EM håndbold

En mestertræner takker snart af - men Nyegaard har mistet alt for ham

I stedet for at stå på sidelinjen får 69-årige Lino Cervar en fremtrædende rolle i det kroatiske håndboldforbund efter OL.

Trods sin beskedne højde er han den største, når det kommer til trænere i kroatisk håndbold.

Lino Cervar har stået på sidelinjen, når landets håndboldherrer er blevet olympisk mester og verdensmester, men dette EM bliver hans sidste.

Han stopper dog først efter OL i Tokyo til sommer for at blive koordinator for kroatisk herrehåndbold og leder af trænerforeningen under det kroatiske håndboldforbund.

Kommer Kroatien ikke med, stopper han før.

Og denne gang er hans farvel til landstrænerposten endegyldigt.

Sagde op midt under EM

Det er ikke som i 2010, hvor han dagen inden Kroatiens afgørende kamp i mellemrunden ved EM annoncerede sit stop efter slutrunden:

- Jeg siger hermed op som landstræner. Jeg har lige fortalt spillerne det. Jeg gider ikke mere. Der er ingen af jer, der tror på mig eller mit projekt. Så kan det sgu være lige meget. Så vil jeg ikke bruge flere kræfter på det her, sagde Cervar ifølge B.T. til de kroatiske journalister.

Han faldt definitivt helt igennem i min respekt for ham, da han kom med den kommentar under en timeout mod Qatar

Bent Nyegaard, TV 2 SPORTs håndboldekspert

Det daværende kroatiske hold skulle efter planen først toppe ved OL i London i 2012, men Lino Cervar var blevet træt af den ustoppelige kritik af holdet.

Med udtalelsen gjorde han en ende på en otte år lang periode som landstræner.

I 2003 førte han Kroatien til VM-guld og året efter til OL-guld. Fra 2002-2010 blev det også til to kroatiske VM-sølvmedaljer og EM-sølvmedaljer i 2008 og 2010.

Det skulle dog senere vise sig, at Lino Cervar vendte tilbage til holdet med de bedste mandlige kroatiske håndboldspillere. Med kedelige episoder til følge.

Stopper som spiller i trodsighed og blev træner

At snart 70-årige Cervar skulle blive den mest succesfulde træner i kroatisk håndbold, var ikke til at vide, da han for næsten 50 år siden stoppede sin spillerkarriere.

Han begyndte at spille håndbold i grundskolen hos lærer Jure Radovčića.

- Han var en rigtig pædagog, som er sjældne at finde i dag. Han lærte os både at spille håndbold og være ordentlige mennesker. At være hæderlige, ordentlige, sportslige. At være gode mennesker, har Lino Cervar fortalt den kroatiske avis Vecernji om sin første træner.

Cervar var playmaker. Han kunne efter eget udsagn ikke overse en fri medspiller, men fordi han var for tynd og for lille, blev han flyttet ud på fløjen.

Til sin store fortrydelse.

- Jeg havde ikke lyst til at spille på fløjen. Jeg mente, at jeg var klogere end de andre spillere, som spillede playmaker. De var til gengæld stærkere end mig. Men Radovčića var af en anden mening, hvilket gjorde mig trodsig.

- Jeg ville vise ham, at jeg var en bedre træner end ham, så jeg stoppede med at spille håndbold som 23-årig, har Cervar sagt til Vecernji.

Vidste du det om Lino Cervar?

  • Han fylder 70 år 22. september 2020
  • Han blev uddannet lærer i kroatisk i 1971, og i 1983 færdiggjorde han sin uddannelse i journalistik på universitetet i Rijeka
  • Som medlem af det liberale, konservative politiske parti, HDZ (på dansk: Den kroatiske demokratiske union), var han medlem af det kroatiske parlament fra 22. december 2008 til 11. januar 2008
  • Han har udgivet to bøger om håndbold og skrevet flere professionelle tekster

Kilder: Det kroatiske parlamenttportal.hr og den kroatiske olympiske komité.

Han havde en læreruddannelse i tasken, da han fik sit første trænerjob i 1974. Tyve år senere og frem til 2000 var han landstræner for Italien.

'Jeg er hjemme'

​Derefter vendte han hjem til Kroatien, hvor han overtog Badel 1862 Zagreb, i dag RK Zagreb, inden han så i 2002 blev landstræner for de kroatiske herrer.

- Det var på det tidspunkt, hvor Kroatien havde et fantastisk godt og ungt landshold, der spillede spændende håndbold og spillede med den glød og det temperament, som skulle til for at vinde store ting, husker TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Cervar var en inspiration. Jeg kunne godt lide hans temperament og anderledes måde at gøre tingene på, og dengang havde han jo Ivano Balić som det store omdrejningspunkt og Igor Vori og kompagni. Det var ikke en let flok at styre, og det så ud til at fungere rigtig fint i perioder i hvert fald.

I marts 2017 blev Lino Cervar så igen landstræner for Kroatien efter at have stået i spidsen for Nordmakedonien.

- Jeg er hjemme. En træners liv er en rejse - for nogen en kort én af slagsen, for andre længere. For mig har den varet 40 år, 20 af dem i udlandet, sagde han dengang.

Men hans igangværende og sidste trænerperiode har givet Nyegaard en anden opfattelse af ham.

- Jeg har mistet alt for ham.

Tre episoder tre år i træk

Allerede i sit slutrunde-comeback på den kroatiske sidelinje kom Cervar i søgelyset.

I slutningen af kampen mellem Kroatien og Hviderusland ved EM i Kroatien i 2018 trådte han et skridt ind på banen og greb fat i Artur Karvatski.

Hviderusseren slap fri, og efterfølgende frikendte Lino Cervar sig selv for episoden.

- Jeg bevægede mig langs linjen hele tiden - igennem hele kampen, sagde han ifølge det kroatiske medie 24Sata efter kampen, som Kroatien vandt 25-23.

Kroatiens landstræner Lino Cervar tog fat i Karvatski fra Hviderusland kort før tid, mens spillet var i gang. Video: Bo Bentsen

Han erkendte dog, at han tilfældigvis stødte sammen med Karvatski.

Cervar slap for karantæne, men skulle betale en bøde på 3000 euro, hvoraf de 1000 euro var betinget.

Kaldte danske dommere 'amatører'

Ved VM sidste år, efter Kroatiens nederlag til Tyskland i mellemrunden, følte Lino Cervar sig bortdømt af kampens danske dommerpar, Mads Hansen og Martin Gjeding.

Særligt én kendelse i kampens afslutning, hvor kroaterne mistede bolden, og tyskerne i angrebet efter afgjorde kampen, vakte voldsom kroatisk vrede.

Mads Hansen og Mads Gjeding var ikke populære blandt kroaterne i den dramatiske afslutning af skæbnekampen mod Tyskland. Video: TV 2 Sport

- Vores hold havde ikke de samme forhold som tyskerne. Jeg mener, at håndbolden skal ændres. Det må ikke være amatører, der afgør, hvordan mit hold kan spille, sagde den kroatiske træner blandt andet på pressemødet efter kampen.

Her sagde han også, at danskerne burde smides i fængsel, hvilket efterfølgende fik TV 2 SPORTs håndboldredaktør, Dan Philipsen, til tasterne:

- Håndboldens store nederlag i Köln skete ikke inde på banen, da Gjeding trak luft og dømte frikast til tyskerne. Det skete adskillige minutter senere, da Cervar skamferede den sport, der har givet ham et langt og rigt liv, skrev han i en klumme.

Med nederlaget kom kroaterne ikke i semifinalen. I stedet fik de en disciplinærsag på nakken, hvilket udløste en bøde på cirka 3300 kroner. Kroatien tabte senere kampen om 5.-/6.-pladsen til Sverige, men fik en plads i kvalifikationen til OL i år.

'Skandaløs' kommentar i EM-testkamp

Lino Cervars tredje negative episode på tre år kom få dage før EM i år.

I kroaternes sidste testkamp brugte han vendingen 'de sorte' til at omtale modstanderen Qatar.

- Hvorfor spiller vi så dårligt håndbold? Hvem i alverden spiller du bolden til? De sorte spiller smartere, end vi gør, sagde Cervar blandt andet ifølge 24 Sata.

Det kroatiske medie kaldte trænerens kommentar for en skandale, og den fik det berømte bæger til at flyde over hos Bent Nyegaard.

- Jeg mistede meget for ham sidste år, og han faldt definitivt helt igennem i min respekt for ham, da han kom med den kommentar under en timeout mod Qatar.

- Så begynder vi at komme over i Veselin Vujović-jargonen, og så er det langt væk fra, hvad jeg kan respektere og acceptere, siger håndboldeksperten.

Går efter EM- og OL-guld

I modsætning til de seneste to slutrunder står Kroatien i år i en semifinale, og Lino Cervar har en drøm om at blive endnu mere succesfuld.

- Kroatien har aldrig været europamester, og det vil være vores motivation. Personligt vil jeg i finalerne (ved EM og OL, red.) i det år, hvor jeg siger farvel og forlader landsholdet efter OL, lød det fra Cervar før EM.

Han forlader dog ikke sporten. Og ifølge mediet Germanijak kommer han selv til at udpege sin efterfølger.

Se Kroatiens EM-semifinale mod Norge på TV 2 og TV 2 PLAY. Der er kampstart klokken 18.00, men optakt allerede fra klokken 17.25.