Håndbold

Stillingen ændres i norsk håndbold selvom kampene er aflyst

Det norske håndboldforbund udregner stillingerne ud fra antal point per kamp.

Da Norge den 12. marts indstillede alt håndboldaktivitet på grund af coronavirussen, var det ikke alle hold der havde spillet lige mange kampe.

Det har givet udfordringer for det norske håndboldforbund, da de skulle beslutte, hvordan ligaerne skulle afgøres.

Man har nemlig ikke tænkt sig at genoptage sæsonen, så derfor har man valgt at udregne stillingen efter point per kamp.

Det har givet en speciel situation i den næstbedste kvindelige række, hvor Volda på tredjepladsen har 29 point, mens Rælingen på fjerdepladsen har 28 point.

Men fordi Volda har spillet 21 kampe og Rælingen 20, så er Rælingens antal point per kamp bedre end Voldas, og dermed får Rælingen nu lov at rykke op i den bedste række – selvom de altså ligger uden for oprykningspladserne.

Den beslutning er man ikke tilfreds med i Volda Håndballklubb.

- Jeg har bedt om at få hele begrundelsen, så den skal vi se nærmere på. Vi mener beslutningen er taget på et forkert grundlag, siger formand i Volda Håndballklubb Norodd Dyrhovden til TV 2 Norge.

- Der er flere måder at håndtere det på, og vi ved at det er vanskeligt. Men vi er ikke helt enige i, at det her er løsningen. Sådan som vi tolker det, så er det ikke tydeligt nok i regelsættet, at det her er måden at gøre det på.

Forbund erkender: Svært at være retfærdig

I forbundet anerkender man, at det er hårdt for den norske 1. divisionsklub.

- Vi har prøvet at finde et princip, der er retfærdigt total set. Volda var en problemstilling, som vi brugte meget lang tid på, siger Organisationschefen i det norske håndboldforbund Stig Quille til TV 2 Norge.

- Vi mener, det her var det bedste alternativ, når vi skulle finde en ordning, der skulle gælde på alle niveauer.

Samtidig tilbyder det norske håndboldforbund, at de hold, der lå til nedrykning, men som stadig havde mulighed for at spille sig til overlevelse, får tilbudt at blive i rækken, så man dermed udvider antallet.

Skulle den norske model indføres i dansk håndbold, så ville Herning-Ikast bytte plads med Silkeborg-Voel på femtepladsen i den bedste kvindelige række.

I kvindernes 1. division ville Roskilde rykke fra femtepladsen og op på tredjepladsen, hvor Sønderjyske ligger. Den plads giver adgang til opryknings play-off, hvilket i de norske regler ville betyde en direkte oprykning.

I Danmark er det Udvalget for Professionel Håndbold, hvor både Dansk Håndbold Forbund og klubberne er repræsenteret, der i sidste ende skal tage en sådan beslutning. De har endnu ikke meldt noget ud.

Dansk Håndboldforbund har dog aflyst herrelandsholdets to træningskampe i midten af april mod Japan.