Håndbold

Hvad sker der, hvis håndboldsæsonen slet ikke kommer i gang igen?

- Jeg er glad for, at jeg ikke skal tage den beslutning, siger direktør, hvis klub kan ende som en af de store tabere.

For bare to uger siden lignede de to af sæsonens klare vindere.

TMS Ringsted og Vendsyssel Håndbold fører henholdsvis herrernes og damernes 1. division og ligger til at rykke direkte op i ligaerne, men med corunavirussens indtog risikerer de nu at blive forvandlet fra vindere til tabere.

Lige nu er al håndboldaktivitet i Danmark aflyst frem til 25. marts. Alle forventer dog, at den dato bliver skubbet. Dansk Håndbold Forbund har allerede aflyst to planlagte landskampe for herrelandsholdet midt i april, og ingen ved lige nu, hvornår - hvis overhovedet - der bliver åbnet op i håndboldhallerne på denne side af sommerferien.

Så hvad sker der, hvis sæsonen slutter her?

Bliver de aktuelle førerhold Aalborg og Team Esbjerg kåret som danske mestre? Rykker ligaernes bundhold Nordsjælland og EH Aalborg ned? Og får 1. divisions førerhold fra TMS Ringsted og Vendsyssel lov at rykke op alligevel?

Eller bliver op- og nedrykning annulleret, sådan som flere ligatrænere har foreslået i en rundringning, som TV 2 SPORT har lavet om corona-krisen i dansk håndbold?

Det håber de - ikke overraskende - ikke på i Ringsted og Vendsyssel.

- Det har da også strejfet mig, at det kunne gå hen og ende sådan. Det er svært at gisne om, hvad man gør, men det er klart, at det har også strejfet os, at det var sådan, man kunne håndtere den. Det synes vi selvfølgelig ville være hårdt, siger TMS Ringsteds formand Henrik Dudek, der dog er fortrøstningsfuld og tror på, at det ikke bliver scenariet.

Ikke mindst fordi Dansk Håndbold Forbund valgte at fastholde direkte op- og nedrykning, da forbundet i fredags aflyste resten af sæsonen i alle rækker fra 2. division og ned.

- Hvis man skulle vælge at annullere det hele i liga og 1. division, hvorfor har man så ikke gjort det i de andre rækker?, argumenterer TMS-formanden.

En upopulær beslutning uanset hvad

Hos Vendsyssel Håndbold føler direktør Jan Hansen sig magteløs.

- Vi kan kun sætte os tilbage og afvente, hvad der sker, siger han i telefonen fra det nordjyske.

- Der er jo nogen, der må tage en beslutning, og så må vi leve med den. Selvfølgelig vil jeg være træt af at have haft en god sæson uden at rykke op. Jeg ville være ked af det, hvis det var sådan, det endte.

Men ville du kunne leve med det?

- Jeg tror nok, jeg ville ærgre mig i flere måneder, hvis det kom dertil. Men jeg føler også lidt, at det er ude af mine hænder. Det er klart, at jeg har min agenda, hvis jeg skulle komme med min stemme. Men så er der andre, der ville sidde med en anden agenda. Så der sidder forhåbentlig nogen i dansk håndbold og i prof-udvalget (Udvalget for Professionel Håndbold, red.), der kommer til at tage den beslutning, som de mener er rigtig. Hvis det da er dem, der skal tage den, siger Jan Hansen til TV 2 SPORT.

- Uanset hvem der skal tage den, og hvad den bliver, så vil de genere nogen. Jeg er glad for, det ikke er mig, der skal tage den beslutning, siger Vendsyssel-direktøren.

(Artiklen fortsætter uden afstemningen)

Afstemning

Hvad skal der ske med op- og nedrykning, hvis sæsonen ikke kommer i gang igen?

Skal 'aben' skubbes videre til DHF?

Det er som udgangspunkt ganske rigtigt Udvalget for Professionel Håndbold, hvor både Dansk Håndbold Forbund og klubberne er repræsenteret, der i sidste ende skal tage en sådan beslutning.

Spørger du direktøren i Divisionsforeningen, er han dog ikke sikker på, at udvalget - hvor GOG-direktør Kasper Jørgensen, Odense-direktør Lars Peter Hermansen og Poul Madsbjerg med en fortid i Aalborg Håndbold er de tre klubrepræsentanter - er det rigtige til at gøre det.

- Er det så GOG, Odense og Aalborg, der skal beslutte det? Det vil jeg nok anbefale, at det ikke skal være. For det er nemt at gætte klubfarve, når en mand eller dame har en holdning til det her, mener Thomas Christensen.

- Vi skal sikre, at vi også har et fællesskab bagefter. Det er DHF, der står for administrationen af turneringen, og derfor kan det også være, at man i sidste ende er nødt til at bede dem om at træffe beslutningen. Skubbe aben videre, om man vil. Men vi håber selvfølgelig på, at vi ikke ender der, siger Thomas Christensen.

I Vendsyssel vil de for alt i verden gerne spille grundspillene færdige - og så eventuelt leve med, at slutspil og kvalifikationsspil bliver aflyst.

- Jeg håber da, at det er der, vi havner. Ikke at man skal droppe noget, men at vi får lov at spille færdig i begge rækker. Så er det jo nemt, hvem der skal rykke op, og hvem der skal ned, mener Vendsyssel-direktøren.

Kampe uden betydning bliver droppet

Sikkert er det, at det bliver så godt som umuligt at få spillet alle udsatte kampe.

- Lige nu har herrehåndbolden brug for 14 datoer, og damehåndbolden har brug for 15 datoer. Og hvis vi ikke har det (når coronakrisen er slut, red.), så er vi klar til at gå ind og sige, hvordan bruger vi så det antal dage, vi har, bedst muligt, fastslår Thomas Christensen fra Divisionsforeningen.

Det betyder, at kampe, hvor der kun er lidt eller slet intet på spil, vil blive aflyst, så der bliver plads til de kampe, der afgør mest og har størst betydning - måske også kommercielt.

- Vi vil simpelthen tage en beslutning fra gang til gang. Betyder den her kamp noget for os?, forklarer Thomas Christensen.

- Der er nogle kampe, som bliver rigtig svære at undvære - fx en direkte kamp mellem EH Aalborg og Skanderborg (de to bundhold, red.) i damernes liga. Det kunne også være en kamp mellem GOG og TTH i herrernes liga.

- Der kan også være nogen, der vil have nogle holdninger til, at der er nogle kampe - fx i slutspillet - der har en langt større værdi rent kommercielt og økonomisk, og ville det så ikke være bedre at få plads til sådan nogle kampe?, spørger Divisionsforeningens direktør og slår fast, at intet er besluttet endnu.

Det sker tidligst på tirsdag, når Divisionsforeningens bestyrelse mødes igen for at drøfte situationen.

- Så vi har bedt klubberne om at reservere på torsdag, hvis der er noget, vi gerne vil snakke med dem om der, oplyser Thomas Christensen.

Der mangler to spillerunder af grundspillet i herreligaen og tre spillerunder i dameligaen, mens der er tre spillerunder igen i begge 1. divisioner.