Topklubber langer ud efter 'unødvendig' Jesper Jensen-aftale

Er det optimalt, at Jesper Jensen dobbeltjobber som klub- og landstræner? TV 2 SPORT har spurgt hans 13 trænerkollegaer i HTH Ligaen, og de er uenige.

Jesper Jensen fĂĄr noget at se til de kommende to et halvt ĂĄr.

Den nyudnævnte landstræner for de danske håndboldkvinder fortsætter nemlig som cheftræner for Team Esbjerg, og dermed skal Jesper Jensen dobbeltjobbe frem til sommeren 2022, hvor kontrakten med ligaklubben slutter.

Det er forkert, at DHF faciliterer en konkurrencefordel til en bestemt klub. Det gør de ved at lade Jesper Jensen dobbeltjobbe

Claus Mogensen, cheftræner København Håndbold

Konstellationen falder i dårlig jord hos flere af Team Esbjergs største konkurrenter i den bedste danske kvinderække, HTH Ligaen.

Det viser en rundspørge, som TV 2 SPORT har foretaget til de 13 øvrige klubtrænere.

- Det er en rigtig dårlig idé med dobbeltjobbet, og det er en unødvendig situation, som Dansk Håndbold Forbund (DHF) har skabt, siger Claus Mogensen, der er cheftræner i København Håndbold, til TV 2 SPORT.

Fortrolig information

Claus Mogensen mener, at Team Esbjerg fĂĄr en 'urimelig konkurrencefordel', nĂĄr Jesper Jensen skal bestride de to jobs.

For den danske landstræner vil i klubregi få fordel af at kunne tiltrække de bedste danske spillere - samt opnå fortrolig information om potentielle landsholdsspillere i HTH Ligaen.

- Som landstræner vil Jesper Jensen have en stor 'påvirkningskraft', når der skal forhandles kontrakter med de bedste danske spillere, siger Claus Mogensen og kommer med følgende eksempel:

- Hvis Jesper Jensen eksempelvis siger til en spiller: "Jeg vil gerne have dig til Esbjerg”, hvordan skal vedkommende så forholde sig? Det bliver enormt svært for spilleren, for hun kan tænke, at det bedste måske er at blive i sin klub, men når det nu er landstræneren, der spørger, så kan min chance for at spille på landsholdet måske blive større, hvis jeg tager til Esbjerg, lyder det fra cheftræneren i København Håndbold.

Samtidig mener Claus Mogensen, at Jesper Jensen uvilkårligt vil få en fordel som ligatræner, da han vil få fortrolig information om de enkelte landsholdsspillere, som han kan bruge, når han som cheftræner i Team Esbjerg møder spillerne i ligakampe.

- Det er forkert, at DHF faciliterer en konkurrencefordel til en bestemt klub. Det gør de ved at lade Jesper Jensen dobbeltjobbe, siger Claus Mogensen.

Afstemning

Synes du, det er i orden, at Jesper Jensen skal dobbeltjobbe som klub- og landstræner?

Frygt for russiske tilstande

Samme negative toner om Jesper Jensens dobbeltjob lyder fra en anden af Team Esbjergs ligakonkurrenter, Herning-Ikast HĂĄndbold.

- Det er en rigtig dårlig plan, og aftalen indeholder en kæmpe interessekonflikt, siger cheftræner Mathias Madsen.

Med det kommende setup vil han vil være påpasselig med den information, som han videregiver til landstræneren omkring sine danske landsholdsspillere.

- De oplysninger vil Jesper Jensen kunne bruge taktisk, når vi skal mødes i ligaen, påpeger cheftræneren.

Mathias Madsen mener samtidig, at Jesper Jensen med de to træner-kasketter vil have lettere ved at rekruttere de bedste danske landsholdsspillere til det vestjyske.

Cheftræneren er ligefrem bange for, at der kan skabes 'russiske tilstande' i den bedste danske håndboldliga.

Rusland er skræmmeeksemplet, hvor klubben Rostov-Don i den sydvestlige del af landet i en årrække har formået at tiltrække alle de bedste russiske landsholdsspillere, netop fordi træneren for landsholdet også er træner i klubben.

Delte meninger blandt ligatrænerne

TV 2 SPORTs rundspørge til de 13 danske trænere i kvindeligaen viser, at der er ret stor uenighed om, hvorvidt Jesper Jensens dobbeltjob er en god idé.

Trænere, der synes, at dobbeltjobbet ikke er en optimal løsning:

 • København HĂĄndbold
 • Herning-Ikast HĂĄndbold
 • Silkeborg-Voel KFUM
 • Randers HK

Trænere, der synes, at dobbeltjobbet er i orden, men erkender, det kan rumme udfordringer:

 • Ajax København
 • EH Aalborg
 • Horsens HĂĄndbold Elite
 • Nykøbing Falster HĂĄndbold
 • Aarhus United
 • TTH Holstebro

Trænere, der synes, at dobbeltjobbet er en god løsning:

 • Odense HĂĄndbold
 • Skanderborg HĂĄndbold

Vil ikke forholde sig til rundspørgen:

 • Viborg HK

Mens de 13 ligatrænere ser ret forskelligt på Jesper Jensens kommende rolle som 'blæksprutte' på klub- og landsholdsniveau, er der derimod konsensus om, at Jesper Jensen er den rigtige kandidat til jobbet som dansk landstræner for kvinderne.

- Jesper Jensen er det helt rette valg til jobbet. Jeg kan sagtens se ham fortsætte i Team Esbjerg frem til sommer, men fra 1. juli bør han ikke fortsætte som klubtræner, siger Mathias Madsen til TV 2 SPORT.

Flere af de ligatrænere, der er negativt stemt over for Jesper Jensens dobbeltjob, siger uddybende, at det ikke havde været et problem, hvis Jesper Jensen sideløbende med landsholdsjobbet havde været klubtræner i en udenlandsk klub.

Dygtigere af dobbeltjob

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard mener, at DHF har fået 'den helt rigtige mand' som landstræner for kvinderne i Jesper Jensen.

Bent Nyegaard er samtidig positivt stemt over for Jesper Jensens kommende dobbeltjob.

Lyn-analyse

Jeg tror på projektet med Jesper Jensen som både klub- og landstræner.

I jagten på at få den bedste landstræner har DHF været nødt til at indgå et kompromis.

Forbundet ville helst have haft, at det var en fuldtidsstilling, men nu er det blevet til en deltidsstilling.

Der skal nok opstå problemer, og det er derfor, at man har sat Lars Jørgensen til at være den overvejende kontakt til ligaklubberne.

Hovedpersonen ser selv frem til de kommende sportslige udfordringer.

- Jeg er meget glad for at være i Esbjerg, og jeg er overbevist om, at jeg bliver en dygtigere landstræner ved at have en dagligdag i en dansk topklub, siger Jesper Jensen i en pressemeddelelse fra Team Esbjerg.

Til TV 2 SPORT uddyber han:

- Det har ikke været et krav fra min side at dobbeltjobbe, men jeg elsker at have med håndbold at gøre. Det giver mig energi, hvorimod alt for lange møder tager energi, lyder det fra den nyudnævnte landstræner.

Indbygget klausul

DHF afslørede samtidig på pressemødet mandag, at Lars Jørgensen bliver forfremmet og fuldtidsansat som assistent for at aflaste landstræneren.

I Jesper Jensens kontrakt er der indbygget en klausul, der gør, at aftalen om dobbeltjobbet skal evalueres - og eventuelt ændres - allerede efter EM på hjemmebane i december.

- Vi har aftalt, at vi efter EM på hjemmebane kigger hinanden i øjnene og sætter os ned og finder ud af, om det er den rigtige løsning, siger DHF-sportschef Morten Henriksen.

Blandt de adspurgte ligatrænere nævnes forskellige udfordringer omkring dobbeltjobbet - som eksempelvis landstrænerens synlighed i de andre ligaklubber, habilitetsproblemer, og om Jesper Jensen har nok tid til det store nye ansvar, som han får for dansk kvindehåndbold.

Men kollegaerne tror altsĂĄ pĂĄ, at Jesper Jensen er den rigtige mand til jobbet.

Og de udfordringer, som der vil opstå i forbindelse med dobbeltjobbet, må tages snarest ifølge Heine Eriksen.

- Hvis vi ligatrænere og landstrænerne får sat os ned og ærligt taler ud om vores forventninger, og hvor der kan være nogle problematikker, så er jeg også sikker på, at det nok skal blive løst. Men det er vigtigt, at vi får talt om det, inden problemerne opstår, siger Aarhus United-træneren til TV 2 SPORT.