Håndbold

Brokkeriet har taget overhånd

KLUMME: TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard mener, det er skadeligt for håndboldens image, at så mange trænere og spillere er efter dommerne.

Så er den gal igen!

Hvem husker ikke Tæskeholdet, Jan Gintberg og hans tale til nationen:

- Kammerater, så er den gal igen, skreg den gale mand for fuld lungekapacitet - og lidt til.

Og det er lige det, den er: Gal igen.

Brokkeriet har taget overhånd i vort pragtfulde spil.

Jeg erkender, at jeg ikke var noget dydsmønster selv, så der findes med garanti dommere, der kan fortælle hæslige historier om mine alt for voldsomme protester, når denne eller hin kendelse gik mig lodret imod.

Til gengæld har jeg - og alle andre - retten til at blive klogere.

Jeg har set alt for mange kampe på det seneste - med nye, unge dommere - hvor afviklingen har været stærkt problematisk for at sige det mildt.

Fakta er, at alt for mange trænere, spillere og ledere bruger alt for mange ressourcer på at jagte de opmænd, der har til opgave at sikre en konstruktiv og retfærdig afvikling af en håndboldkamp.

Til skade for alle spillets interessenter. Til skade for kampens afvikling og dermed til skade for håndboldens image.

Den har været gal før

Problematikken er ikke ny. Den var også 'gal igen' efter afslutningen på sæsonen 2016/17, og derfor besluttede DHF's bestyrelse at nedsætte en gruppe af spillets aktører.

Divisionsforeningen, dommere, fire ligatrænere og to spillere fik til opgave at finde en mindre brok-fri vej frem.

Initiativet var fremragende. Emnet fik fokus. Desværre for stor fokus og siden gik det i den altid åbne glemmebog.

Opgaven her er ikke at pege fingre, snarere at opfordre til fælles indsats for at bevare sjælen i vort vidunderlige spil.

Vi er nået dertil, hvor mange spillere står i en afstand af et par meter eller tre og indikerer - med hænderne fast tilknyttet deres hoveder og med en klar indikation om, hvor hjernen har sin plads - at fløjtenisten er helt på månen.

Ingen trænere reagerer, så jeg må formode, at den optræden er helt i tråd med lederens holdning.

Et lille eksperiment vil overraske mange:

Prøv, kære trænere og udvalgte spillere at se et par kampe igennem og betragt jeres attituder.

Jeg har lavet øvelsen nogle gange. I vil blive lidt skræmte, når I ser, hvor meget I egentlig opponerer imod.

Interessenterne skal selvregulere

Og, nej. Jeg er ikke efter hverken jeres eller spillets sjæl. Håndbold er følelsernes spil, og derfor skal der selvfølgelig være plads til både ærgrelse og frustration.

Straf er heller ikke i min værktøjskasse. Reglerne er simple, og dommeren kan straffe for optræden som beskrevet ovenfor, men det er ikke den sti, vi skal ud af.

Interessenterne skal selvregulere. Enhver klub/virksomhed har sine værdier. Det er dem, vi skal have fat i, for alle er nødt til at have en holdning til, hvordan deres medarbejdere skal opføre sig.

Netop nu kommer der flere og flere yngre dommere ind i arenaerne. De kommer fra 1. og 2. division, og den verden, der møder dem, svarer til at lade en Formel 5-racer deltage i Formel 1.

De er altså ikke klar til at konfrontere hverken toptrænere eller ditto spillere, og hvad værre er:

Ingen gider dem. De store og etablerede klubber vil ikke have unge og rutineløse til at være afgørende for, om sæsonen ender med mesterskab og europæisk deltagelse eller ej.

Så columbusægget står lige i ringhjørnet.

Pengene rækker ikke til at have professionelle dommere, der til en vis grad ville kunne sikre afviklingen af de største og mest afgørende kampe på bedste vis.

Systemet får aldrig 'de nye bedste', hvis kampene altid dømmes af de bedste.

Rekruttering er afgørende

Både DHF, EHF og IHF fastholder et krav om farvel til dommergerningen, når 50-året er i sigte. Så håbløst og aldersdiskriminerende som bare pokker.

Én af Danmarks topdommere Per Olesen fik i 2018 dispensation til at fortsætte ud over 50-årsdagen. Dog ikke internationalt.

Derfor er rekruttering et helt afgørende element, hvis danske dommere fortsat skal have det niveau, mange rundt om i Europa misunder os.

Danmark er højt placeret i det internationale hierarki.

Bjarne Munk Jensen sidder i IHF's dommerudvalg og Jørgen Møller i IHF's regelekspertudvalg.

Forudsætningerne er således til stede for at fortsætte med at uddanne og opkvalificere dommere.

Hvis ikke dansk håndbolds mange interessenter finder en farbar vej, vil konsekvensen være, at flere og flere kampe ender med kaoslignende tendenser, og det kan ingen have interesse i.

Jeg håber ikke, at jeg om føje tid skal vende tilbage og lade Gintberg tage megafonen nok en gang og skrige:

- Kammerater. Nu er den gal igen!