er meget, de har taget med fra episoden.

- Jeg synes da, at vi har lært meget af det. Det styrker det mentale beredskab. Det understreger, hvor svært det at stå derinde. Så jeg tænker jo bare, at vi er blevet et år klogere, og den kamp har styrket vores makkerskab, siger Hansen.

Kendelsen, der fik spillerne og træneren op i det røde felt, foregik i kampens afgørelse. Da Kroatiens venstre back sendte en aflevering ud til fløjen med halvandet minut igen, lod hans direkte modstander, tyske Fabian Wiede, sig falde. Martin Gjeding blæste i sin fløjte og dømte angrebsfejl.

Gjeding har siden forklaret, at han dømte forkert i situationen.

Jagter en OL-plads

Mads Hansen og Martin Gjeding kommer først i spil i EM nu, da det europæiske håndboldforbund, EHF, har besluttet, at der er brug for flere dommere.

Det er set i lyset af, at EM er udvidet fra 16 til 24 hold, og at turneringen bliver afholdt tre forskellige lande.

Det danske topdommerpar ved endnu ikke, hvilken kamp de skal dømme i mellemrunden. De går efter at gøre så god figur som muligt, da der også er et OL, der lurer ude i horisonten – ligesom der gør for spillerne.

- Vi går altid ind og dømmer så godt, vi overhovedet kan. Hvis vi dømmer så godt, som vi kan, har jeg en tro på, at vi er med i Tokyo til sommer. Det er ikke en kvalifikation til OL, men hvis vi går ud og dømmer rigtig godt, er chancen klart større for at komme med, siger Martin Gjeding.

- Nu er håndbolden ligesom alt muligt andet transparent. Derfor er der heldigvis også nogle i IHF (det internationale håndboldforbund, red.), der udtager dommere til OL, og de kigger også med i den største turnering i Europa. Selvfølgelig skal vi bare levere den bedst mulige præstation for at komme med til OL, siger Mads Hansen.

Henrik Mortensen og Jesper Kirkholm Madsen er det andet danske dommerpar, der deltager ved EM, og de har allerede været i aktion.

Kroatien-Tyskland blev en neglebidder. Og med et dansk dommerpar i en hovedrolle. Video: Anders Masannek Jørgensen