Kun få tør kritisere IHF for håndtering af Kim Rasmussen-sag

Selv om juraprofessor fastslår, at IHF ikke havde ret til at udelukke Kim Rasmussen, tør de færreste kritisere forbundet.

Hassan Moustafa er en magtfuld mand i international håndbold.

TV 2 SPORT har tidligere i en række artikler beskrevet, hvordan den 75-årige egypter reelt er enehersker i det internationale håndboldforbund IHF. Alligevel er det sjældent, at markante håndboldpersonligheder offentligt kritiserer præsidenten og hans forbund.

IHF er et fuldstændig og aldeles topstyret forbund, og i sådan et system vil de allerfleste være bange for konsekvenserne ved at sige noget

Bent Nyegaard, håndboldekspert

Det gælder også historien om den danske toptræner Kim Rasmussen, som IHF udelukkede på ubestemt tid efter markante udtalelser under VM i december, selv om en juraprofessor og medlem af den internationale sportsdomstol CAS nu fastslår, at IHF slet ikke havde beføjelser i forbundets egne regelsæt til at tage den beslutning.

I forbindelse med researchen til historien har TV 2 SPORT været i kontakt med en række både danske og internationale trænere, men de fleste har takket pænt nej til at udtale sig. Kun svenske Tomas Ryde har stillet op til interview..

Ryde deltog som træner for Rumænien selv på det omtalte pressemøde under VM, hvor Kim Rasmussen sagde de efterhånden berømte ord "I got fucked" efter Ungarns étmålsnederlag til Rumænien. Ifølge svenskeren er der en åbenlys grund til, at kun få tør kritisere IHF-systemet.

- Det er frygten. Når folk ikke tør sige, hvad de mener, så er det på grund af frygten for konsekvenserne, siger Tomas Ryde - og forklarer sin egen åbenhed med, at han er blevet en 'ældre mand, der siger sin mening lige ud'.

DHF-formand i central rolle

I sagen om Kim Rasmussen viser et internt IHF-dokument, som TV 2 SPORT er i besiddelse af, at IHF's turneringsledelse - med Dansk Håndbold Forbunds (DHF) formand Per Bertelsen i spidsen - havde indstillet til, at sagen skulle behandles af det uafhængige disciplinærudvalg, som normalt tager sig af mulige karantænesager under slutrunderne.

Andre topfolk i IHF-systemet krævede imidlertid i stedet sagen behandlet af IHF Executive Committee, hvor IHF-præsident Hassan Moustafa sidder for bordenden.

Men selv om Per Bertelsen, der udover sin DHF-kasket også er ansvarlig for turneringsafdelingen i IHF og sidder i forbundets magtfulde organ IHF Counsil, altså har spillet en central rolle i behandlingen af Kim Rasmussens sag, har han ikke mange kommentarer, da TV 2 SPORT ringer.

Når du har været med til at indstille sagen til disciplinærudvalget, betyder det så, at du mener, at sagen nu er blevet behandlet forkert?

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Vi har indstillet den på vanlig vis til disciplinærudvalget, og hvad der derefter er sket, må du jo snakke med de relevante personer om.

Men hvorfor indstillede I sagen dertil?

- Fordi det gør vi altid.

Men det var vel også, fordi I troede, at sagen skulle behandles der?

- Det var, fordi vi havde en idé om, at vi skulle gå den vej, som vi altid gik, ja.

Har du et bud på, hvordan den så gik en anden vej?

- Nej. Det må du snakke med de relevante personer om.

Er du ikke relevant, når du er dansk medlem af IHF Counsil?

- Jeg er jo valgt af kongressen, og som sådan kan man sige, at jeg er dansker - ja - men det er ikke mig, der har truffet den beslutning, at det ikke skulle være sådan, som vi havde indstillet til, siger Per Bertelsen.

Et 'uhørt justitsmord' af Kim Rasmussen

Ifølge TV 2 SPORTs mangeårige ekspertkommentator, den tidligere toptræner Bent Nyegaard, skyldes DHF-formandens manglede kritik af IHF en bevidst vurdering af, hvad der bedst kan betale sig.

- Per Bertelsen kæmper for at fastholde sin indflydelse i IHF, og hvis du fortsat vil have indflydelse, er det ilde set som næstkommanderende at kritisere noget, der for mig ligner et dekret oppefra, vurderer Bent Nyegaard.

- Det er jo over årene lykkedes Danmark at få placeret Per Bertelsen, Morten Stig Christensen (DHF's generalsekretær, red.) og Bjarne Munk Jensen (formand for dommerudvalget, red.) i nogle centrale positioner i international håndbold. Det er en meget bevidst strategi, men det giver - når der opstår sådan nogle sager her - nogle politiske begrænsninger.

- Jeg kan kun se det her sådan, at Per Bertelsen vurderer, at Kim Rasmussen-sagen ikke er stor nok til at gå ind i. Og det, synes jeg, er en skam. Vi har behov for, at Dansk Håndbold Forbunds formand siger noget i en sag som den her.

- Selvfølgelig har Kim Rasmussen begået en fejl, og han har sagt nogle ting, som han ikke skulle gøre. Men derfra og så til at begå et justitsmord på ham, som truer hans karriere, er uhørt, mener den mangeårige ekspertkommentator.

Kim Rasmussen blev fyret som landstræner for Ungarn den 7. januar, mens han stadig var udelukket på ubestemt tid fra al håndbold. Hans udelukkelse blev ophævet den 10. februar.