EM håndbold

Ekspert fik kuldegysninger, da sygdomsramt legende blev hjulpet til EM-finale

Sveriges tidligere landstræner Bengt Johansson blev søndag hjulpet ind til EM-finalen i Stockholm af flere af sine tidligere spillere.

Bengt Johansson er blandt de største personligheder i svensk håndboldhistorie.

Som landstræner for Sveriges håndboldherrer stod han i 1990'erne og starten af 00'erne bag et af de mest succesfulde håndboldlandshold nogensinde - ikke kun i Sverige, men i hele verden.

Jeg synes faktisk, at det er vildt emotionelt

Daniel Svensson

I dag er Bengt Johansson 77 år gammel og blev i 2018 ramt af sygdommen Parkinson, der giver store bevægelsesmæssige udfordringer.

Men det forhindrede ikke den tidligere landstræner i at dukke op til søndagens EM-finale i Stockholm, hvor han 20 minutter før kampstart mellem Spanien og Kroatien blev hjulpet ind i arenaen af blandt andre Tomas Svensson og Peter Gentzel, der selv spillede på det succesfulde landshold.

Et øjeblik, der fik følelserne frem i TV 2's studie.

- Jeg har kuldegysninger over det hele. Jeg synes faktisk, at det er vildt emotionelt, også fordi at de her store tidligere håndboldspillere følger ham ind på den her måde. Det er virkelig hjerteligt, sagde TV 2 SPORTs håndboldekspert Daniel Svensson.

Bengt Johanssons succesfulde landshold gik under navnet 'Bengan Boys'. Til søndagens finale blev holdet hyldet i Tele2 Arena i Stockholm, hvor adskillige profiler var mødt op.

Stod bag 'Bengan Boys' - et af historiens bedste landshold

Historien om 'Bengan Boys' begyndte en dag i 1990, hvor Bengt Johansson i en kiosk spillede 1000 svenske kroner på, at Sverige kort tid efter ville blive verdensmester i håndbold - til odds 25. Væddemålet blev modtaget med latter, men Johansson havde en meget stor tiltro sit mandskab. Og det var der en god grund til, skulle det vise sig.

Sveriges landstræner Bengt Johansson indledte i 1990 en æra i den svenske håndboldhistorie. Video: TV 2 SPORT

Ved slutrunden i det daværende Tjekkoslovakiet nåede Sverige til finalen, hvor de til stor overraskelse vandt over Sovjetunionens altoverskyggende favoritter og blev verdensmestre for første gang nogensinde. Bengt Johansson vandt sit væddemål og havde samtidig startet et svensk håndbolddynasti.

VM-guldet i 1990 var nemlig starten på en æra, hvor Sverige dominerede stort i herrehåndbold. I løbet af en periode på 11 år lykkedes det svenskerne at vinde ikke færre end 11 medaljer - heriblandt to gange VM-guld, tre EM-titler og tre sølvmedaljer ved OL.

Profilerne på det succesfulde mandskab var blandt andre Staffan Olsson, Magnus Wislander, Stefan Lövgren og Mats Olsson - og de var ikke uden indflydelse, når taktikken skulle lægges, husker TV 2 SPORTs ekspert Claus Møller Jacobsen.

- Han var helt unik i sin måde at lede holdet på. Han havde nogle kapaciteter og håndboldhjerner, som var helt ekstraordinære, og dem lod han jo komme til orde. I stort set alle timeouts sagde han intet. Han tog sin timeout, og så sagde han til sine spillere, at de måtte finde ud af det.

- Den meget åbne og inviterende ledelsesstil fungerede for svenskerne. Han havde selvfølgelig lagt nogle linjer for holdet, men det var vidunderligt at se, hvordan han håndterede den situation på, når der var så mange store personligheder, siger Claus Møller Jacobsen.

'Bengan Boys' betragtes fortsat som et af de bedste landshold nogensinde, og Bengt Johansson selv betragtes som en af historiens bedste ledere.