Coronavirus

Landskampe og Champions League kan spolere dansk sæsonafslutning

Hvis håndbolden kommer i gang igen, skal IHF og EHF først placere deres kampe i kampkalenderen, før Danmark får lov.

Er håndboldsæsonen i Danmark nu slut?

Coronavirussens fremmarch i Europa har allerede fået både Norge og Sverige til at aflyse resten af sæsonen, men i Danmark sidder trænere, spillere og fans foreløbig hjemme i uvished om, hvad der skal ske.

- Vi vil lige afvente en uge mere og se, hvor vi står henne, for vi gider ikke at gætte på, om vi kan komme i gang efter påske, 1. maj, 10. maj, 1. juni eller slet ikke, siger direktør Thomas Christensen fra klubbernes organisation, Divisionsforeningen.

Vi har selvfølgelig en interesse i at organisere vores sport igen så hurtigt som muligt

EHF-talsmand Thomas Schöneich i en mail til TV 2 SPORT

Foreløbig er al håndbold i Danmark aflyst frem til den 25. marts. Men det er sværere end at købe håndsprit i det lokale supermarked i disse dage at finde nogen, der tror på, at håndboldhallerne åbner igen allerede der.

Uanset hvornår - og hvis - håndbolden begynder igen, bliver det dog ekstraordinært svært at få afviklet de kampe, der mangler.

Danmark har nemlig alt andet end fri bar, når kampkalenderen igen åbner og præsenterer sit udvalg af ledige datoer. Det internationale håndboldforbund (IHF) og Det europæiske håndboldforbund (EHF) har også vigtige kampe, som de ønsker at få spillet - og de to store forbunds kampe kommer efter alt at dømme før danske ligakampe.

- Den normale procedure er, at IHF laver en årskalender og sætter det ind, som de vil have. Så sender de den til EHF, der putter det ind, som de vil have – både med landshold, europæiske turneringer og hvad der nu er – og så sender de den til de nationale forbund, der så sætter vores kampe på. Det er den normale procedure i forhold til det her, bekræfter Divisionsforeningens direktør Thomas Christensen, der også forventer, at det bliver rollefordelingen, hvis kampkalenderen bliver åbnet op igen.

Derfor kan Danmark fx ikke bare fastlægge en masse kampe med tre dages mellemrum for at få afviklet så mange kampe som muligt. Det kræver, at IHF og EHF ikke har programsat kampe i samme periode.

OL-kvalifikation over alt andet

Dansk Håndbold Forbunds formand Per Bertelsen, der også er turneringsansvarlig i IHF, bekræfter, at IHF's kommende OL-kvalifikationsturneringer - der foreløbig er skubbet til engang i juni - kommer før alt andet.

- IHF vil i hvert fald være dem, der bestemmer terminerne for OL-kvalen, og så længe de ikke er meldt ud, er der ingen af de andre, der kan melde ud i princippet. Vi skal til at få planlagt nu, hvilke terminer vi tager på herre- og damesiden til OL-kvalifikation. Det må absolut være det, der har førsteprioritet, siger Per Bertelsen.

- Derefter må det være EHF, der kan låse terminer. Og så kommer vi i Danmark og i de andre nationale forbund så som de tredje. Det er sådan, jeg kan se scenariet lige nu, siger DHF-formanden.

EHF har - udover klubturneringerne Champions League og EHF Cup - også nogle kvalifikationskampe til EM og VM, som mangler at blive spillet.

Dansk Final 4 kan blive flyttet igen

EHF har foreløbig udskudt alle europæiske klub- og landskampe frem til 12. april, og der er fundet alternative datoer i august og september til Final 4 i Champions League og EHF Cup, hvis finalestævnerne ikke som normalt kan blive spillet i maj.

Indtil videre er EHF også i venteposition.

- Vi har selvfølgelig en interesse i at organisere vores sport igen så hurtigt som muligt. Udviklingen er imidlertid sådan, at de foranstaltninger, der er indført af regeringer, og de tidsrammer, der er for disse foranstaltninger, adskiller sig fra land til land. Derfor er det ikke muligt at drage yderligere konklusioner inden for de næste par uger, skriver EHF's talsmand Thomas Schöneich i en mail til TV 2 SPORT.

Det danske Final 4-stævne for herrer - med semifinaler og finalen i pokalturneringen - skulle have været spillet i den forgangne weekend i Jyske Bank Boxen, men er på grund af coronaepidemien udskudt til 9.-10. maj.

Stævnet kan dog ende med at blive flyttet igen, hvis IHF eller EHF vælger netop weekenden den 9.-10. maj til at afvikle nogle af deres manglede kampe.

- Selvfølgelig kan det det. Du har fuldstændig ret. Når tingene lukker op igen, kan der godt være nogen, der siger, at hvis vi skal have afviklet fx de her kvartfinaler i Champions League, så tager vi lige den og den dato. Der er jo ingen, der har facitlisten i sådan en situation her, siger direktør i Divisionsforeningen, Thomas Christensen.

Hvad med spillernes sommerferie?

En mulighed kan også være at forlænge sæsonen, hvis spillerne er villige til at forkorte noget af den sommerferie, som de normalt har. Indtil videre vil Håndbold Spiller Foreningen dog ikke fortælle, hvordan spillerne forholder sig til det.

- Vi taler løbende med Divisionsforeningen, og der er mange forskellige scenarier, der kan komme i spil. Fælles for dem alle er dog, at vi ikke ved, hvad morgendagen bringer. Så vi melder ikke noget ud i forhold til hypotetiske spørgsmål, siger Håndbold Spiller Foreningens direktør Michael Sahl Hansen.

Divisionsforeningen vil give spillerne nogle dage til at træne sammen igen, når coronakrisen er ovre, inden der bliver lagt kampe i kalenderen.

- Vi skal nok lade være med at starte turneringen med så kort varsel, at det ikke giver sportslig mening. Vi kan ikke åbne 1. maj og sige, at vi så spiller 2. maj. Men de får selvfølgelig ikke fem uger, ligesom når vi starter turneringen op. Modsat kan vi sige, at alle er stillet ens, siger Divisionsforeningens direktør Thomas Christensen.

Der er endnu ikke taget nogen beslutning om, hvad der skal ske med op- og nedrykning og uddelingen af medaljer, hvis det ender med, at resten af håndboldsæsonen i Danmark bliver aflyst.