Fra lukkede ligaer til venteposition: Stor forskel for danskerne i europæiske håndboldklubber

De danske håndboldspillere i Europas mange klubber er naturligvis også påvirket af corona-krisen, men i meget forskellig grad. Her får du et overblik.

I den græske hovedstad Athen sidder den tidligere HC Midtjylland-spiller Lars Jakobsen alene i sin lejlighed. Han spiller for AEK Athen, men den græske liga er lige nu sat på pause. Hans norske kæreste og lille søn er taget til Norge, efter de norske myndigheders anvisning.

- Jeg kan ikke tage herfra, selvom turneringen er sat på pause i minimum tre uger. Vi spillere har ikke fået lov til at rejse, fordi klubben er nervøs for, at vi ikke kan komme retur til Grækenland, hvis turneringen bliver genoptaget på et tidspunkt, fortæller Lars Jakobsen til TV 2 SPORT.

Lidt længere nordvest på, i franske Nantes, bor og spiller Sebastian Augustinussen. Men lige nu er han i Kolding.

- Jeg kørte i bil fra Nantes til Danmark mandag eftermiddag sammen med Emil Nielsen. Vi tog en hurtig beslutning om at komme afsted, inden den franske præsident gav udgangsforbud, siger den tidligere KIF Kolding-fløj.

Bekymringer om fremtiden

Den franske liga er ligesom den græske sat midlertidig på pause. Sådan er det ikke i Schweiz. Her er ligaen blevet afsluttet før tid på grund af corona-virussen. Derfor er der ikke mere håndbold på programmet for den tidligere Ribe-Esbjerg-spiller Phillip Holm. Men det er ikke det eneste, han bekymrer sig om i disse dage. Tankerne går også frem mod næste sæson.

- Jeg har da bekymret mig lidt for min nye kontrakt efter sommer med Drammen. Som jeg forstår det, er der nemlig i norske kontrakter en klausul om, at hvis der kommer en uforudset økonomisk krise, så har klubben ret til at skære ned i bemandingen, fortæller Phillip Holm fra byen Thun i Schweiz.

Og i Norge er man begyndt at tage sine økonomiske foranstaltninger i flere af håndboldklubberne. I Elverum har Rasmus Boysen netop fået at vide af klubben, at han og holdkammeraterne bliver permitteret fra næste uge.

- Det betyder, at arbejdsgiveren bliver fritaget for at udbetale løn. Hvis det kan hjælpe klubben, så er det fint, siger Rasmus Boysen, som heller ikke skal spille mere håndbold denne sæson. Også den norske liga er blevet afsluttet før tid.

Hverdagen er blevet vendt på hovedet for alle de ti spillere i de ti forskellige europæiske klubber, som TV 2 SPORT har talt med. Her kan du få overblikket over status på ligaerne, og hvordan de danske spillere i Europa forholder sig.

Danske håndboldspillere i Europa om corona-situation

Tyskland

Jannick Green, SC Magdeburg:

Hvor befinder du dig lige nu?

- Vi er i Magdeburg, og vi bliver her. Det giver ikke så meget mening for os at tage til Danmark. Vi prøver at holde en nogenlunde almindelig hverdag her med lidt hjemmeskole for børnene.

Hvad er status i den tyske liga?

- Den tyske liga er sat på pause som minimum indtil d. 22. april. Jeg ved ikke, om der for alvor er nogen, der tror på, at vi kommer til at spille der igen. Så lige nu er det mest bare hjemmetræning, hvor jeg prøver at holde kroppen lidt i gang. Vi mangler at spille syv ligakampe, og vi har også stadig EHF Cup-kampe.  Men de prøver i hvert fald at se, om vi ikke kan spille ligaen til ende. Det er jo også noget økonomi, der skal gå op. For os er det ikke så slemt, for vi har kun tre hjemmekampe tilbage, men Rhein Neckar Löwen mangler at spille seks hjemmekampe. Det er jo forholdsvis mange tilskuere, der kan komme igennem.

Hvad håber du personligt, der kommer til at ske med resten af sæsonen?

- Jeg håber, vi skal spille ligaen færdig. Men hvis vi ikke kan nå at spille den færdig inden 30. juni, hvor kontakterne udløber, så synes jeg, vi skal stoppe. Så må vi sige, at det var en ekstraordinær mystisk sæson og så komme videre. For hvis vi begynder at skulle spille ind i juli måned, så har folk skiftet klub. Men jeg er også med på, at der er nogle økonomiske elementer i det, hvor jeg godt kan forstå, at nogle klubber vil gå meget langt for at få spillet nogle vigtige kampe.

Hvad gør I så nu i klubben?

- Vi var samlet til et møde med klubben i går, hvor det lød til, at de havde en fornuftig plan. Det er heller ikke sådan, at der er sponsorflugt – men det kan nå at komme endnu, kan man sige. Men indtil videre skal vi ikke være bekymrede. Der er penge nok til at køre sæsonen til ende.  I første omgang fik vi fri fra træning i to uger fra i fredags, så vi har i hvert fald en uges fri endnu. Men jeg tror også, det bliver længere tid.

Foto: vv / vv

Frankrig

Sebastian Augustinussen, HBC Nantes:

Hvor befinder du dig lige nu?

- Jeg er i Danmark. Jeg kørte i bil fra Nantes til Danmark mandag eftermiddag sammen med Emil Nielsen. Vi tog en hurtig beslutning om at komme afsted. Mandag formiddag gik rygterne i Frankrig om, at præsidenten senere på aftenen vil tage nogle hårde tiltag som formentlig ville være udgangsforbud. Jeg fik fat på min anfører i klubben, og vi blev hurtigt enige om, at jeg kunne tage til Danmark. Jeg ringede til Emil kl. 13, og kl. 17 sad vi i en pakket bil. Og mandag aften lukkede præsidenten så landet og gav udgangsforbud i 15 dage, så det var godt, vi kom afsted. Og beslutningen om, at vi tog hjem, er helt i orden med klubben. De er glade for, at vi kom hjem til vores familier.

Hvad er status i den franske liga?

- Der bliver ikke spillet flere kampe før d. 22. april, som det ser ud lige nu. Vi mangler otte spillerunder i den franske liga. Den ene pokalturnering, Coupe de la Ligue, er blevet skrottet. Den skulle vi have spillet i sidste weekend. Den anden pokalturnering, tror jeg, stadig er åben. Og så mangler vi to gruppekampe i EHF Cuppen.

Hvad gør I så nu i klubben?

- Det var meningen at vi skulle have fri i denne uge, men nu ved vi jo så, at vi ikke skal træne de næste små to uger efter præsidentens udmelding i mandags. Nu står den på selvtræning og løb, og lidt styrketræning med løft af træstammer eller sten, for jeg har ikke noget træningsudstyr herhjemme i Kolding. Så det bliver lidt alternativt. Men jeg synes heller ikke, jeg kan tænke så meget på håndbold lige nu. Det her handler om menneskers helbred.

Foto: vv

Norge

Rasmus Boysen, Elverum Håndball:

Hvad er status hos dig lige nu?

”Vi har fået besked fra klubben om, at vi fra næste uge af bliver permitteret. Det betyder, at arbejdsgiveren bliver fritaget for at udbetale løn. Så det er, som det er, og hvis det kan hjælpe klubben, så er det fint. Det er jo trods alt kun indtil slut juni, hvor den nye sæson begynder.”

Hvad er status i den norske liga lige nu?

”Den norske liga er afsluttet. Det blev den inden den sidste spillerunde i grundspillet, og jeg tror faktisk, det var den første liga i Europa, der gjorde det. Nedrykkerne var fundet, de to direkte oprykkere fra 1.division var fundet, og vi i Elverum havde sikret os grundspilssejren. Jeg synes måske, at det var lidt tidligt at gøre. Jeg har fuld respekt for det, men man kunne måske - lige som i Danmark - havde afventet. Nu bliver der så ikke kåret nogen vinder af slutspillet, som vi ellers plejer at gøre her i Norge.”

Hvad skulle I have spillet med klubben lige nu?

”Vi skulle have spillet i Bergen i søndags i den sidste spillerunde i grundspillet, og så skulle slutspillet være gået i gang med kvartfinaler, semifinaler og finaler. Champions League nåede vi at blive færdig med, og pokalturneringen blev afsluttet før nytår.”

Hvordan er det at vide, at der ikke er noget som helst håndbold den kommende tid?

”Det er skørt at vide, at der reelt set er et halvt år til, at vi skal spille håndbold igen. Der vil nok være noget træning i juni, inden sommerferien begynder, men det bliver jo også noget mærkeligt noget.  Nu tager jeg det stille og roligt, holder kroppen i gang med lidt træning og bruger en masse tid med min lille datter og min kæreste. Men der er meget fritid lige nu.”

Foto: Google

Sverige

Simon Birkefeldt, IFK Kristianstad

Hvor befinder du dig lige nu?

- Jeg er i Kristianstad.

Hvad er status i klubben og den svenske liga?

- Vi spillede én kamp uden tilskuere i fredags og skulle faktisk spille kamp i dag, onsdag. Men i tirsdags under træningen kom beskeden så, at vi ikke skulle spille flere kampe. Så nu er turneringen afsluttet. Der bliver vist holdt et møde her i den kommende uge om, hvem der skal kåres som mestre og nedrykkere.

Kan det få betydning for din løn?

- Det har jeg ikke lige nogen føling på. Men jeg kunne godt forstå på klubben, at – ja, det jo ikke nogen overraskelse – men det jo mange penge, der bare ryger ud ad vinduet. Det er nok også noget, vi skal snakke om på vores møde i klubben på torsdag. Jeg tror også, at alt det her kom lidt bag på klubben, så de har ikke lagt planer for, hvad der skal ske endnu.

Hvordan er situationen generelt i Sverige lige nu?

- Sverige har nok reageret sådan en uge langsommere på tingene, end i Danmark og Norge. Lige i dag, onsdag, har de lukket for gymnasier, skoler og så videre. Men ellers er det det samme. Man holder sig for sig selv og prøver at gøre det rigtige og det fornuftige.

Foto: -

Færøerne

Peter Krogh, Hoyvík 71

Hvor befinder du dig lige nu?

- Jeg er på Færøerne, hvor jeg er bosat.

Hvad er status i klubben og den færøske liga nu lige?

- Turneringen er sat i stilstand lige nu. Hvis det fortsætter mere end de her planlagte to uger, så tror jeg også, at den lukker helt ned. Det ville være åndsvagt at begynde igen, for så har man måske ikke rørt en håndbold eller noget som helst i en måneds tid. Så bliver det sådan lidt ligegyldigt.

Hvad skulle I have spillet med klubben lige nu?

- Vi manglede to runder af grundspillet, og så skulle vi til at spille semifinaler og finaler. Så det var nu, alt det sjove kom.

Hvad gør I så i klubben nu?

- Nu er vi spillere blevet samlet i nogle små grupper á fire, hvor vi skal holde os i gang med løb og styrketræning, hvis vi skal spille kampe igen.

Hvad er situationen generelt på Færøerne lige nu?

- Butikker og supermarkeder har stadig åbent. Skoler, haller og sådan noget har lukket.

Foto: TV 2

Rumænien

Ann Grete Nørgaard, SCM Râmnicu Vâlcea:

Hvor befinder du dig lige nu?

- Jeg er i Viborg. Det var planlagt, at jeg skulle tage til Danmark, fordi der skulle være landsholdssamling nu. Så derfor havde vi nogle fridage. Jeg skulle egentlig tilbage til Rumænien igen på søndag, men vi har lige fået en besked fra vores træner i dag, onsdag, om, at vores mødetidstidspunkt er udskudt til d. 26. marts, og at det kan ændre sig.

Hvad er status på den rumænske liga?

- Vi fik at vide, ligesom herhjemme i Danmark, at håndbolden var udskudt i 14 dage. Vi skulle have spillet en pokalkvartfinale d. 1. april, og så kvartfinale i Champions League imod Metz d. 4. april. Og ellers ligakampe igen fra d. 8-9. april. Men nu er Champions League jo også udsat i første omgang til d. 12. april.

Hvad er status i Rumænien generel?

- I Rumænien har de erklæret nødretstilstand, så folk skal blive hjemme. Skolerne er lukkede, som jeg har forstået det, og der bliver ikke spillet noget sport og så videre.

Frygter du, at din løn kommer i fare på grund af det her?

- Der kommer jo kæmpe store økonomiske konsekvenser af det her både i sporten og erhvervslivet. Og det er da rigtig ærgerligt, men det er jo en byrde vi alle samen må bære. Og vi udøvere kan jo ikke gå fri, og det lever jeg fint med. Det vigtigste er, at vi får styr på den her virus. Der er så meget mere på spil. Vi skal nok komme til at spille håndbold igen, men hvis vi kan redde ét menneskeliv ved ikke at spille håndbold en måned eller to, så er det fint med mig.

Så nu holder du dig bare i gang hjemme i Viborg?

- Jeg løber nogle ture og har nogle forskellige remedier herhjemme, som jeg kan bruge til styrketræning, så jeg skal nok holde mig i form. Og så tager jeg én dag ad gangen og ser, hvornår der kommer nogle nyheder fra Rumænien.

Foto: Google

Polen

Mia Marie Tarp Møldrup, MKS Lublin:

Hvor befinder du dig lige nu?

- Jeg er i Danmark nu. Jeg er midt i et skadesforløb, hvor jeg blev opereret i knæet i februar, så derfor havde jeg fået lov til at tage til Danmark. Jeg skulle have været tilbage i Polen her d. 16. marts, men så brød Corona-virussen ud. Og nu har jeg så fået lov til at blive her indtil videre.

Hvad er status i den polske liga?

- Lige nu er ligaen i Polen sat på pause i 14 dage. Uanset hvad havde der jo også været en landsholdspause her fra d. 16. marts. Den sidste kamp inden landsholdspausen blev aflyst, og ellers nåede klubben at spille én kamp uden tilskuere. Mine holdkammerater har fået en uges fri fra træning, men de tror, at de får fri yderligere en uge. Vi ved ikke, om turneringens opstart udskydes yderligere, eller om de vil lukke ligaen helt ned nu og så bare kåre en mester. Selvom det vil føles lidt ambivalent at vinde guld på den måde (Lublin fører lige nu den polske liga med fire point ned til 2.pladsen, red.).

Hvad skulle I have spillet med klubben nu?

- Vi skulle have spillet den nationale liga. Vi røg ud af EHF Cup’en og senest røg vi også ud af pokalturneringen.

Kan det komme til at påvirke din løn?

- Jeg føler mig rimelig sikker og i gode hænder på det punkt. Jeg har talt med vores anfører, og hun var ikke umiddelbart nervøs for, at vores løn var i fare. Men jeg har faktisk udløb til sommer, og det gør også situationen ekstra speciel, fordi jeg ikke lige ved, hvad jeg skal.

Hvad er situationen i Polen?

- Jeg har fået at vide, at situationen minder meget om den i Danmark. Alle restauranter og så videre er lukkede og grænserne er lukkede.

Foto: Brugerbillede

Luxembourg

Mikkel Tarp Møldrup, HB Red Boys Differdange:

Hvor befinder du dig lige nu?

- Jeg bor i Luxembourg, men lige nu er jeg rejst til Sydengland med min engelske kæreste. Vi har fjorten dages fri fra træning nu her, og så ved vi ikke, hvad der kommer til at ske nu efterfølgende.

Hvad er status i klubben og ligaen?

- Indtil videre er sæsonen på pause indtil d. 29. marts, men jeg tror ikke rigtigt på, at den kommer op at køre igen. Jeg tror, den bliver lukket ned inden for den næste uge.

Hvad skulle I have spillet med klubben lige nu?

- Vi skulle spille slutspilskampe i ligaen, og vi nåede at spille én. Vi er ude af Challenge Cup’en, så vi har ikke noget europæisk håndbold mere. Og pokalturneringen nåede vi at spille i slutningen af februar.

Foto: vv

Schweiz

Phillip Tandrup Holm, Wacker Thun:

Hvor befinder du dig lige nu?

- Jeg er i Thun i Schweiz, hvor jeg bor sammen med min kæreste og barn. Vi har ikke overvejet at tage hjem til Danmark, fordi jeg også arbejder 15 timer om ugen som fysioterapeut hernede, og hvis vi skulle tage til Danmark, skulle vi bo hos vores forældre. Så det er nemmere at blive her. Jeg har kontrakt med Drammen i Norge fra sommeren af, så vi bliver her i Schweiz indtil da.

Hvad er status lige nu på ligaen i Schweiz?

- Ligaen er afsluttet. Der bliver stadigvæk talt om, hvordan der skal kåres en mester. Jeg tror, det ender med, at mesterskabet bliver annulleret i år, sådan der simpelthen ikke bliver nogen schweizisk mester denne sæson. Hvad de gør med op- og nedykning og Europa Cup-pladserne, det ved de heller ikke endnu. Vi havde tre kampe tilbage i grundspillet, og så ventede slutspillet. Og den sidste hjemmekamp, vi spillede, var uden tilskuere.

Hvad gør I så nu i klubben?

- I lørdags fik vi besked om, at vi i denne uge ikke skulle mødes til træning. Senere lørdag kom der så en ny besked om, at den hal, vi træner i, er total lukket i en måned. Og eftersom man lige nu ikke må opholde sig uden for her i Schweiz mere end højst nødvendigt, så ved jeg ikke, hvad klubben gør med træningen fremadrettet.

Hvordan er det at blive i Schweiz, når du har udløb til sommer?

- Det er meget specielt. Klubben har tilbudt mig en sum for min tilbageværende del af kontrakten, så jeg kunne tage hjem. Men som jeg sagde før, er det bare ikke aktuelt for os. Jeg har da bekymret mig lidt for min kontrakt efter sommer med Drammen. I norske kontrakter er der nemlig en klausul om, at hvis der kommer en uforudset økonomisk krise, så har klubben ret til at skære ned i bemandingen.

Hvad er status generelt i Schweiz lige nu?

- Skoler, butikker, fitnesscentre og så videre er lukkede. Supermarkeder, apoteker og sundhedsydelser er åbne. Jeg kan derfor godt fortsætte mit arbejde som fysioterapeut, men med restriktioner. For eksempel må vi ikke behandle patienter over 65 år eller andre patienter i højrisikogrupper.

Foto: -

Grækenland

Lars Jakobsen, AEK Athen:

Hvor befinder du dig nu?

- Jeg er stadig i Athen og kan ikke tage hjem, selvom turneringen er sat på pause i minimum tre uger. Vi spillere har ikke fået lov til at rejse, fordi klubben er nervøs for, at vi ikke kan komme retur til Grækenland, hvis turneringen bliver genoptaget på et tidspunkt. Min norske kæreste og min søn er ikke bosat her, så da de norske myndigheder bad folk om at vende hjem til Norge, så blev jeg nødt til at sende dem hjem.

Hvad skulle I have spillet lige nu med klubben?

- Slutspillet skulle begynde nu her, og så skulle vi også spille en pokalfinale og Challenge Cup. Men det hele er udsat på ubestemt tid, og vi ved ikke, om vi kommer til at spille igen. Vi må ikke samles til træning, så vi har individuelle programmer, som vi skal prøve at følge med de redskaber, man nu engang har. Alle styrkecentre er lukket ned, så det er svært at sætte noget sammen.

Kan det få betydning for din løn?

- Vi har fået at vide, at det ikke skulle påvirke vores løn, så det er betryggende. Her har klubben kun én sponsor, og billetter og entreindtægter spiller ikke rigtig nogen rolle hernede.

Hvordan er situationen generelt i Grækenland lige nu?

- Alle restauranter, cafeer, skoler og så videre er lukkede. Supermarkeder, apoteker og få andre butikker har åbent. Man skal stå i kø for at komme ind i supermarkedet, for de kun lukker et vist antal ind ad gangen, og så står du med tre meters afstand til andre i køen. Der er ikke udgangsforbud som i Italien, men myndighederne råder alle til at blive hjemme.

Hvordan er det at være langt væk hjemmefra lige nu?

- Det er specielt i og med, at jeg er alene hernede nu. Tankerne går også på at jeg har udløb til sommer, så jeg ved ikke 100 %, hvad der skal foregå. Skal jeg pakke tingene og så var det dét? Kommer min familie herned igen, så vi skal fortsætte hernede? Jeg var i gang med forhandlinger omkring næste år, men nu er det hele gået i stå. Det bliver spændende at se, hvad der venter.

Foto: Brugerbillede