EHF-præsident åbner for mere videoteknologi i håndbolden

I fremtiden får tv-seerne måske også lov at se med, når dommerne til EM bruger video for at nå den rigtige kendelse.

I dansk håndbold er det allerede hverdag.

Når dommerne i en tv-kamp i Danmark vælger at gå ud for at se en situation igennem på video, bliver tv-seerne også inviteret indenfor og får lov at se nøjagtig de samme billeder, som dommerne ser.

Men sådan har det ikke været ved EM, hvor tv-seere og tilskuere i arenaerne kun har fået lov til at se på dommerne, der kiggede på video - uden at se billederne, som dommerne kunne se.

Det gav blandt andet stor debat efter Portugals sejr over Island, hvor dommerne godkendte en portugisisk scoring, selv om tv-billederne - dem som tv-stationerne havde adgang til - såede stor tvivl om, hvorvidt bolden var inde. Men dommerne havde billeder fra andre vinkler og kameraer og godkendte scoringen.

Det europæiske håndboldforbund (EHF) åbner dog op for, at tv-seerne i fremtiden måske kan få lov at se de samme billeder, som dommerne ser.

- Jeg vil ikke udelukke, at vi vil vise det på skærmen i fremtiden. Det er ikke min tilgang til det, siger EHF's præsident Michael Wiederer til TV 2 SPORT i et ekskluvsivt interview i Wien under EM.

- Vi begyndte at arbejde med videoteknologi i håndbold, før de gjorde i fodbold. Vi var meget hurtigere. Men vi er stadig i en fase, hvor vi tester og skal se konsekvenserne af det. Der er både tekniske og organisatoriske udfordringer - for eksempel har vi ikke så meget plads til folk rundt om banen, som der er i fodbold, så vi skal være omhyggelige med, hvem der gør hvad rundt om banen. Så vi er stadig i gang med at udvikle på det og udvikle regler for, hvordan vi bruger det, forklarer EHF-præsidenten - uden dog at komme nærmere ind på, hvornår der kan komme ændringer.

Bliver seerne ikke ekskluderet, når de ikke ser billederne, som der dømmes ud fra? Måske kunne de forstå kendelser bedre, hvis de kunne se de samme billeder?

- Det er sandt. Det er sandt. Men når dommerne dømmer noget uden at bruge video, er seerne jo også ekskluderet. Vi har taget ét skridt fremad nu. Så lad os se. Måske kan det andet blive det næste skridt, siger Michael Wiederer.

Han er heller ikke afvisende over for, at der kan komme videochallenge - hvor trænere får mulighed for at udfordre dommernes kendelse med video - ligesom det, der blev testet i dansk håndbold i begyndelsen af denne sæson.

- Jeg synes, det er godt, at dansk håndbold har afprøvet det. Deres erfaringer vil vi forsøge at drage fordel af, og måske vil vi på et tidspunkt i fremtiden introducere det. Men det bliver ikke lige nu, siger Michael Wiederer.

Testen i Danmark varede da også kun 29 dage, inden det blev droppet foreløbig for resten af sæsonen efter en række uheldige episoder.