Håndbold

NBA-stjerne tager håndbold i forsvar over for hånende amerikanere

Basketballstjernen Luka Dončić afviser pure, at håndbold er en så let sportsgren, som to tidligere amerikanske fodboldspillere ellers påstår.

Når håndboldslutrunderne er på sit højeste, ser mange danskere med. Senest ved EM, hvor der minimum var en million seere til Danmarks landskampe til trods for skuffende spil.

Men når håndboldslutrunderne er aktuelle, er det efterhånden også blevet en (u)skik at kritisere sporten med den harpiksindsmurte læderbold eller pointere, hvor lille den er globalt. Senest var det to tidligere NFL-spillere, der i en paneldebat hånende omtalte håndbolden, der jo alt andet end lige er en absolut marginalsport i USA:

- Jeg vil samle et hold til OL. Jeg tror, at det hedder håndbold. Det er en lille bold, som man kaster rundt og ind i et mål.

- Det er som fodbold indendørs. Bare hvor man kaster bolden. Jeg garanterer, at vi kan lave et hold, der kan vinde guld, siger Jay Cutler, der var vant til at kaste den aflange bold som quarterback. Han bakkes op af en kollega:

- Ingen otteårige vil spille håndbold. Dem, som spiller håndbold, er dem, som ikke nåede frem i fodbold, amerikansk fodbold eller basketball, siger Domonique Foxworth.

Men den analyse af håndboldsporten giver en endnu større stjerne i USA slet ikke noget for. Slovenske Luka Dončić er i øjeblikket en af de bedste spillere i NBA, og han ser det ikke som sandsynligt, at USA uden problemer kunne samle et OL-vindende hold:

- Ingen chance! Folk ved ikke, hvor svært det er at spille håndbold, kommenterer Dallas Maverick-stjernen til paneldebaten på Twitter.

20-årige Dončić kender formentlig sporten fra hjemlandet Slovenien, der senest nåede semifinalerne ved EM og har håndbold som en af de mest populære sportsgrene.

Håndboldstjerner bakker op

Før NBA-stjernen kom på banen var det en af håndboldsportens egne stjerner, der tog genmæle overfor de tidligere NFL-spilleres påstande:

- Hey, Jay Cutler og Foxworth. Jeg tror ikke, I har studeret håndbold nok, men jeg giver gerne min OL-medalje fra mig, hvis I kan slå mit hold, skriver franske Nikola Karabatic på Twitter.

Ligesom Karabatic har Dončić' forsvar af håndboldsporten fået masser af opbakning på sociale medier - blandt andet fra de danske landsholdsfløje Lasse Svan Hansen og Casper U. Mortensen samt FC Barcelonas slovenske spiller Jure Dolenec.

Men også det amerikanske håndboldforbund er glade for superstjernens opbakning, for ham kender amerikanerne nok bedre end håndboldsporten.

Det er et amerikansk håndboldforbund, der har en opgave foran sig med OL i 2028 i Los Angeles, hvor USA skal stille med konkurrencedygtigt landshold hos mænd og kvinder.

En opgave, som den svenske Staffan Olsson skal være med til at løfte. Han blev i efteråret ansat som udviklingschef i forbundet.

- Jeg vil arbejde hårdt for at hjælpe håndboldsporten med at udvikle sig og vokse i USA, så amerikanerne kan begynde at elske og nyde sporten, som jeg har dedikeret mit liv til, sagde Staffan Olsson ved ansættelsen.