Coronavirus

Uenighed blandt ligatrænere om, hvordan turneringen skal afsluttes

Udsigterne til at spille håndbold i starten af april er ikke gode, mener flere af de herreligatrænere, som TV 2 SPORT har talt med i en rundspørge.

På denne tid af sæsonen har ligaklubberne normalt nok at se til.

Afgørende kampe inden det vigtige slutspil, jagten på europæisk succes, drømmen om at løfte trofæet i pokalturneringens Final4 og håbet om at overleve i ligaen.

Trænerne ville normalt knokle og sidde til langt ud på natten med videoklip og spekulationer om, hvor de kan hente de sidste procenter, der kan give dem fordelen i den næste kamp.

Men sådan er det ikke lige nu.

Lige nu venter de. De forsøger at holde sig selv og sine spillere i gang til, at ligaen måske bliver genoptaget igen.

- Det er ekstremt frustrerende ikke at vide, hvad der skal ske, og vi kan ikke gøre andet end at læne os op ad de anbefalinger, vi får øverst fra, siger Stefan Madsen, cheftræner i Aalborg Håndbold.

Hvad skal der ske med ligaen?

Men det har lange udsigter at komme i kamp igen, mener langt de fleste herreligatrænere.

Og hvad skal der så ske med ligaen?

- Jeg synes, man skal skynde sig at få lavet en kontrolleret nedlukning af ligaen, siger Kristian Kristensen fra Ribe-Esbjerg.

I GOG håber Nicolej Krickau, at der kan spilles håndbold igen på et eller andet tidspunkt i løbet af foråret:

- Hvis vi kan komme i gang 1. maj, så har vi en realistisk chance for at spille et eller andet format, som jo aldrig bliver rimeligt på nogen måde, siger han.

Der er flere forslag til, hvad der bør ske i den kommende tid. Få et overblik fra de 14 herreligatrænere herunder - holdningerne er trænernes egne personlige, og dermed ikke nødvendigvis de samme som klubbernes.

Herreligatrænere om corona-pausen

Hvilke sportslige konsekvenser har suspenderingen for Primo Tours ligaklubberne? Cheftrænerne giver herunder deres personlige holdning til kende.

Stefan Madsen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Jeg tror ikke, de er så meget anderledes for os i Aalborg, som alle mulige andre steder. Det er ekstremt frustrerende ikke at vide, hvad der skal ske, og vi kan ikke gøre andet end at læne os op ad de anbefalinger, vi får øverst fra. I det her spil er håndbold en lillebitte brik. Der er mange andre vigtigere ting på spil her.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Jeg kan ikke komme i tanke om nogen. Lige nu prøver jeg at kigge meget længere ud over vores egen næsetip. For det her jo ganske forfærdeligt for hele håndbolden.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi læner os 100 % op ad myndighederne. Vi vil ikke kalde spillerne ind. Vi har overvejet, om man kan gøre noget i mindre grupper, men risikoen for at pådutte nogle spillere, at de skal til træning, hvor de kan tage en mulig smittefare med hjem til familien, vil vi simpelthen ikke være med til. De får selvtræningsprogrammer, de kan løbetræne, elastiktræne, og nogle af dem har også nogle remedier hjemme, de kan bruge. Men det er jo meget langt fra det, som vi kan gøre normalt. Det kommer til at tage noget tid, før vi kan genopbygge det igen.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Jeg ved det simpelthen ikke. Jeg håber, at Divisionsforeningen, som sidder med det her lige nu, er mere klare i hovederne, end jeg er. Hvis der overhovedet er mulighed for, at vi kan fylde folk i hallerne og kan spille i en periode, hvor vi har haft mulighed for at bygge os lidt op igen, så håber jeg selvfølgelig, at vi skal spille. Men jeg har svært ved at se, at vi kan gennemføre et slutspil for tomme haller.

- I min verden vil det ikke have nogen sportslig berettigelse. Jeg håber af hele mit hjerte, at vi skal spille noget mere. Men tiden er lidt imod os. Og vi må også vente at se, hvad der sker fra europæisk side (Aalborg skulle spille 1/8-finaler i Champions League mod FC Porto d.21. og 29. marts, men turneringen er nu udskudt på ubestemt tid, red).

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Ikke os bekendt. Så vidt jeg ved, er heller ingen blevet testet for det.

Foto: Aalborg Håndbold.

Nicolej Krickau:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Den rytme vi var inde i, ville vi da gerne have beholdt. Hvis vi kommer i gang igen nu, så der er ikke nogen, der aner, hvor hinanden står.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Vi får da måske Stig Tore Moen med, hvis vi skal spille igen (nordmanden har pt. en lårskade, red.). Men det er en minimal forskel holdt op mod, hvad der er af ulemper.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Spillerne har fået fri, men vi håber selvfølgelig, at de laver noget derhjemme.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- I første omgang handler det om at få afviklet de sidste to grundspilskampe på retfærdigvis. Én ting er det sportslige, men forretningerne er ramt her. Hvis vi kommer i gang igen, skal vi sørge for at afvikle så mange kampe med tilskuere som muligt, så vi kan redde lidt økonomi, og selvfølgelig også få afviklet Final4, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Det er lige meget for mig, om det kræver at omstrukturere et slutspil, eller at vi spiller kampe hveranden dag.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Hvis vi kan komme i gang 1.maj så har vi en realistisk chance for at spille et eller andet format, som jo aldrig bliver rimeligt på nogen måde. Så må vi afvikle de to sidste grundspilskampe på en 3-4 dage, og så bruge resten af maj på at spille kvartfinaler, semifinaler og finaler hveranden dag, så vi får det afgjort. Det giver også mulighed for at afvikle Final4 d. 9 og 10.maj, som det er programsat til nu. Hvis vi når ind på den anden side af d. 15-20. maj, så ser det svært ud, og så har der været en meget lang pause op i mod at skulle afvikle to grundspilskampe. Men det er stadigvæk bedre end ikke at få dem afviklet.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej.

Foto: GOG

Patrick Westerholm:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Vi har bøvlet med en del skader og et hårdt kampprogram, så jeg tror faktisk, det vil være en fordel for os at få en kamppause. Men kan vi ikke komme ind i hallerne og træne snart, så bliver det jo en ulempe for alle parterne. Men der er klubberne jo lige stillet.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi er blevet sendt hjem på ubestemt tid, så vi har lavet nogle programmer til spillerne. De kan løbetræne udenfor, og så har vi lavet nogle programmer for styrketræning derhjemme. Men vi er ikke samlet.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Jeg tvivler på, at vi kan komme i gang 1. april.  Jeg synes, det vil være vigtigt at få afsluttet de sidste to grundspilskampe. Men hvis vi ikke kan få tilskuere i hallen, skal vi droppe slutspillet og finalerne. Så må vi sige, at nu har vi spillet turneringen lige ud. Men jeg vil også erkende, at hvis vi ender med at stoppe ligaen nu efter de 24 kampe, der er spillet, så er det helt fortjent, at vi kårer Aalborg som dansk mester.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Hvis vi kommer ind i maj måned, har vi ikke trænet håndbold i over en måned, og så bliver det sværere at komme i gang. Min personlige holdning er, at Divisionsforeningen kunne fløjte sæsonen af nu. Så må de kåre Aalborg som vinder, og GOG som toer, selvom vi ville have slået dem på torsdag, hvis vi fik lov til at spille. Og så rykker Nordsjælland ned og TMS Ringsted rykker op. Hvis tingene er tilbage til normale tilstande om 14 dage, så kan jeg jo godt vente, men for mig at se, er der er ikke noget, der tyder på, at det går sådan. Men jeg vil prioritere at spille de to resterende grundspilskampe, hvis det er muligt. Hellere det, end at fløjte af nu. Og jeg vil også spille de sidste to kampe uden tilskuere, hvis muligt.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Ikke mig bekendt.

Foto: TTH Holstebro.

Peter Bredsdorff-Larsen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Det er jo årets højdepunkter lige nu. Vi så frem mod slutspil, Final4 og europæiske kampe. Det primære er ærgrelsen over, at vi ikke spiller.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Jeg kan ikke rigtig se nogen fordele. Et par stykker kunne måske glæde sg over at restituere lidt nu, men vi ryger jo også ud af den gode kampform, vi var inde i.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi forsøger at leve op til de samfundsmæssige anbefalinger og følger udviklingen dag til dag. Vi er jo også en virksomhed, der på en eller anden måde skal holde gang i hjulene, for der er jo en sandsynlighed for, at vi skal i gang igen. Så det handler om at holde balancen i det. Vi har været udendørs på atletikbanen i mandags og arbejdet lidt i mindre grupperinger. Men vi har ikke nogen haltræning.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Jeg tør ikke tro på, vi kommer i gang i starten af april. Men jeg tror, vi kommer i gang i løbet af april. Jeg mærker generelt en lyst til rundt omkring, at vi kan få afviklet turneringen på et eller andet niveau. Om det bliver det fulde slutspil eller i en reduceret form vil afhænge af tiden. Hvis vi kommer i gang i løbet af april, har vi en god periode foran os til at afslutte turneringen, og det håber jeg kan lykkes. Det er værd at vente på og værd at give en chance.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej og heller ingen er blevet testet.

Foto: BSH

Claus Hansen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Der er flere ulemper sportsligt isoleret set. Jeg synes, pilen peger opad, og vi synes, vi spillede en af sæsonens bedste kampe ude mod Aalborg senest, så vi synes, vi var på vej mod et eller andet, vi kunne forløse i et kommende slutspil. Samtidigt kan man sige, at hvis man fastfryser noget, så havner vi på en trist 5.plads.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Jeg kan ikke finde på nogen fordele.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Hos os er spillerne sendt hjem på ubestemt tid.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Det vigtigste er, at det bliver så retfærdigt for så mange som overhovedet muligt. Hvordan man løser det, det er jeg lidt i tvivl om. Jeg synes, det er vigtigt, at når man har spillet et helt år for, at de otte bedste går i slutspillet, så skal det fortsat være sådan, så ingen bliver taget som gidsler ved, at det eventuelt blev færre hold, der skulle spille et slutspil. Måske kunne man spille nr. 1 mod nr 8, nr. 2 mod nr. 7 og så videre i en slags kvartfinaler og semifinaler med ude- og hjemmekampe, som i Europa-Cuppen.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Hvis man når hen i maj, tror jeg, det bliver svært at nå at spille slutspil. Retfærdighedsmæssig vil det jo være mest fair for alle 14 hold, at grundspillet bliver spillet færdigt. Og så kunne man måske stadig nå at afvikle noget forholdsvis hurtigt. Retfærdigheden bør bare gennemsyre dét, man nu kommer frem til at gøre. Men det er vigtigt at holde for øje, at nok er håndbolden vigtig, men på en helt anden klinge set i det store billede.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej, ikke mig bekendt.

*Efter svarene er givet er det onsdag aften kommet frem, at Bjarte Myrhol formentlig er smittet med coronavirus, selvom han dog ikke er testet positiv for det. Thomas Mogensen er desuden i karantæne.

Foto: Skjern Håndbold

Nick Rasmussen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Der er ikke flere ulemper for os end for alle andre. Ulempen er selvfølgelig, er man er inde i et fint forløb, men det gør sig vel gældende for alle klubber på det her tidspunkt.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Der er ikke nogen.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi stoppede træningen i onsdags i sidste uge, og vi mødes ikke. Så de kan løbe en tur, som andre, og hvis der er mulighed for at lave fysisk træning, så kan de gøre det. Det er koordineret i samarbejde med vores fysiske træner.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Jeg synes ikke, det har nogen relevans, hvad jeg mener om det. At snakke om, at vi kan spille igen d. 1. april eller d. 28.april, giver ikke nogen mening for mig. Jeg er sendt hjem fra mit arbejde, jeg kan følge med i, at de lukker grænserne i hele verden, så det giver ingen mening at snakke om, hvornår vi kan spille håndbold igen. Jeg synes, man skal afvente situationen i første omgang fra Mette Frederiksen, som har sendt folk hjem til d. 27. marts. Så må man kigge på, hvordan situationen ser ud der. Lige nu følger vi bare anbefalingerne fra myndighederne.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Ikke mig bekendt.

Foto: Skanderborg Håndbold

Kristian Kristensen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- At vi ikke kan holde os i gang med træning. Forudsætningerne for at præstere i håndbold afhænger jo af træning.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Den eneste fordel er i forhold til de skader, vi har haft. Vi havde fem spillere ude til den seneste kamp i Aarhus, og de kan restituere lidt nu. Men det drukner jo lidt i alt det andet.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi følger myndighedernes anvisninger, og vi har ikke været samlet. Vi har indstillet al haltræning. Vi kunne godt have brugt hallen i Esbjerg, men vi har valgt ikke at gøre det.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Jeg tror simpelthen ikke, vi kan komme til at spille i april. For mig giver det ikke mening, at vi skal spille håndbold, mens grænserne er lukkede. Ud fra et holistiske perspektiv giver det slet ikke mening i den krise, vi er i lige nu. Håndbold er så lille en ting i det samlede billede. Jeg synes, man skal skynde sig at få lavet en kontrolleret nedlukning af ligaen, og det må nogen sætte sig ned og finde en løsning på. Det, jeg savner, er klarhed, så jeg vil hellere lukke ned nu end at afvente.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej, det er der ikke.

Foto: Ribe-Esbjerg HH.

Søren Hansen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Det har jeg faktisk slet ikke tænkt over. Men vi ville gerne have spillet videre, for vi lå da okay til at komme med i slutspillet.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Nej, jeg ser ingen fordele. Det er bare mærkeligt. Man kan ikke sige, hvad der er godt og skidt. Det kan selvfølgelig være en fordel, hvis man har skader med en pause.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi ser ikke spillerne. Vi følger anvisningerne fra myndighederne til punkt og prikke. Jeg har givet dem nogle anbefalinger til træning, men det er mere vejledning end et egentligt program. Og så nåede vores fysser lige at tjekke op på nogle af spillerne, inden det lukkede ned, så de har fået nogle særlige programmer i forhold til små-skavanker. Og så har vi delt nogle løbepas ud, som de kan følge. Men det er mest bare lidt vejledning. Spillerne ved godt, at de skal holde sig i gang – og ikke bare sidde og æde og spille computerspil.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Det ved jeg simpelthen ikke. Jeg tror ikke på, at vi kommer i gang der. Jeg er ikke der, hvor jeg går og tænker en masse på, hvad der er bedst for os. Jeg har selv tre børn og forældre, der er lidt skrøbelige, så jeg tager altså det her meget alvorligt – og har meget andet end håndbold at tænke på lige nu.

- Det ville være så forkert at gå i gang med at spille for tidligt. Spillerne skal sgu nok overleve med den fysiske form, som de er i. Men tænk nu, hvis en spillers familie blev smittet eller sådan noget, fordi vi var gået i gang med håndbold for tidligt. Det ville være utilgiveligt.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Aalborg har været suveræne, så den plads skal de have. Jeg synes, at man skal have den plads, som man har lige nu. Og så er der selvfølgelig Nordsjælland, der jo nok vil appellere til, at der skal gøres noget andet. Jeg tænker, at forbundet og divisionsforeningen må sætte sig sammen og se, hvordan det kan blive sportsligt mest korrekt i en sportslig ukorrekt situation.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Det tror jeg ikke, at vi har. De skal kontakte os ved sygdom, og det er der ingen, der har gjort.

Foto: Mors-Thy Håndbold

Kasper Christensen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Først og fremmest, så er det folkesundheden, det handler om lige nu, og det her er bare håndbold. Men hvis jeg skal skubbe det til side for at svare på spørgsmålet, så er det sportsligt set ærgerligt for os, at vi røg ind i denne her pause. Vi havde lige slået Fredericia og stod med muligheden for selv at afgøre, om vi skulle med i slutspillet i de sidste to kampe.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Nej, jeg ser ingen fordele for os. Det kunne måske være en fordel for et hold, der havde mange skader, men det har vi ikke. Vi har været tæt på skadesfri hele sæsonen.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi har sendt spillerne hjem og lavet et såkaldt hotel-program til dem. Styrketræning, hvor du ikke behøver at bruge de ting, der er i et træningscenter, og et løbeprogram. Og så har vi bedt dem om at tage situationen meget alvorligt og følge anvisningerne om så vidt muligt at blive hjemme. Og så skal de leve som om, at vi er midt i sæsonen, selv om der er pause.

- Og det vil sige passe træningen, passe på sig selv, spise ordentligt og alle de der ting. Men vi mødes selvfølgelig ikke.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Det er et svært spørgsmål, for det her er nyt for os alle, og jeg har svært ved at se, at vi skulle komme i gang på det tidspunkt. Men hvis nu, så er det første, at holdene skal have en uge til at komme i gang igen, inden vi kan spille. Der er mange ting på spil med nedrykning, slutspil og så videre, så der skal være mulighed for bare lidt kvalitet i det.

- Men der er ikke mange terminer, fordi der også er OL-kval, Final 4 og andre ting, man også gerne vil afvikle, og jeg har svært at se, at vi kommer til at løbe rundt og træne, som situationen er lige nu.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Det er en kompleks situation. Hvis turneringen lukker ned nu, så tror jeg, at alle kan blive enige om, at Aalborg og Esbjerg skal være mestre. Men den anden ende er svær. Man kan vælge at lade stillingen stå – eller man kan vælge at starte forfra. Uanset hvad man gør, så kommer det til at gøre ondt på nogen. Og når man taler om nedrykning, så kan det have meget store konsekvenser for klubberne.

- På den anden side, så kan man også sige, at vi har spillet 24 af 26 runder, så stillingen lige nu er vel et ret godt billede af den sæson, vi har spillet, så man kunne godt argumentere for, at det ville være en acceptabel løsning.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej, vi har ingen, der er smittede. Enkelte af spillerne kender nogen, der har været i karantæne, men der er ikke nogen af vores, der er smittede eller har været i karantæne.

Foto: SønderjyskE Herrehåndbold

Erik Veje Rasmussen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Det er ikke, fordi jeg vil være destruktiv, og jeg vil gerne svare på spørgsmål. Men jeg kan altså ikke forholde mig til fordele og ulemper for et håndboldhold i den situation, som vi står i lige nu. Grænserne er lukket ned, skolerne er lukkede og så videre. Nej, det kan jeg altså ikke.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Der er lavet et løbeprogram til spillerne, og så afventer vi lige den næste uges tid. Alle fitnesscentre er jo også lukket ned. Men i løbet af de næste par uger gør vi i gang med at se på den langsigtede planlægning. Der kommer jo en ny sæson efter denne, og det skal vi se på. Først skal vi finde af, hvad der er muligt, og det hele afhænger jo af, hvordan hele denne her situation udvikler sig.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Det er svært at forholde sig til i betragtning af den udvikling, vi ser overalt. Men vi har jo sendt folk hjem i en periode, og før man med rimelighed kunne starte noget op, så skulle der gå noget tid. Men… Vi er i starten af en epidemi, mand! Det er simpelthen for langt fra min opfattelse til, at jeg kan forholde mig rigtigt til det.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Jamen, jeg går ud fra, at der sker det samme som i ishockey, så man lukker sæsonen ned. Som jeg forstår ishockeyen, så siger man, at sæsonen aldrig har været spillet – og så starter man forfra i næste sæson.

- Man kan godt have et ønske om at prøve at lave retfærdighed ud fra den del af sæsonen, der er spillet. Men man kan aldrig opnå en objektiv retfærdighed.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej, der er så vidt, jeg ved, ingen af vores spillere, der har Corona. Vi stoppede faktisk, inden statsministeren gav besked om det til alle. Vi havde givet spillerne fri nogle dage før, fordi der var nogle, der havde været steder, hvor de måske kunne være blevet smittede.

Foto: Århus Håndbold

Jesper Houmark:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Generelt er det bare en ulempe, fordi vi var inde i et kamp-flow. Og et hold som os har prioriteret at træne benhårdt gennem hele sæsonen, fordi vi ville toppe i nedrykningskampene. Og det er jo ødelagt nu.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Det kan kun være fordel, hvis man havde en masse skader, og det havde vi ikke. Vi var der, hvor vi gerne ville være.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- De har fået nogle programmer fra vores fysiske træner, og det regner vi så med, at de så følger. Det er hjemmetræning med løb og fysisk træning, som man kan lave derhjemme.

- Vi mødes ikke for at træne. Vi følger anvisningerne fra myndighedernes side, som alle andre virksomheder også gør.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Jeg tænker ikke, at vi kan spille den 1. april. Der skal som minimum lægges 14 dage oven i, så vi kan træne, før vi skal spille kamp igen. Det er vi nødt til. Kvaliteten forsvinder, hvis vi bare starter fra dag 1. Og så synes jeg, at man skal spille de sidste to kampe i slutspillet, og så slutte sæsonen.

- Det vil være helt uoverskueligt at skulle i gang med et nedrykningsspil, hvor kampene gælder så meget. Og hvad så hvis en spiller eller to på et af holdene får Corona midt i det hele?

- Jeg tvivler stærkt på, at vi kommer i gang så hurtigt, men stod det til mig, så ville det så være slutspillet færdigt – og så er sæsonen slut.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Hvis vi ikke kommer til at spille mere, så er der nogen, der har spillet sig til at blive dansk mester. Det har Aalborg gjort, og så skal de kåres til det. I den anden ende er det svært. Men ja, så må Nordsjælland jo rykke ned og Ringsted op. Jeg ville ærgre mig gul og grøn, hvis jeg var i Nordsjælland og ikke fik lov at spille chancen, men omvendt har Ringsted også præsteret flot over 23 kampe og fortjent at rykke op.

- Jeg tror faktisk, at jeg ville lade dem begge være med i næste sæson. Lade Ringsted rykke op, og så spille med 15 hold i ligaen. Og så må der være en ekstra nedrykker efter den sæson, så vi bliver 14 hold igen. Den løsning ville jeg foretrække.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej, det er der ikke. Heldigvis.

Foto: Fredericia HK

Andreas Toudahl (assisterende træner):

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Vi er meget kede af hele situationen i Danmark, og det er det sundhedsmæssige, der er det vigtige lige nu. Det er slet ikke noget tema for os, om der er noget af det, der er særligt godt eller særligt skidt for os eller andre klubber.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Vi er meget kede af hele situationen i Danmark, og det er det sundhedsmæssige, der er det vigtige lige nu. Det er slet ikke noget tema for os, om der er noget af det, der er særligt godt eller særligt skidt for os eller andre klubber.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi følger alle anvisningerne fra myndighederne i forhold til det sundhedsmæssige. At være samlet, at gå i fitnesscenter og alle de der ting er absolut ”no go”. Spillerne har fået hotelprogrammer med, så de kan træne det, der nu kan lade sig gøre, indendørs hjemme hos sig selv. Og konditionsmæssigt kommer man langt med et par løbesko. Det er selvfølgelig ikke optimalt, men det er det, der kan lade sig gøre.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Jeg kan komme med masser af gode forslag, der vil gøre det meget fordelagtigt for KIF Kolding, men det nytter bare ikke noget, at vi tænker sådan. Hvis vi kommer i gang med at spille, så må det handle om at få det afviklet så sportsligt fair, som det nu er muligt. Så man f.eks. har spillet lige mange kampe mod alle hold. Det bliver ikke realistisk at afvikle et helt slutspil, et helt nedrykningsspil og så videre. Så det er med at få gjort det så fair som muligt, og så se at få lukket ned igen i en hulens fart.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Det er jo nemt for mig at sige, at hvis vi ikke kommer til at spille mere, så skal stillingen bare stå, som den er. For vi er ikke på den direkte nedrykningsplads. Jeg regner med, at de allerede er i gang med at kigge på det. Uanset hvad man gør, så er der nogen, der kommer til at føle sig snydt. Men det må komme i sidste række, som tingene er i Danmark lige nu. Det kommer til at koste meget for nogen. Der er jobs, der ryger, og mennesker, der bliver fyret, både blandt trænere og spillere.

- Det er ikke retfærdigt. Men det er heller ikke retfærdigt, at manden med kaffebaren ovre på hjørnet må lukke sin forretning og mister sit job. Det er desværre sådan, at det er lige nu, og det kommer til at gå udover mennesker, også i håndbold. Der er så mange scenarier i spil, men ikke nogen, der kan gøre alle glade.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej, vores trup er ikke ramt af corona. Og der er heller ingen af os, der er sat i karantæne eller hjemmeisolation. Men vi har selv valgt at sige, at vi alle sammen er i hjemmekarantæne.

Foto: KIF Kolding

Anders Thomsen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Der er hverken fordele eller ulemper for os i forhold til nogen andre. Situationen er ens for os alle. Vi ærgrer os selvfølgelig over hele situationen, og det er en ulempe for alle i håndbold. Klubberne, spillerne, fansene. Alle. Men lige nu er det ikke det vigtigste. Det er folkesundheden, der står øverst på dagsordenen.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Der er hverken fordele eller ulemper for os i forhold til nogen andre. Situationen er ens for os alle. Vi ærgrer os selvfølgelig over hele situationen, og det er en ulempe for alle i håndbold. Klubberne, spillerne, fansene. Alle. Men lige nu er det ikke det vigtigste. Det er folkesundheden, der står øverst på dagsordenen.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Spillerne er sendt på hjemme-træning. De har fået nogle træningsprogrammer med hjem, som de skal følge. Det er den mulighed, vi har, fordi vi selvfølgelig følger anvisningerne fra myndighederne. Men selv om de er sendt hjem, så ligger de ikke helt stille. Det gør elitespillere aldrig. De gør det så godt som muligt med hjemmetræningen, men det er selvfølgelig noget helt andet, end når vi kan mødes og træne.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Vi kommer ikke i gang 1. april. Lige nu er vi udelukket fra at træne, så det ligger slet ikke i kortene at genoptage sporten indenfor 14 dage. Dertil er situationen både nationalt og globalt alt for alvorlig, så det bliver slet ikke et tema.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Lige nu er der ikke meget at gøre. Hvis ikke betingelserne er der for elitesport, så skal vi ikke spille. Og vi er i en situation, hvor landets grænser er lukkede, så at gå og pønse på, hvordan man kan spille håndbold igen… Det er bare ikke vigtigt lige nu. Det har lange udsigter at komme til at spille igen, men det sidder Divisionsforeningen og DHF og arbejder med.

- Hvis jeg bestemte, så skulle vi annullere sæsonen nu. Mest af alt for at have mest muligt tid til at arbejde på den nye sæson. Der er en masse arbejde i forhold til sponsor, tv-aftale, hvem skal kompenseres for hvad, og hvordan får vi sikret et godt produkt, når vi starter igen. Af hensyn til det, synes jeg, at man skal annullere sæsonen nu.

- Håndbold er lidt mere kompliceret end f.eks. ishockey, fordi vi har op- og nedrykning, så man kan ikke bare spille sæsonen om. Men i de lavere rækker har man skåret fra dags dato, og det synes jeg også, at man skal gøre i ligaen. Så stillingen i dag er den endelige i sæsonen.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej, ikke mig bekendt. Så er der ingen, der er ramt i vores trup. Jeg tror, at vi er gået fri.

Foto: Lemvig-Thyborøn Håndbold

Simon Dahl:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Når man kigger på det sportslige, så er det uvisheden, der er det værste for os lige nu. Vi ved ikke, hvilken række vi skal spille i den kommende sæson. Og vi ved ikke, hvornår det bliver afklaret. Det fylder mest lige nu.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Nej, jeg ser ingen fordele. Vi havde leveret nogle gode præstationer i de seneste kampe, og vi glædede os til de sidste og afgørende kampe.  

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi har sendt spillerne hjem. Vores fysiske træner Per Nielsen har været kreativ og lavet et program til spillerne med løb og et træningsprogram med de ting, man kan lave derhjemme, i haven og i skoven. Det er det, vi kalder et hotel-program.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Det er fandme et godt sørgsmål, og jeg er glad for, at det ikke er mig, der sidder med den beslutning. Men jeg synes ikke, at vi skal spille flere kampe uden tilskuere. Det dur simpelthen ikke.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Hvis vi ikke kommer i gang igen, så kan jeg se det rationelle i at lade stillingen stå, selv om vi selvfølgelig ikke håber det i vores situation. Men jeg kan også se det rationelle i, at man udnytter denne her mulighed til at teste noget af det, som man jævnligt diskuterer i dansk håndbold, nemlig at spille en lige-ud-turnering. Jeg synes, at de bedste hold i 1. division er gode nok til ligaen. Så man kunne rykke nummer 1 og 2 op i ligaen – og så lave en test-sæson, hvor vi spiller 16 hold i en lige-ud-turnering i ligaen.

- Så finder man også ud af, om romantikere som mig har ret i, at det ville være bedre. Eller om den anden side af diskussionen har ret i, at det vil koste tilskuere og tv-kampe.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej, det har vi ikke.

Foto: Nordsjælland Håndbold

Svarene i rundspørgen er udtryk for ligatrænernes personlige holdning, ikke nødvendigvis de samme som klubbernes.