Kontra

Kastede med stol og havde tårer i øjnene: - Det kommer I aldrig til at se

Under EM i 2018 krængede den tidligere damelandstræner Klavs Bruun Jørgensen sin sjæl ud på en måde, som han aldrig vil komme til igen.

Igennem fire et halvt år nåede de danske håndboldfans at opleve flere sider af Klavs Bruun Jørgensen i rollen som landstræner for håndboldkvinderne, inden han i starten af januar stoppede i jobbet.

En til tider temperamentsfulde, bestemte og dirigerende træner havde også en humoristisk, blid og morfar-agtig side. Og med tiden blev han bedre og bedre til at håndtere landsholdet og gruppen af kvindelige håndboldspillere, som han udviklede et nært forhold til.

Det var ikke specielt kønt. Det var jo med tårer i øjnene og savl nærmest ud af munden

Klavs Bruun om en episode under EM i 2018

Den 45-årige københavner oplevede dog ét konkret tilfælde i sin tid som landstræner, som han ikke glemmer foreløbig. En episode, der ikke kan beskrives på en almindelig skala fra glad til sur. Det fortæller han i TV 2 SPORTs håndboldmagasin 'KONTRA', hvor han taler ud om tiden som landstræner i sit første store TV-interview.

- Der lagde jeg mig fuldt ud på bordet foran pigerne i en grad, som I aldrig kommer til at se. Og jeg kan ikke forklare, hvordan det foregår, men det bliver sådan, fordi det er min stil og måden, jeg agerer på en gang i mellem, hvor man kan se, hvilke følelser, der rører sig inden i mig, indleder Klavs Bruun sit minde.

Det var under EM-slutrunden i Frankrig i 2018, at Danmark i mellemrunden løb ind i en ordentlig røvfuld på 21-32 til Rusland. Et nederlag, der slukkede drømmen om en plads i semifinalen.

Som Trefilov med tårer i øjnene og savl ud af munden

Derfor krævede Klavs Bruun en reaktion fra spillerne inden sidste kamp i mellemrunden, hvor Montenegro ventede. Selv mener han, det blandt andet kostede et lille skub til en stol, selvom andre nok mener, han decideret smed med den.

Men det mest væsentlige i historien var de følelser, der tornede ud af kroppen på den daværende landstræner. Han fuldstændig blotlagde alt i kroppen og lod tankerne fare ud i rummet.

- Det var ikke specielt kønt. Det var jo med tårer i øjnene og savl nærmest ud af munden. Sådan som nogen en gang i mellem ser Trefilov, når han er på trænerbænken. Og det var ikke fordi, jeg svinede dem til - overhovedet ikke. Jeg synes jo faktisk, at meget af det, jeg fik sagt, selvom det blev sagt i et højt toneleje, var konstruktivt.

- Og så kan jeg godt være helt deroppe og meget, meget hurtigt efter være nede og meget mere kærlig og nær. Og stadigvæk kunne se dem i øjnene, fortæller Klavs Bruun.

'Jeg elsker kraftedeme det her job'

Han fik da også den reaktion, han håbede på. Danmark vandt 24-23 over Montenegro. Klavs Bruun udtalte efterfølgende, han faktisk var lidt chokeret over, at holdet kunne slå montenegrinerne på fysisk og attitude.

- Det skabte en reaktion, og jeg tror også, det var vigtigt for dem at se, hvor vigtigt det var for mig. For det var jo egentlig det, jeg gerne ville have, de også skulle føle. Jeg ved godt, vi aldrig bliver ens, så jeg kan bare vise dem, hvad det betyder for mig, om vi kan vinde den næste kamp. Det betyder kraftedeme alt.

- Det er så stor en del af min identitet at være håndboldtræner og vise, at jeg elsker kraftedeme det her job, og jeg vil jer (spillerne, red.) det allerbedste. Det er ikke, fordi jeg vil skubbe ansvaret væk, men jeg vil bare så gerne have, at I også får succes, lyder det fra 'jernmanden', der igennem årene nåede at vise store følelser på trænerbænken i flere tilfælde.

Afslutningen af Danmark-Rumænien fik Klavs Bruun Jørgensen til at bryde ud i tårer.

Resultatet betød, at Danmark sluttede EM på en ottendeplads - én placering foran netop Montenegro.

Du kan se hele snakken med Klavs Bruun Jørgensen i denne udgave af 'KONTRA'.