Syndebukken hedder ikke kun Stine J√łrgensen

16x9
Stine J√łrgensen er ikke med i den kommende landsholdssamling. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs h√•ndboldredakt√łr Dan Philipsen analyserer situationen med Stine J√łrgensen, som Jesper Jensen har set bort fra til den kommende samling.

Anf√łrer, topscorer, omdrejningspunkt og gruppens absolut √łverste chef.

Stine J√łrgensens fald fra h√•ndboldlandsholdets tinde er ekstrem og uden sidestykke i dansk h√•ndbold.

Alt tyder p√•, at anf√łreren blev for magtfuldkommen og kammeraterne for svage til at give modspil

Dan Philipsen, h√•ndboldredakt√łr TV 2 SPORT

Den nye landstr√¶ner, Jesper Jensen, pillede ALT af Stine J√łrgensen, da han fredag udtog sin f√łrste trup og overraskende valgte at se helt bort fra hende til den kommende samling.

Argumentet var endnu mere i√łjnefaldende. Jesper Jensen sagde h√łjt og tydeligt, at andre p√• landsholdet har gemt sig bag Stine J√łrgensen. De har ikke taget ansvar. Endvidere har Stine J√łrgensen v√¶ret spillem√¶ssigt presset af ansvaret udenfor. Derfor skulle hun ikke med. Der skulle g√łres plads til andre.

Selv var den detroniserede anf√łrer ked af beslutningen, lod hun forst√• i Jyllands-Posten.

Spillere turde ikke modsige hende

Et par dage forinden fortalte Stine J√łrgensens tidligere landstr√¶ner, Klavs Bruun J√łrgensen, i h√•ndboldmagasinet Kontra, at nogle spillere ikke turde sige Stine J√łrgensen imod.

Med til at tr√¶ffe beslutningen om at droppe Stine J√łrgensen var ogs√• Lars J√łrgensen. Den assisterende landstr√¶ner, der i snart tre √•r har set og h√łrt alt inde p√• landsholdet. Alts√• kommer det ikke ud af det bl√•.

Fravalget af Stine J√łrgensen, begrundelsen og kavaleriet af afsendere p√• kritikken fort√¶ller alt om de problemer, som landsholdet til sidst var sovset ind i. Tingene har internt v√¶ret alt for topstyret.

Mit ‚Äď ganske vist begr√¶nsede ‚Äď kendskab til hende fort√¶ller ikke om et respektl√łst magtmenneske. Slet ikke

Dan Philipsen

Stine J√łrgensen tog for meget magt. Hun blev den tildelt, og hverken hun eller landsholdskollegerne evnede at bruge det konstruktivt. Alt tyder p√•, at anf√łreren blev for magtfuldkommen og kammeraterne for svage til at give modspil.

Interne sp√łgelser p√• spil i Japan

Det ville v√¶re nemt her blot at skose Stine J√łrgensen, give hende skylden og s√• bare komme videre uden hende.

D√•rligdomme i st√łrre grupper har flere f√¶dre. Ogs√• her. Selvsagt har Stine J√łrgensen fejlet. Formentlig ubevidst. Mit ‚Äď ganske vist begr√¶nsede ‚Äď kendskab til hende fort√¶ller ikke om et respektl√łst magtmenneske. Slet ikke.

Mit bud er, at Stine J√łrgensen i t√¶t, ubevidst parl√łb med sin landstr√¶ner, Klavs Bruun J√łrgensen, trak tingene i en forkert retning. Over √•rene blev landsholdet en lukket gruppe med et hierarki, der viste sig ikke at v√¶re sundt, da modgangen ramte. Klavs Bruun J√łrgensen troede, at holdets utallige dybe snakke havde skabt en intern √•benhed med plads og mod til at sige sin mening i holdets interesse.

En overgang gik det fint. Forholdet i truppen var balanceret, og spillerne var tilfredse med deres anf√łrer. Det var dengang, da Stine J√łrgensen ogs√• spillem√¶ssigt var omdrejningspunktet.

Den position krakelerede ved VM i Japan, hvorefter de interne sp√łgelser kiggede frem. Ingen stod klar til at tage lederskabet p√• banen, og udenfor manglede modet til at sige sin mening. Det er derfor, at Jesper Jensen m√•tte indlede sin landstr√¶nertid med et markant skifte.

Hvor var den spiller, der turde bryde ud og råbe op? Klavs Bruun har brugt utallige timer på mejsle ind i spillerne, at de skulle åbne munden

Dan Philipsen

Odense og Pytlick lavede samme fejl

Det skr√¶mmende er, at stort set det samme skete sidel√łbende i den mest satsende h√•ndboldklub her til lands. I Odense H√•ndbold, hvor t√¶t ved to h√•ndfulde af landsholdsspillerne i snart tre √•r har haft deres daglige gang.

I mine √łjne lavede Jan Pytlick i Odense pr√¶cis den samme fejl, som Klavs Bruun J√łrgensen gjorde p√• landsholdet: Han deponerede AL magten hos Stine J√łrgensen og hendes f√łlge. Alts√• den top, som viste sig ikke v√¶re sund for holdene.

Status er, at b√•de landsholdet og Odense H√•ndbold i tre √•r er g√•et fra den ene sportslige nedtur til den n√¶ste. Det kostede i sidste ende b√•de Jan Pytlick og Klavs Bruun J√łrgensen jobbet. Hovedpersonen er ikke g√•et fri. Stine J√łrgensen har ikke f√•et forl√¶nget sin kontrakt i Odense og har nu mistet sin plads p√• landsholdet.

Holdkammerater burde have råbt op

Pilen peger flere steder hen. DHF’s sportschef Morten Henriksen har i tre år gået op af spillerne til hver eneste samling. Heller ikke han fik tilsyneladende rokket ved problemet i tide.

Og hvad så med spillerne? Er de bare ofre for dårlig ledelse?

Jeg frikender ikke Klavs Bruun J√łrgensen (eller Jan Pytlick), n√•r jeg nu tildeler de √łvrige spillere et omfattende medansvar. Hvor var den spiller, der turde bryde ud og r√•be op? Klavs Bruun har brugt utallige timer p√• mejsle ind i spillerne, at de skulle √•bne munden.

At ingen gjorde det, fortæller om et skævt hierarki.

Landsholdets problemer og fyringen af Stine J√łrgensen b√¶rer hendes holdkammerater s√•ledes ogs√• et ansvar for. Vi har at g√łre med h√•rdf√łre, topprofessionelle h√•ndboldspillere. Flere gange om ugen udviser de stort mod i en h√•rd sport. Det er en stor skuffelse nu at erfare, at det samme mod ikke var tilstede udenfor banen.

Det var bare trist og un√łdvendigt, at dansk h√•ndbold skulle helt herud. Ikke mindst for de tre hovedpersoner

Dan Philipsen

Derfor var Jesper Jensens udtagelse og is√¶r udtalelser fredag ogs√• en stor befrielse. Det er temmelig modigt, at han to uger f√łr sin f√łrste samling saver holdets tr√¶ over helt nede ved roden. P√• afstand har han set og analyseret landsholdets problemer. Og med hj√¶lp fra Lars J√łrgensens fort√¶llinger har han handlet p√• det. Og lur mig, om ikke ogs√• Klavs Bruun J√łrgensen har hvisket Jesper Jensen noget i √łret. Deres forhold har altid v√¶ret godt og respektfuldt.

Jeg p√•st√•r selvf√łlgelig ikke, at magtforholdet i trupperne i Odense og p√• landsholdet b√¶rer hele skylden for de to udfordrede projekter. Der er flere lag i alle nedture. Men hoved√•rsagen blev der i sidste uge sat ord p√•.

Tilbage står et dansk landshold med alle verdens muligheder for en frisk start. Deres nye træner har kastet dem ud på dybt vand, hvilket måske er det, der skaber fornyelsen på det danske landshold.

Det var bare trist og un√łdvendigt, at dansk h√•ndbold skulle helt herud. Ikke mindst for de tre hovedpersoner. Jan Pytlick, Klavs Bruun J√łrgensen og nu ogs√• Stine J√łrgensen har betalt den st√łrste pris.

Det gode ved håndbold er, at man ofte kommer tilbage fra sine nedture. Heldigvis har vi næppe set det sidste til de tre dygtige håndboldfolk.