EM håndbold

EHF-præsident om topspilleres protester: Der er forbedringer på vej

- Vi har en løbende dialog med spillerne, siger EHF's præsident efter et opråb fra topspillerne i brev til håndboldens top.

'Dear Mr. President'.

Sådan begyndte en gruppe af verdens bedste håndboldspillere på dame- og herresiden det brev, som de i foråret - via den europæiske håndboldspillerforening EHPU - sendte til præsidenterne i både det europæiske håndboldforbund EHF og det internationale håndboldforbund IHF.

Spillerne havde ganske enkelt fået nok.

Kampprogrammet er for hårdt, og de bedste spillere får for få pauser, lyder kritikken. Under sloganet 'Don't Play The Players' opfordrede sportens største stjerner håndboldens politikere i IHF og EHF til at mindske presset på topspillerne, som føler sig voldsomt pressede både fysisk og psykisk af de mange kampe.

Jeg har selv været en spiller – og spillere kan lide at spille kampe, men har også brug for hvile. Vi arbejder for at sikre mere hvile for spillerne om sommeren

EHF-præsident Michael Wiederer til TV 2 SPORT

- Vi som spillere ønsker en respekt for, hvad vi laver på håndboldbanen. Vi vil bare gerne have, at vores stemme også bliver regnet for noget og hørt. Vi vil gerne have, at vi også har indflydelse, sagde eksempelvis den franske stjernespiller Nikola Karabatic, da TV 2 SPORT mødte ham i Paris i april.

En række store navne som fx Cristina Neagu, Stine Oftedal, Mikkel Hansen, Domodoj Duvnjak og Uwe Gensheimer deltog alle i opråbet.

Siden dengang har spillernes forening EHPU, IHF-præsident Hassan Moustafa og EHF-præsident Michael Wiederer mødtes for at diskutere problematikken.

Og politikerne tager spillerens protester alvorligt og lytter, forsikrer EHF-præsident Michael Wiederer i et eksklusivt interview med TV 2 SPORT i Wien i forbindelse med det igangværende EM.

- Sidste sommer foreslog EHF en ændring af VM – også efter at have analyseret den seneste VM-slutrunde i Danmark og Tyskland. Forslaget var at have 32 hold med (i stedet for 24, red), forklarer Wiederer.

– Spillernes reaktion var: Åhh, flere hold. Men i realiteten vil det reducere antallet af kampe fra 10 til ni. Og det vil give et kampprogram, der sikrer, at der aldrig vil være to kampdage i træk, som det var tilfældet ved EM tidligere. Så vi har forbedret tingene, mener Michael Wiederer, der selv er tidligere landsholdsspiller for Østrig.

- Vi har en løbende dialog med spillerforeningen om, hvordan vi forbedrer arbejdsmængden for spillerne, forsikrer han.

Ifølge EHF-præsident er forbundet meget optaget af at sikre spillerne den nødvendige hvile mellem kampene - og de vil få flere pauser i fremtiden, når nye tiltag slår igennem, forsikrer han.

- Vi har for eksempel ændret den internationale kalender, så sæsonen slutter tidligere. Og nu er der ikke længere landskampe efter Final 4 (i Champions League, red.) Derved øger vi ferien mellem sæsonerne for spillerne. Det var én af spillernes store bekymringer. Jeg har selv været en spiller – og spillere kan lide at spille kampe, men har også brug for hvile. Vi arbejder for at sikre mere hvile for spillerne om sommeren. 2020 er et specielt år på grund af OL, men det vil begynde rigtigt i 2021, understreger EHF-præsidenten.

EM er i år for første gang med 24 hold i stedet for 16, og det giver faktisk én kamp mere end ved tidligere EM-slutrunder for de hold, der kommer helt til finaleweekenden - nemlig ni kampe i stedet for otte. Turneringen er dog samtidig også forlænget med en enkelt dag.