Landsholdskomet stopper karrieren med √łjeblikkelig virkning

TTH-Holstebro-profilen Mathilde Hylleberg har valgt at stoppe sin karriere i en alder af 21 år.

I mere end ti √•r har h√•ndbold fyldt langt det meste af Mathilde Hyllebergs liv. Men nu skal hverdagen ikke l√¶ngere styres af tr√¶ningspas, styrketr√¶ning, kampe og diverse tests. Den bare 21-√•rige fl√łjspiller har nemlig valgt at stoppe sin aktive h√•ndboldkarriere.

- Det har været en sindssygt svær beslutning. Den ene dag har jeg stået på det ene ben og dagen efter det andet. Men efter en længere tænkepause er jeg kommet frem til, at det er den rigtige beslutning, så nu er jeg bare rigtig glad og en smule lettet, fortæller Mathilde Hylleberg til TV 2 SPORT.

- Man vier hele sit liv til h√•ndbolden, og det g√łr man, fordi man elsker det og synes, det er det fedeste i hele verden. Men hvis man begynder at miste gnisten, s√• g√•r det bare ikke.

Tænkepause endte med karrierestop

Beslutningen om at l√¶gge h√•ndbolden p√• hylden har l√¶nge v√¶ret et tema for den unge landsholdsspiller, der ikke har spillet en kamp siden december. Her valgte hun nemlig ‚Äď i samarbejde med sin klub TTH-Holstebro - at tage pause p√• ubestemt tid. En t√¶nkepause, der alts√• nu har resulteret i et karrierestop.

- I oktober begyndte jeg f√łrste gang at t√¶nke p√•, om jeg skulle stoppe, men der skubbede jeg tanken v√¶k igen. Alle h√•ndboldspillere har nok haft den f√łlelse, hvis man har spillet en d√•rlig kamp eller tabt. Men f√łlelsen vente bare tilbage igen og igen, og s√• var det, at klokkerne begyndte at ringe.

- I starten var jeg lidt skuffet over mig selv, for jeg har altid v√¶ret ‚ÄĚh√•ndbold-Mathilde‚ÄĚ, og det er ligesom d√©t, som folk forventede af mig, s√• det var en skr√¶mmende tanke, at jeg pludselig ikke l√¶ngere skulle v√¶re hende.

Siden hun var bare 3-4 år gammel, har Mathilde Hylleberg levet livet i en håndboldhal. Som barn af den lokale halbestyrer i Humlum har det nemlig altid været en helt naturlig del af opvæksten at have en bold i hånden. Derfor var det især også svært at fortælle forældrene om tankerne om et karrierestop.

- Min familie har altid v√¶re med p√• sidelinjen, og da jeg skulle fort√¶lle mine for√¶ldre om mit valgt, br√łd min verden n√¶rmest sammen. H√•ndbolden har jo ikke kun v√¶ret min passion, men ogs√• deres, s√• jeg var bange for at skuffe dem. Men vi havde nogle rigtig gode snakke, og de fortalte mig, at de selvf√łlgelig elskede mig, uanset hvad jeg valgte.

Fik slutrundedebut

Ni landskampe og en enkelt slutrunde blev det til for Mathilde Hylleberg, der debuterede i nationaldragten i september 2018. Og det er is√¶r kampene i r√łdt og hvidt, der ogs√• vil huskes i fremtiden.

20-√•rige Mathilde Hylleberg scorer sit f√łrste m√•l Video: TV 2 Sport

- At f√• debut for A-landsholdet var sindssygt stort. Det er noget, som rigtig mange dr√łmmer om, og det var en k√¶mpe motivationsfaktor for mig.

- At v√¶re landsholdsspiller har altid v√¶ret en k√¶mpe bonus, men det har heller ikke v√¶ret noget, som jeg forventede, og ikke noget, som jeg har sat n√¶sen op efter. Det er m√•ske en fordel nu, s√• jeg ikke f√łler, at jeg mister noget ved at stoppe.

Mens håndboldskoene nu altså er pakket væk, ser Mathilde Hylleberg i stedet frem til en tilværelse, der kommer til at byde på noget mere fritid, end hun er vant til, og så skal hun også tilbage på skolebænken, når hun til sommer starter på en kontoruddannelse.

- Det har været rigtig vigtigt for mig, at det her ikke er et tabu. Det er ikke noget, man ser hver dag, men jeg tænker, at jeg ikke er den eneste, der går med tankerne om at være træt af at spille håndbold. Det er jo ikke ligefrem et tema, man vender i omklædningsrummet, fortæller Mathilde Hylleberg, der nu bare glæder sig til at tage ud i hallen og se en håndboldkamp uden selv at spille en aktive rolle.

Den danske landsholdsfl√łj Mathilde Hylleberg var et stort smil efter sin slutrundedebut. Video: TV 2 Sport