EM håndbold

EHF-præsident afviser ikke færre slutrunder - men der er en stor udfordring

Det er en svær situation, siger det europæiske håndboldforbunds (EHF) præsident til debatten om antallet af håndboldslutrunder.

Det har i årevis været en håndbolddebat, der ikke vil dø.

Hvorfor bliver der hvert år enten spillet en EM- eller en VM-slutrunde i håndbold - krydret med en OL-turnering hver fjerde sommer - når topspillerne igen og igen protesterer over, at der er for mange kampe i løbet af én sæson?

Kritikerne sammenligner ofte håndboldkalenderen med den, der bliver spillet efter i fodbold - hvor der går fire år mellem hvert VM og EM.

Præsidenten for det europæiske håndboldforbund (EHF), Michael Wiederer vil ikke afvise, at det måske kan være en god idé at kigge på slutrunderne.

Hvis vi begrænser landsholdsaktiviteterne, vil det - i hvert fald lige nu - skade håndbolden på højeste niveau

EHF-præsident Michael Wiederer til TV 2 SPORT

Der er dog ét men. Og det er et stort et.

- Set fra vores perspektiv i EHF kunne der godt være et system med to EM-slutrunder, ét VM og ét OL - så der er to globale arrangementer og to europæiske på fire år, siger Michael Wiederer til TV 2 SPORT i et eksklusivt interview lavet i Wien i forbindelse med EM.

Klart størst interesse for slutrunderne

- Udfordringen er bare, at i håndboldverdenen er der cirka 160 aktive lande - og Europa har 50 af dem. Og hvis vi ser det fra de andre kontinenters perspektiv, hvor spillerne ikke har nær så interessante og krævende nationale ligaer, ingen Champions League eller andre kontinentale turneringer og kvalifikationsturneringer, så har de - også for udviklingen af håndbold globalt - brug for VM-slutrunderne, siger EHF-præsidenten.

- Samtidig må vi aldrig glemme, at vores sport er er enormt domineret af landsholdenes succes, understreger Wiederer - og bruger Danmark som et eksempel på et land, hvor landsholdet har den største interesse.

Det viser seertallene også. Mens der var over 1,5 millioner danske tv-seere på TV 2 i de sidste minutter af den første EM-kamp mod Island, er der typisk et par hundrede tusinde tv-seere til de mest sete ligakampe på TV 2's kanaler.

Og netop derfor er slutrunderne meget vigtige, understreger EHF-præsidenten.

- Hvis vi begrænser landsholdsaktiviteterne, vil det - i hvert fald lige nu - skade håndbolden på højeste niveau, mener Michael Wiederer.

(Artiklen fortsætter under afstemningen)

Afstemning

Bør der være færre håndboldslutrunder i fremtiden?

Flere pauser i kampkalenderen i fremtiden

Så i stedet for at droppe slutrunder forsøger håndboldens top at mindske belastningen på spillerne på andre måder.

Ifølge EHF-præsidenten er forbundet nemlig meget optaget af at sikre spillerne den nødvendige hvile mellem kampene - og de vil få flere pauser i fremtiden, når nye tiltag slår igennem, forsikrer han.

- Vi har for eksempel ændret den internationale kalender, så sæsonen slutter tidligere. Og nu er der ikke længere landskampe efter Final 4 (i Champions League, red.) Derved øger vi ferien mellem sæsonerne for spillerne. Det var én af spillernes store bekymringer. Jeg har selv været en spiller – og spillere kan lide at spille kampe, men har også brug for hvile. Vi arbejder for at sikre mere hvile for spillerne om sommeren. 2020 er et specielt år på grund af OL, men det vil begynde rigtigt i 2021, fastslår EHF-præsidenten.

Når VM-slutrunderne fra næste år bliver udvidet til 32 hold, falder antallet af kampe for de bedste hold samtidig fra 10 til ni VM-kampe - og der vil ikke længere være hold, der spiller to dage i træk, som det er sket fx til dette EM.