Håndbold

Mikroskopisk OL-mulighed åbner sig for Danmark

Danmarks kvindelandshold er pludselig ved at komme ind i billedet til OL-kvalifikationen. Der er dog stadig flere ubekendte.

Et usandsynligt scenarie er så småt ved at blive realistisk: Danmark kan komme til at spille OL-kvalifikation. Det skriver Politiken, der efter afbud fra Kina og Hongkong bringer Danmark i spil til en plads i OL-kvalifikationens gruppe 3, hvor Montenegro, Norge og Rumænien er med.

King og Honkong har meldt afbud til OL-kvalifikationen, og derfor er Thailand blevet tilbudt at overtage pladsen.

Thailand skulle godt nok have sagt ja, men den endelige bekræftelse mangler, og hvis Thailand vælger at trække sig, vil pladsen gå videre til det bedste kontinent ved VM 2019, oplyser en talsperson fra det internationale håndboldforbund (IHF) til Politiken.

Det bedste kontinent ved VM var Europa, og derfor kan Danmark komme i spil.

Hvis det sker, vil der være tale om et helt nyt scenarie, og derfor ligger det ikke 100 procent fast, hvordan den sidste OL-kvalifikationsplads skal fordeles. Talspersonen ser tre muligheder for sig, skriver Politiken:

  1. Danmark får pladsen som bedste europæiske nation ved EM, som endnu ikke har en plads i turneringen
  2. Tyskland får den som bedste europæiske nation ved VM 2019 uden plads i OL-kampen
  3. Endelig er der mulighed for, at IHF udsteder et wildcard

Det internationale håndboldforbund har tidligere vist, at det ikke altid er logisk, hvem der modtager de såkaldte wildcards. Ved herrernes VM i Qatar i 2015 valgte IHF eksempelvis at tage pladsen fra Australien for i stedet at invitere Tyskland, der havde misset kvalifikationen. IHF's begundelse var, at australierne ikke havde sportsligt niveau til at deltage ved VM.

I 2017 var Norge også inviteret med til VM, selvom nordmændende havde tabt kvalifikationskampene.

Missede kvalifikationen i december

Danmark missede i første omgang OL-kvalifikationen, fordi VM i december 2019 endte med en skuffende niendeplads. Ved EM 2018 lykkedes det heller ikke Danmark at sikre sig adgang til OL-kvalifikationen, da Klavs Bruun Jørgensens hold blev nummer otte.

Efter VM 2019 valgte Danmarks Håndbold Forbund (DHF) og Klavs Bruun Jørgensen at stoppe samarbejdet. I skrivende stund er der ikke præsenteret nogen afløser, og derfor kan DHF få travlt med at finde en træner, hvis Danmark pludselig skal spille OL-kvalifikation fra 20.-22. marts.

Torsdag oplyste DHF-sportschef Morten Henriksen til TV 2 SPORT, at han håber at kunne præsentere en ny landstræner inden kvindelandsholdets samling fra 18.-29. marts.