EM håndbold

EHF-præsident til TV 2: Danmark får aldrig en slutrunde alene igen

Michael Wiederer har været præsident for det europæiske håndboldforbund EHF siden 2016. TV 2 SPORT

Kun få lande vil i fremtiden kunne arrangere et EM alene, mener EHF, der ser udvidelsen af EM til 24 hold som en succes.

Danmark kommer formentlig aldrig til at arrangere et EM eller VM i håndbold alene igen, som det skete senest i 2014 med EM i herrehåndbold i Herning, Aarhus, Aalborg og Brøndby.

Det siger præsidenten for det europæiske håndboldforbund, EHF, Michael Wiederer, som TV 2 SPORT har mødt i Wien til et eksklusivt interview i forbindelse med det igangværende EM.

- Med den nuværende turneringsform vil Danmark ikke være i stand til det. Der er så mange huller. Jeg sætter pris på de mange haller, der er i Danmark, men i forhold til deres størrelse og struktur ser vi for mange mangler. Det er også - tror jeg - en af årsagerne til, at Danmarks ansøgning til VM i 2025 er sammen med andre lande, siger EHF-præsidenten.

Danmark har ansøgt det internationale håndboldforbund, IHF, om værtskabet for VM i herrehåndbold i 2025 sammen med Norge og Kroatien.

Det er ikke vores ansvar at lave et system, der holder bestemte lande inde eller bringer bestemte lande ind. Sporten skal afgøres på banen

EHF-præsident Michael Wiederer om Danmark og Frankrigs tidlige EM-exit

Ifølge EHF-præsidenten vil det være meget få lande, der i fremtiden vil kunne arrangere et EM eller VM alene. Mens det igangværende EM i Sverige, Norge og Østrig er det første med 24 deltagende hold, bliver også VM fra 2021 udvidet fra 24 til 32 hold..

- Fordelen ved systemet med flere værtslande er, at det giver mindre lande mulighed for at være del af et mesterskab. Ellers ville de ikke kunne arrangere det. Østrig alene ville fx aldrig kunne være vært på en stor slutrunde alene. Norge heller ikke. Måske kunne Sverige, men jeg tror det ikke. Danmark og Ungarn ville heller ikke. Tyskland eller Frankrig er måske nogle af de få lande, der ville kunne klare det alene med succes, mener Michael Wiederer.

Må acceptere store holds tidlige exit

Han ser udvidelsen af EM fra 16 til 24 lande til denne slutrunde som en succes - også selv om den nye turneringsstruktur med kun to hold, der gik videre fra de indledende grupper, betød, at store håndboldnationer som Danmark og Frankrig, der har mange tv-seere og fans, røg tidligt ud af turneringen.

- Det er ikke vores ansvar at lave et system, der holder bestemte lande inde eller bringer bestemte lande ind. Sporten skal afgøres på banen. Det, synes jeg, er sket. Jeg kan ikke tale for alle kampe, men jeg har set mange - i alle seks haller - og det har været tydeligt at se, at de store hold har tabt på grund af sportslige omstændigheder. Det må vi acceptere. Vi vil ikke være afhængige af bestemte lande, men vil have produktet udviklet, så det er uafhængigt af, hvem der kommer i finalen, siger Michael Wiederer til TV 2 SPORT.

Men koster det jer ikke en del, at flere store hold er ude, og fx værter som Sverige og Østrig ikke går i semifinalerne?

- Det tror jeg ikke. Det her er også et spørgsmål om udvikling. Lad mig bruge et eksempel: Vi har i tre år spillet Final 4-finalestævnet i Champions League i Køln uden et tysk hold blandt deltagerne. I begyndelsen sagde folk, at det ville blive en katastrofe. Men hvis produktet er godt nok, vil folk nyde det, uanset hvilke hold der er med. Det er det, vi sigter efter, forklarer præsidenten.

Ikke færre tætte kampe ved dette EM

En optælling, som TV 2 SPORT har lavet, viser, at der ikke har været flere kampe med stor forskel på måltavlen til dette EM, selv om otte hold mere end tidligere - heraf tre EM-debutanter - er med denne gang.

Antallet af kampe i det indledende gruppespil, hvor et hold har vundet med mere end fem mål, har været det samme ved dette EM som ved EM for to år siden - nemlig 42 procent.

Og antallet af kampe, hvor det ene hold har vundet med ni mål eller mere, har endda været lavere ved dette EM, hvor 17 procent af kampene er endt med ni måls forskel eller mere. For to år siden var det tal 21 procent.

- Jeg synes, at det har været fuldstændig godkendt. På den ene side har vi skabt tre ekstra dage i turneringen til de hold, der skal rejse fra et sted til et andet, og samtidig har de ekstra hold, der er med, vist, at de kan være med på et vis niveau. Så strukturen er interessant, mener EHF-præsidenten,

Til EM-slutrunder de kommende år vil der også være flere værtslande. Til december er Danmark og Norge sammen værter for kvindernes EM, og i 2022 skal Ungarn og Slovakiet dele værtskabet for herrernes EM, mens Slovenien, Makedonien og Montenegro er værter for kvinderne