Kroatiens afgørende scoring på straffekast efter tid var ulovlig

Domagoj Duvnjak scorede på Norges Thorbjørn Bergerud efter de første to halvlege af forlænget spilletid, men han løftede foden i sit straffekast.

Det er svært at finde dramatiske adjektiver, der er passende til at beskrive EM-semifinalen mellem Norge og Kroatien, hvor sidstnævnte vandt 29-28 efter to gange forlænget spilletid.

Men måske havde det slet ikke været nødvendigt at spille de sidste ti af i alt 70 minutter, hvis kampens spanske dommere havde haft et falkeblik på Domagoj Duvnjaks fødder.

Bagud 25-26 blev kroaterne tildelt et straffekast, som tiden løb ud af den første omgang af forlænget spilletid. Kiel-stjernen tog ansvaret og gik frem til linjen, hvor han scorede på Thorbjørn Bergerud.

Ekspert forstår godt dommerne

Nærstuderer man billederne fra straffekastet, kan man dog se, hvordan Duvnjaks standfod løfter sig fra gulvet, inden bolden har sluppet hånden. Det er ulovligt, og derfor burde Kroatiens udligning have været annulleret.

- Kigger man helt nøgternt på det, så er det et ulovligt straffekast, men jeg vil også vurdere, at ti ud af ti dommere ikke ville fløjte fejl i den situation. Det er så marginalt, og det er svært at se, når det er spidsen af tåen, der lige nøjagtig bliver løftet. Så jeg forstår godt, at dommerne i en EM-semifinale ikke opdager sådan en fejl på det tidspunkt, siger GOG-spilleren Lasse Kronborg, der fungerer som ekspert for TV 2 SPORT under EM.

Den langsomme gengivelse viser ved optælling af billede for billede, at Duvnjak løfter foden cirka en tredjedel af et sekund for hurtigt.

- Det sikre valg er helt klart at lade være med at fløjte noget. Hvis de nu havde fløjtet for et ulovligt straffekast, og det havde vist sig, at de var forkerte i deres vurdering, så havde de fløjtet den sidste håndboldkamp i deres liv, tilføjer Kronborg.

Med udligningen til 26-26 sikrede Duvnjak, at Kroatien fik yderligere ti minutters forlænget spilletid. Her lykkedes det kroaterne at score i de sidste sekunder og sikre sig en plads i EM-finalen.

Det er i øvrigt ikke første gang i turneringen, vi ser en spiller løfte eller flytte foden på straffekast. Portugals Pedro Portela gjorde det således to gange i løbet af en kamp, som du kan se her.

Pedro Portela fik sit første mål godkendt, men anden gang gik den ikke, da han igen flyttede standfoden på straffekast. Video: TV 2 Sport