Håndbold

Tranborgs mareridtsår har været præget af gråd og mørke tanker

Den korsbåndsskadede håndboldspiller, Mette Tranborg, har gennem de sidste tolv måneder befundet sig i en håndboldmæssig livskrise.

Som så mange gange før steg Mette Tranborg til vejrs i et kraftfuldt gennembrud. Og som så mange gange før sendte Mette Tranborg bolden i nettet.

Men alligevel blev lige præcis dén aktion i anden halvleg af udekampen mod Brest i Champions League den 24. februar 2019 skæbnesvanger for Tranborg.

Odense-spilleren landede uheldigt ned og mærkede straks et voldsomt jag. Efterfølgende humpede hun fra banen med hjælp fra Odenses fysioterapeut samt landsholdskollega, Stine Jørgensen.

Dagen efter blev Mette Tranborg scannet og fik konstateret et overrevet korsbånd i højre knæ. I første omgang blev hun meldt ude i op til ti måneder.

Torsdag er det præcis et år siden, at Mette Tranborg blev opereret. TV 2 SPORT har mødt landsholdsprofilen til en snak om et 'hårdt' år, hvor de mørke tanker har fået lov at regere i Tranborgs sind. Og på sin vis fortsat gør det.

- Der har været mange gange, hvor jeg bare lige pludselig begynder at græde, uden at jeg ved hvorfor. Hvis nogen siger et eller andet, som ikke har noget med noget at gøre, så kan jeg også bare begynde at græde lige pludselig, siger Mette Tranborg.

- Jeg følte, at der lå sådan en hinde udover hele min hverdag, som bare var nedtrykt humør. Jeg har ikke været glad på noget tidspunkt, selvom har grint og haft det sjovt, så har jeg ikke følt, at jeg har været glad. Der er jeg egentlig stadigvæk.

- Altså, jeg er ikke glad, før jeg er på den anden side af det her genoptræningsforløb. Det fylder så meget, at det virkelig, virkelig er en stor opgave at håndtere, siger Mette Tranborg.

Der følte jeg bare, at min verden ramlede sammen

Mette Tranborg

Ny operation efter tilbageslag

Siden den første operation den 27. februar 2019 har Mette Tranborg været slået nærmest tilbage til start flere gange. For efter en veloverstået operation og en god start på genoptræningen med solide fremskridt, begyndte der at ophobe sig væske i det skadede knæ.

Derfor måtte hun igennem endnu en operation i september sidste år for at få fjernet noget arvæv. Og selvom kikkertoperationen gik efter planen, så var det et stort tilbageslag i den genoptræning, der egentlig skulle have bragt Mette Tranborg tilbage på håndboldbanen i december sidste år.

- Det var et hårdt slag. Fordi der vidste jeg, at der så ville der komme en masse væske igen, og at jeg så lidt måtte starte forfra igen. Der følte jeg bare, at min verden ramlede sammen.

- I starten af genoptræningsforløbet havde jeg sådan et rosenrødt billede af, at det ville komme til at gå flydende. Det var ligesom den operation, der fik mig til at indse, at sådan det går ikke bare snorlige. Det har været en kæmpe mental opgave.

- Der var en lang periode i starten, hvor jeg bare sad og kiggede ind i en væg. Jeg havde ikke motivation til at lave noget eller til at snakke med nogen. Der var ikke noget, der kunne motivere mit til at gå udenfor en dør nærmest, siger Mette Tranborg.

Hvad kan jeg lave, hvis jeg ikke kan spille håndbold?

Mette Tranborg

I november og december sidste år begyndte Mette Tranborg at løbe for første gang siden den skæbnesvangre dag i februar. Men også her mødte hun udfordrende smerter i knæet, der forsinkede tidsplanen.

Mentale udfordringer stod i kø

Men det er især på det mentale plan, at den 24-årige århusianer har stået overfor sit livs med afstand mest udfordrende år. For med tilbageslag på tilbageslag er det blevet mere og mere vanskeligt at finde motivationen.

- Jeg har virkelig, virkelig kæmpet meget, og jeg har snakket meget med flere forskellige mentalcoaches. For ligesom at kunne håndtere det. Og der har været situationer, som bare har slået mig ud. Det har virkelig været hårdt.

- Jeg har haft dage, hvor jeg vågner og kan mærke, at det her bliver en dårlig dag. Jeg er i dårligt humør, og jeg er ked af det. Og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre for at komme ud af det, siger Mette Tranborg, der især peger på kampdagene som de værste:

- Specielt i starten var det virkelig, virkelig hårdt. Om morgenen når der var kampdag, kunne jeg bare mærke, at det her bliver ikke en god dag. I mine 'downperioder' har jeg ikke været særlig meget i hallen.

Udover at misse utallige kampe for Odense Håndbold, så har den etablerede landsholdsspiller også misset VM i Japan med det danske landshold. Her missede Danmark muligheden for at komme til OL i Tokyo til sommer. En turnering, som Tranborg ellers havde udset sig som et mål for enden af tunnellen.

Istedet har de mørke tanker til tider taget over og ledt tankerne hen på noget helt andet.

- Når jeg har været allerlængst nede, har jeg tænkt: 'Hvad kan jeg lave, hvis jeg ikke kan spille håndbold?' Jeg har været helt derude, hvor jeg har tænkt alternativer, som slet ikke har noget med håndbold at gøre, siger hun.

Mette Tranborg stiger op langt ude fra, og hun brager bolden i kassen. Video: Anders Masannek Jørgensen

Comeback i sigte

Mette Tranborg har endnu ikke deltaget i en håndboldtræning med sine holdkammerater. Men selvom knæet fortsat driller af og til, er hun nu begyndt at løbe lidt igen og lave mere håndboldrelateret genoptræning.

Det lysner med andre ord for anden af den så berømte tunnel. Og tankerne om 'alternative' leveveje er væk.

- Det er nemmere at være mig nu, end det var for 2-3 måneder siden.

- Jeg er klart tættere på comeback, end jeg nogensinde har været. Jeg begynder at være meget mere optimistisk på mine egne vegne, selvom jeg stadig har den der tanke: 'Meeeen... Hvad nu hvis?', siger Mette Tranborg.

Hendes erklærede målsætning er nu at nå at spille en gældende kamp for Odense Håndbold, inden hun fra sommer skifter til Team Esbjerg.

- Det vil betyde sindssygt meget at slutte ordentligt af for mig i Odense. Hvis jeg skulle vurdere det lige nu, så tror jeg, at jeg kommer til at spille for Odense, siger Mette Tranborg, der dog ikke regner med at kunne byde velkommen tilbage til sit "gamle" jeg før i næste sæson:

- Der tænker jeg, at jeg er tilbage, som jeg var for et år siden inden skaden.

- Hvornår kan jeg så være glad? Jeg tror, at det er, når jeg har den der dybe følelse af, at nu er jeg på den anden side af det her.

Du kan se et længere indslag med Mette Tranborg i Sportsnyhederne på TV 2 kl. 22.12 torsdag aften.