Håndbold

Danske klubber med bøn til DHF: Fjern økonomiske krav

Flere danske ligaklubber efterspørger nu en "hjælpepakke" fra Dansk Håndbold Forbund, som klubberne vil have til at slække på de økonomiske krav.

For 10 år siden trak finanskrisen grimme spor i dansk håndbold. I en ikke særlig fjern fremtid risikerer coronakrisen at gøre det samme.

Derfor håber flere danske klubber nu på hjælp.

Jeg vil kraftigt anbefale Dansk Håndbold Forbund at kigge på de kapitalkrav

Jørgen Hansen

De opfordrer Dansk Håndbold Forbund til at række hånden ud i en tid, der kan komme til at true flere klubbers eksistens ved at fjerne sine økonomiske krav til klubberne.

- Vi er ikke i en økonomisk krise endnu, men der kan vi ende, hvis vi ikke snart får de normale tilstande tilbage.

- Det vil gå ud over de små og mellemstore virksomheder, der lægger penge i klubberne, og hvis det grundlag forsvinder, så ender vi i en krise, siger Henrik Schaar, bestyrelsesformand i Randers HK.

En udlægning flere af ligakollegaerne genkender.

- Den situation, man står i som klub i dag - og det er ikke kun os - der vil alle få det hammersvært med overhovedet at kunne tiltrække nogen nye penge nogen steder fra i den næste lange tid, siger Viborg-direktør, Jørgen Hansen.

- Det er en kærkommen lejlighed til at hjælpe lige nu, hvor klubberne står og mangler indtægter, at man – også for at passe på produktet – ændrer de eksisterende, økonomiske vilkår, siger Silkeborg-Voel-direktør, Michael Bak..

I første omgang opfordrer klubberne Dansk Håndbold Forbund til at slække på sine økonomiske krav til klubbernes budgetter.

- Der er ingen tvivl om, at fra nu af og fremadrettet vil der være klubber, der får problemer med det her, fordi det bliver sværere at hente kapital og dermed opfylde de krav, der er, siger Viborg-direktør Jørgen Hansen.

Nødvendigt for nye kontrakter

Som reglerne er i dag må danske håndboldklubber, når der skal tegnes kontrakter med spillere, gange sin egenkapital med 5,1, så længe den samlede lønsum ikke overstiger 2,5 millioner kroner.

Klubber, hvis samlede lønsum overstiger 2,5 millioner kroner, må i stedet gange egenkapitalen med 2,8.

- Jeg vil kraftigt anbefale Dansk Håndbold Forbund at kigge på de kapitalkrav, der bliver stillet til klubberne.

- Det tror jeg simpelthen, at man bliver nødt til nu, for der vil være nogle klubber, der får problemer, for nu kan de slet ikke hente kapital. Og det kan blive katastrofalt, siger Jørgen Hansen, der får opbakning i Silkeborg-Voel.

- Som kravene er lige nu, kan vi ikke begynde at tage hul på næste sæson, så jeg har et ønske om, at man helt fjerner kapitalkravene i forbindelse med spillerkontrakter, siger direktør Michael Bak.

- Som det ser ud nu, tror jeg ikke, der er mange klubber, der kan forpligte ud fra samlet lønsum over 2,5 millioner kroner.

I Silkeborg-Voel er egenkapital for eksempel på 364.000 kroner. Det er giver dem ret til en samlet lønsum på lige under 1,9 millioner kroner.

Bedre vilkår - mere lighed

Men det kan sagtes se anderledes ud efter corona-perioden.

- Vi har ikke nogen indtægter i øjeblikket, og det vanskeliggør selvfølgelig det hele lidt, så får vi fjernet de krav, vil det give os mulighed for at planlægge fremadrettet. Lige nu er vi låst, fordi vi ikke kan ikke færdiggøre holdet til næste år, siger Michael Bak.

I Randers HK, der i denne sæson har kæmpet voldsomt med at finde kapital, genkender de en del af problematikken med de nuværende kapitalkrav.

- Jeg kan sagtens få øje på en række udfordringer. For de nuværende kapitalkrav gør det generelt vanskeligt for klubberne, siger bestyrelsesformand Henrik Schaar.

- Hvis man slækker på kapitalkravene, så vil det give mulighed for at tegne kontrakter med flere spillere. Det kan godt være, det er det, der er nødvendigt i den nuværende situation.

- Og så vil det også give en bedre dynamik i HTH Ligaen, som i forvejen er forholdsvis opdelt med fire stærke klubber. Der ville jeg også være ked af en yderligere opdeling.

- Så jeg er helt enig i, at tiden er moden til at tage en diskussion om kapitalkravene i dansk håndbold. Det er måske udløst af corona-situationen, men bestemt ikke kun bundet op på den, siger Henrik Schaar.

DHF lytter

I Dansk Håndbold Forbund er man indstillet på at lytte til klubberne, men det er endnu for tidligere at sige, om en ændring af kapitalkravene bliver en konsekvens af corona-perioden.

- Alt er sådan set åbent. Jeg kan ikke forholde mig til, hvad resultatet bliver, for der er så mange muligheder, siger DHF-formand Per Bertelsen.

- Vi samler alle inputs, der kommer - det kunne være omkring lønssumsskema og kapitalkrav - og vi er interesseret i at hjælpe klubberne, alt det vi kan.

- Men der er ingen, der ved, hvor lang tid det her tager, og hvad konsekvenserne bliver. Derfor kan jeg ikke forholde mig mere konkret, siger Per Bertelsen.