EM håndbold

Møllgaard peger på stor mangel uden for banen: - Det kom som en overraskelse for mig

Ifølge den rutinerede landsholdsspiller Henrik Møllgaard var spillerne for spredt under EM-slutrunden.

Der er gået ti dage, siden Danmarks chokerende EM-exit var en realitet.

Et nederlag til Island og uafgjort mod Ungarn gjorde, at den sidste gruppekamp mod Rusland var uden betydning for de danske verdensmestre.

Især Ungarn-kampen er blevet fremhævet som et skrækeksempel på den danske elendighed ved EM, og den fik efterfølgende Dansk Håndbold Forbunds sportschef, Morten Henriksen, til at efterlyse ledertyper i dansk håndbold, når holdene løber ind i modgang.

Jeg tror, vi undervurderede, hvor vigtigt det har været

Henrik Møllgaard, landsholdsspiller

En af lederne på det danske landshold er 35-årige Henrik Møllgaard, som anerkender efterlysningen og sit eget ansvar.

- Efter Island-kampen var der stille hjemme på hotellet, men det var der i dén grad også efter Ungarn-kampen. Der havde vi flere samlinger til mad, hvor der ikke blev sagt en lyd. Det er sjældent gode tegn. Derfor har det været svært, siger Henrik Møllgaard til TV 2 SPORT.

- Jeg tror, at mange af dem, der normalt har været gode til at hive folk op, har gået og hængt med hovedet over både indsatsen og resultaterne. Derfor dumpede vi som flok. Der var ingen, der formåede at se ud over egen elendighed og fik samlet op på gruppen. Vi blev kollektivt ramt af det.

Han erkender og ærgrer sig over, at han ikke selv var bedre til at gribe ind i modgangen, som især kredser sig om kampen mod Ungarn.

Fællesrummet var væk

Samtidig understreger Møllgaard vigtigheden i at finde tilbage til kollektivet, for ifølge Møllgaard har ikke alt været, som det burde uden for banen.

Møllgaard mener, at de danske spillere stort set kun var fælles, når der var mad. Tidligere har landsholdets fysioterapeuter ifølge Møllgaard haft noget, der minder om en hotelsuite til behandling af spillere, hvor der samtidig var masser plads til, at andre kunne sidde og spille kort, se håndbold i tv'et eller generelt bare være sammen.

Sådan et rum havde fysioterapeuterne ikke i Malmø, så "folk var spredt i øst og vest og i mindre grupper," fortæller han.

- Jeg kan godt se det nu, men det kom egentlig som en overraskelse for mig, at det måske har været så vigtigt, siger Møllgaard.

- Jeg tror, vi undervurderede, hvor vigtigt det har været. Denne gang havde vores 'fysser' et ganske almindeligt værelse, hvor vi ikke kunne sidde 12 mand inde.

Kun sammen om maden

For Møllgaard handler det både om at have et fællesskab, men også om at kunne tale med hinanden om nogle små håndboldfaglige ting, man for eksempel kommer i tanke om, når man sammen sidder og ser de andre EM-hold spille.

Og selvfølgelig om at kunne opdage, hvis nogen har problemer.

- Det bliver nemmere, når vi ikke kun er sammen til frokosten, men rent faktisk får set, at der er en eller anden, der går og hænger lidt med skuldrene. Eller hvis der er en, der plejer at være rigtig meget nede i fællesrummet, men så ikke lige er der nu.

- De små ting gør bare, at vi flyder en lille smule væk fra hinanden. Det tror jeg, vi har taget for givet, fordi tingene har kørt tidligere. Det havde vi svært ved denne gang, da vi kom i stormvejr mod Ungarn.

- Vi har været dygtigere til at være sammen som gruppe, end vi har været denne gang. Det, tror jeg helt sikkert, har en betydning; at man hænger mere sammen og får set hinanden mere i øjnene. Og måske også opdager, når nogen går og hænger lidt. Det har vi ikke været så dygtige til som tidligere.

Flere af de danske stjerner ramte slet ikke det niveau, de viste ved VM for et år siden, hvor Danmark blev suveræn verdensmester med den ene overlegne sejr efter den anden.

Respekt for kollektivet

Og Møllgaard understreger, at det ikke er sådan, at spillerne har glemt, hvordan man griber en bold eller for den sags skyld er blevet dårligere.

Derfor mener han, at der kommer noget godt ud af, at de nu har prøvet at skrabe bunden frem mod sommerens OL.

- Jeg ved ikke, om der er så meget, der skal arbejdes med. Jeg tror, vi skal have respekt for, hvor vigtigt vores kollektiv egentlig er i forhold til det, vi gerne vil være. Vi vil gerne fremstå som et stærkt kollektiv. Det var derfor, vi var svære at slå i 2019. Vi lignede et hold, som var umuligt at slå, så selv når de andre ramte gode perioder, kunne man se, at ingen for alvor troede på, at Danmark gik i stykker eller kunne presses ud over kanten, siger Henrik Møllgaard til TV 2 SPORT.

- Vi fandt hurtigt tilbage, og det har været en styrke, vi har haft i kollektivet. Både på, men specielt uden for banen. Spillemæssigt er der ikke så meget, vi skal gøre anderledes. Vi skal selvfølgelig udvikle spillet hele tiden, men det drejer sig rigtig meget om at få gjort nogle ting sammen igen og have respekt for, at der ligger enormt mange procenter der. Specielt når tingene går dårligt. Så har vi noget energi, og vi har hinanden.

Som verdensmester er Danmark automatisk kvalificeret til OL i Tokyo, som starter den 25. juli.