Coronavirus

Louise Burgaard hastede ud af Frankrig: - Lige dér begyndte jeg at panikke

Den danske landsholdsspiller har sin daglige gang i den franske klub Metz, men en usikker fremtid betyder, at hun skyndte sig hjem til Danmark.

Lige nu burde en lang sæson kulminere for den danske landsholdsback Louise Burgaard, der inden denne sæson skiftede til den franske topklub Metz og startede sit første udenlandseventyr.

Forude venter en kamp om mesterskabet, hvor Metz ligger på en delt førsteplads, en pokalsemifinale og ikke mindst en kvartfinale i Champions League. Men bliver de sidste kampe afviklet, eller går en lang sæson i vasken? Ingen ved det, efter det meste af Europa er lukket ned grundet pandemien med coronavirus.

Jeg kastede bare alle mine ting i en kuffert, men jeg tror, jeg fik det meste og vigtigste med

Louise Burgaard

Én ting var 27-årige Louise Burgaard til gengæld helt sikker på. Da der mandag formiddag begyndte at florere rygter om, at den franske præsident Emmanuel Macron ville beordre alle i Frankrig til at blive hjemme, ville den danske håndboldspiller gerne hjem hurtigst muligt.

- Jeg stod og kastede lidt med en bold på en lokal udendørsbane for at holde mig i gang, da en holdkammerat skrev om udgangsforbuddet, der var på vej. Lige dér begyndte jeg at panikke og tænkte ”fuck”.

- I starten gik rygterne også på, at det kunne vare i 45 dage. Det var lige i overkanten at overskue, når man tænkte på, man skulle sidde alene i en lejlighed i Frankrig i så lang tid.

Kastede sine ting i en kuffert og kørte mod lufthavnen

Senere samme aften blev det så en realitet, og selvom den franske præsident i første omgang ”kun” beordrede folk til at blive hjemme i 15 dage, var Louise Burgaard allerede over alle bjerge, da folkets bevægelsesfrihed blev inddraget.

- Det hele gik ret stærkt. Jeg undersøgte mine muligheder for at komme hjem mandag ved middagstid. Klokken 15 fik jeg et ”go” fra vores træner om, at jeg kunne forlade Frankrig. Så købte jeg straks en flybillet fra lufthavnen i Luxembourg, der ligger tættest på Metz, hjem til København.

Samtidig måtte landsholdsbacken også lige sikre sig via et opkald til lufthavnen og Udenrigsministeriet, at hun rent faktisk kunne komme over grænsen fra Frankrig til Luxembourg for at komme med flyet. Her var der – heldigvis for hende – også grønt lys.

- Jeg kørte til lufthavnen tre kvarter efter og fløj ved 18-tiden. Det blev et par kaotiske timer, og jeg kastede bare alle mine ting i en kuffert, men jeg tror, jeg fik det meste og vigtigste med.

Havde sluttet fred med at være i Metz

Spoler man tiden blot en uge tilbage, tydede intet ellers på, at hun skulle ende i den situation. Metz havde onsdag aften slået Nantes i en pokalkamp, hvorefter de torsdag havde en almindelig restitutionstræning. Fredag skulle de have rejst mod Nice for at spille ligakamp, men turen og kampen blev aflyst på grund af udviklingen omkring coronavirus.

Lørdag meldte klubben så ud, at spillerne skulle blive hjemme – men i Frankrig, indtil træningen ville fortsætte den 23. marts.

Når jeg fik muligheden for at komme hjem i trygge rammer, var jeg slet ikke i tvivl

Louise Burgaard

Klubbens udlændinge skulle også blive i Metz, med mindre de var hundrede procent sikre på, de igen kunne komme tilbage. Med flere og flere aflyste flyafgange og lukkede grænser blev det efterhånden svært for den danske spiller at garantere.

- Men jeg havde egentlig sluttet fred med, at jeg skulle være i Metz i ti dage uden så meget at lave andet end selvtræning.

Uvisheden var det sværeste

Den tanke nåede Burgaard dog kun at forlige sig med i få dage, inden den franske præsident altså tog et nyt og stort skridt i bekæmpelsen mod coronavirus. Foranstaltningerne betød også, at man vil blive straffet, hvis man bevæger sig rundt udenfor uden at have skriftlige tilladelse eller et nødvendigt ærinde.

- Imens jeg undersøgte muligheden for at komme hjem, tænkte jeg da også på, om det var egoistisk bare at rejse hjem. Omvendt var der intet at blive i Frankrig for, og vi kunne ikke mødes i klubben og træne.

- Det var hundrede procent tankerne om uvisheden, der var det sværeste. Jeg nåede at være alene i fire-fem dage, hvilket er ingenting, men tænk, hvis det nu blev til 15, 30 eller 45 dage. Jeg skulle nok have klaret det, men når jeg fik muligheden for at komme hjem i trygge rammer, var jeg slet ikke i tvivl.

Efter de danske myndigheder i fredags anbefalede alle danskere at komme hjem, var Louise Burgaard både i kontakt med den danske ambassade og Udenrigsministeriet. Her var beskeden også, at selvom hun havde en hverdag i Frankrig, så anbefalede de hende at komme hjem, når hun ikke havde familie, og alt gik i stå.

Føler sig mere tryg i Danmark

En snak med Metz’ cheftræner og klubpræsident betød også, at spillerne fik lov til at rejse hjem, hvis der kom udgangsforbud. Da sidste flyafgang fra lufthavnen i Luxembourg til København stod til at være mandag aften, mens alle rejser frem til april var aflyst, fik danskeren lov at rejse øjeblikkeligt.

- Jeg er mega glad for, jeg fik lov til at rejse hjem. Jeg elsker at bo i Frankrig, men jeg er der for at spille håndbold, så hvis der skulle ske noget sundhedsmæssigt, vil jeg føle mig mere tryg i Danmark. Og så er min familie nok endnu gladere for, at jeg nu er hjemme, lyder det med et smil fra Metz-spilleren.

Ligesom klubtræningen og -kampe er aflyste, kunne Burgaard også notere sig i sidste uge, at landsholdssamlingen og testkampene mod Brasilien i marts er aflyst.

En stor sæson på vej i vasken

Lige nu befinder hele sportsverdenen sig generelt i en stor, usikker boble. I den franske klub ved de heller ingenting om hverken ligaen, pokalturneringen eller Champions League.

- Som verden ser ud lige nu, så er sport fuldstændig ligegyldigt. Men kigger man på det sportslige, så ligger sæsonen da lige til højrebenet med et mesterskab i sigte, en pokalsemifinale og en Champions League-kvartfinale med gode muligheder for at nå Final 4. Så det er da træls, hvis det hele ryger i vasken.

Imens der fortsat er mange ubesvarede spørgsmål, kan hun dog glæde sig over at være hjemme i Danmark, hvor hun fortsat kan bevæge sig udenfor. Bagspilleren er midlertidigt flyttet ind hos kæresten Andreas i København, hvor de sammen prøver at holde træningen ved lige.

- Vi kører hårdt på med træningsprogrammer og flere træninger om dagen. Så finder vi steder, hvor man kan kaste lidt med en bold og skyde på mål for at holde håndboldbevægelserne i gang. Så det er med at være kreativ og tænke i mange former for træning, slutter Burgaard.