Håndbold

Pytlick misser stort landstrænerjob

Den tidligere kvindelandsholdstræner har sat sig nye mål efter fyringen i Odense Håndbold i december. Han misser posten som russisk landstræner.

Jan Pytlick må lede videre efter et håndboldhold, han kan træne i fremtiden.

Den danske træner udtalte tirsdag, at han var i kontakt med det russiske forbund om et muligt job som russisk herrelandstræner.

Efter fyringen landede jeg i et stort, dybt sort hul. Det krævede mange kræfter mentalt at komme op igen

Jan Pytlick, håndboldtræner

Men senere onsdag har det russiske forbund meldt ud, at de har ansat tyske Velimir Petkovic, der blev fyret i Füchse Berlin, på en fireårig kontrakt.

Dermed faldt det altså ikke ud til Pytlicks fordel.

Den tidligere Odense-træner sagde tirsdag, at han vidste, der var flere i spil til jobbet, men at han så det som en stor mulighed.

- Jeg har haft flere snakke med folk i forbundet, men der er flere trænere i spil, så jeg går og håber på chancen. Jeg vil gerne være landstræner for Ruslands herrelandshold, siger Jan Pytlick.

Han afviser dog ikke at træne et damehold i fremtiden, men gør det klart, at hans førsteprioritet er at arbejde med herrer.

TV 2 SPORT har forsøgt at få fat i Jan Pytlick for en kommentar.

Brug for nye udfordringer

Jan Pytlicks ambitioner har langt fra lidt skade af de to måneder i eksil fra håndboldverdenen. Han stiler fortsat højt i jagten på et nyt job, og et prominent ét af slagsen fra allerøverste 'trænerhylde' er inden for rækkevidde.

Der skal snart ske noget afgørende nyt i den 52-årige træners håndboldliv - og det må meget gerne være i form af mere testosteron og større muskelmasse.

- Jeg går efter at træne et herrehold, det kunne være rigtig spændende. Jeg har brug for nye udfordringer, og det vil være sindssygt motiverende at arbejde med herrespillere, siger Jan Pytlick til TV 2 SPORT.

Havnede i et stort, sort hul

Jan Pytlick blev fyret fra Odense Håndbold på den næstsidste dag af 2019 efter et svigende nederlag på 33-25 til Herning-Ikast i kvindernes pokalfinale dagen forinden.

Beslutningen om at stoppe i Odense blev taget i samråd klubledelsen, for Pytlick indkaldte selv til mødet, hvor parterne blev enige om, at det var bedst at gå hver til sit.

Selvom Pytlick var helt på det rene med afgørelsen, har beslutningen alligevel gjort ondt på manden fra Thurø de seneste par måneder.

- Efter fyringen landede jeg i et stort, dybt sort hul. Det krævede mange kræfter mentalt at komme op igen, indrømmer Jan Pytlick.

Brænder stadig for håndbolden

Nu er der gået lidt over to måneder, og skuffelsen over fyringen har efterhånden bundfældet sig.

Pytlick har brugt frirummet til refleksion og eftertanke. Han har i processen været i tvivl om, han overhovedet ville vende tilbage til håndboldsporten, som har været en stor del af hans 52-årige liv.

Men efter grundig overvejelser er Pytlick igen klar til at være håndboldtræner.

- Jeg har fundet mig selv og har igen masser af energi. Jeg brænder stadig for håndbolden, fastslår han.

Kender kvindehåndbolden ud og ind

De seneste måneder er Pytlick blevet klar over, at han skal søge en ny type udfordring.

Efter i en lang årrække at have trænet håndboldkvinder på højeste nationale og internationale niveau kender Jan Pytlick ifølge eget udsagn 'de fleste internationale spillere'.

Derfor ønsker den tidligere så succesfulde landstræner for det danske kvindelandshold i fremtiden at prøve kræfter med et herrehold.

Herrehåndbold ligger ikke helt fjernt for håndboldtræneren, for danskeren har tidligere trænet danske herrehold i form af Team Esbjerg fra 1995-1997 - samt GOG i ét år, som han gjorde til danske mestre i 1998.

Trefilov har åbnet døre

Jan Pytlick fortæller, at kontakten til det russiske håndboldforbund er gået igennem hans mangeårige ven - og konkurrent på trænerbænken - Jevgenij Trefilov.

Den karismariske trænerlegende, der er vicepræsident i det russiske håndboldforbund, har åbnet døre østpå, og Pytlick var spændt på de næste par uger.

- Det vil være den største udfordring i min trænerkarriere, hvis jeg får jobbet, fastslog Jan Pytlick, inden Velimir Petkovic altså blev ansat som træner.

Hvis Pytlick skulle finde sig et andet østeuropæisk håndboldmiljø, vil det da heller ikke være helt nyt for danskeren, der i knap ét års tid var kvindetræner for storholdet Vardar Skopje fra Makedonien.

Jan Pytlick blev ansat i februar 2015, kort tid efter han var blevet fyret som dansk damelandstræner, men fik opsagt sin kontrakt i januar 2016.

Ledigt landstrænerjob

Inden Petkovic blev ansat onsdag, var jobbet som russisk herrelandstræner ledigt i lidt over en måneds tid.

Det var Eduard Koksharov, der senest stod i spidsen for det russiske herrelandshold i håndbold under EM-slutrunden i Sverige denne januar.

Danmark slog Rusland i gruppespillet med 31-28, og efter det tredje nederlag på stribe fik den tidligere OL-guldvinder ophævet sin kontrakt med håndboldforbundet.