Håndbold

Landsholdskomet stopper karrieren med øjeblikkelig virkning

TTH-Holstebro-profilen Mathilde Hylleberg har valgt at stoppe sin karriere i en alder af 21 år.

I mere end ti år har håndbold fyldt langt det meste af Mathilde Hyllebergs liv. Men nu skal hverdagen ikke længere styres af træningspas, styrketræning, kampe og diverse tests. Den bare 21-årige fløjspiller har nemlig valgt at stoppe sin aktive håndboldkarriere.

- Det har været en sindssygt svær beslutning. Den ene dag har jeg stået på det ene ben og dagen efter det andet. Men efter en længere tænkepause er jeg kommet frem til, at det er den rigtige beslutning, så nu er jeg bare rigtig glad og en smule lettet, fortæller Mathilde Hylleberg til TV 2 SPORT.

- Man vier hele sit liv til håndbolden, og det gør man, fordi man elsker det og synes, det er det fedeste i hele verden. Men hvis man begynder at miste gnisten, så går det bare ikke.

Tænkepause endte med karrierestop

Beslutningen om at lægge håndbolden på hylden har længe været et tema for den unge landsholdsspiller, der ikke har spillet en kamp siden december. Her valgte hun nemlig – i samarbejde med sin klub TTH-Holstebro - at tage pause på ubestemt tid. En tænkepause, der altså nu har resulteret i et karrierestop.

- I oktober begyndte jeg første gang at tænke på, om jeg skulle stoppe, men der skubbede jeg tanken væk igen. Alle håndboldspillere har nok haft den følelse, hvis man har spillet en dårlig kamp eller tabt. Men følelsen vente bare tilbage igen og igen, og så var det, at klokkerne begyndte at ringe.

- I starten var jeg lidt skuffet over mig selv, for jeg har altid været ”håndbold-Mathilde”, og det er ligesom dét, som folk forventede af mig, så det var en skræmmende tanke, at jeg pludselig ikke længere skulle være hende.

Siden hun var bare 3-4 år gammel, har Mathilde Hylleberg levet livet i en håndboldhal. Som barn af den lokale halbestyrer i Humlum har det nemlig altid været en helt naturlig del af opvæksten at have en bold i hånden. Derfor var det især også svært at fortælle forældrene om tankerne om et karrierestop.

- Min familie har altid være med på sidelinjen, og da jeg skulle fortælle mine forældre om mit valgt, brød min verden nærmest sammen. Håndbolden har jo ikke kun været min passion, men også deres, så jeg var bange for at skuffe dem. Men vi havde nogle rigtig gode snakke, og de fortalte mig, at de selvfølgelig elskede mig, uanset hvad jeg valgte.

Fik slutrundedebut

Ni landskampe og en enkelt slutrunde blev det til for Mathilde Hylleberg, der debuterede i nationaldragten i september 2018. Og det er især kampene i rødt og hvidt, der også vil huskes i fremtiden.

20-årige Mathilde Hylleberg scorer sit første mål Video: TV 2 SPORT

- At få debut for A-landsholdet var sindssygt stort. Det er noget, som rigtig mange drømmer om, og det var en kæmpe motivationsfaktor for mig.

- At være landsholdsspiller har altid været en kæmpe bonus, men det har heller ikke været noget, som jeg forventede, og ikke noget, som jeg har sat næsen op efter. Det er måske en fordel nu, så jeg ikke føler, at jeg mister noget ved at stoppe.

Mens håndboldskoene nu altså er pakket væk, ser Mathilde Hylleberg i stedet frem til en tilværelse, der kommer til at byde på noget mere fritid, end hun er vant til, og så skal hun også tilbage på skolebænken, når hun til sommer starter på en kontoruddannelse.

- Det har været rigtig vigtigt for mig, at det her ikke er et tabu. Det er ikke noget, man ser hver dag, men jeg tænker, at jeg ikke er den eneste, der går med tankerne om at være træt af at spille håndbold. Det er jo ikke ligefrem et tema, man vender i omklædningsrummet, fortæller Mathilde Hylleberg, der nu bare glæder sig til at tage ud i hallen og se en håndboldkamp uden selv at spille en aktive rolle.

Den danske landsholdsfløj Mathilde Hylleberg var et stort smil efter sin slutrundedebut. Video: TV 2 SPORT