Håndbold

Kroppen og to læger sagde fra efter syv operationer: - Hvem fanden er jeg nu?

En slem bruskskade i højre knæ har sat en stopper for Anne Mette Pedersens håndboldkarriere.

Den orange Odense-trøje med nummer 21 på ryggen kommer fortsat til at ligge ubrugt.

For selvom den tidligere landsholdsspiller Anne Mette Pedersen gjorde sig store forhåbninger om et comeback efter et langt skadehelvede, så ville kroppen det anderledes.

Og derfor får højrefløjen aldrig debut for fynboerne – det ved hun allerede nu, selvom håndboldspillerens etårige aftale med klubben egentlig først udløber om tre måneder.

Kroppen har talt, og livet som professionel håndboldspiller er slut.

- Det er sindssygt hårdt. Jeg ønsker for alle, at de selv får lov at vælge, hvornår de stopper deres håndboldkarriere. Og at det er en bruskskade, der skal ødelægge det og en knæskade generelt, der skal ødelægge min karriere, det er selvfølgelig ikke super sjovt, fortæller Anne Mette Pedersen i TV 2 SPORTs Håndboldpodcast ”Den forbandende bruskskade”.

Adskillige skader og syv operationer

Anne Mette Pedersens skadeshistorik er lang og har fulgt hende i størstedelen af karrieren. Det er højreknæet, der gentagende gange har givet problemer.

Korsbåndet har været revet over. Menisken har drillet. Arvæv har været fjernet. Syv operationer er det blevet til i alt, og nu er det altså en større bruskskade, der forhindrer hende i at udføre det, som hun elsker allermest.

- Jeg har dage, hvor jeg tænker: "Hvem fanden er jeg nu? Og hvad skal jeg bruge min tid på?". Det er rigtig svært, og jeg tror ikke på, at det er muligt at finde noget, der kan erstatte håndbolden.

- Jeg tror på, at jeg skal finde noget, der kan give mig en masse glæde og nogle andre ting. Heldigvis har jeg et rigtig godt netværk af venner og familie, men håndbold er bare noget specielt, og jeg har levet med det hele mit liv.

- Hver morgen når jeg stod op, så tænkte jeg på, hvornår jeg skulle træne, og min kalender har været planlagt. Jeg har ikke kunnet deltage i familiemiddage og alt sådan noget på grund af håndbold, så at skulle fylde det her tomrum ud, det tror jeg kommer til at tage rigtig lang tid.

"Vil gerne have et liv efter håndbolden"

Selv fortryder den 27-årige – snart tidligere – håndboldspiller ikke, at hun har trukket det så længe med et karrierestop. Heller ikke selvom fagfolk flere gange har gjort hende opmærksom på problematikken.

Jeg vil gerne kunne løbe en tur, når jeg engang er færdig.

Anne Mette Pedersen

Det er dog først nu, efter et langt og opslidende genoptræningsforløb, der endnu en gang er endt med et ømt og hævet knæ, at to læger uafhængigt af hinanden har kunnet overbevise hende om, at karrierestoppet var den bedste løsning.

- Denne gang kunne jeg også godt mærke, at nu kunne jeg ikke mere mentalt eller fysisk. Og så begyndte jeg at tænke, at jeg gerne vil have et liv efter håndbolden og kunne være aktiv med eventuelt kommende børn. Jeg vil gerne kunne løbe en tur, når jeg engang er færdig. Så det var som om, at det på det tidspunkt gik op for mig, at nu er det ved at være nok.

Fik ikke bevist sit værd i Odense

27 kampe for det danske A-landshold, og et utal af optrædener i den danske håndboldliga er det blevet til for Anne Mette Pedersen, der tidligere har repræsenteret FCM Håndbold, Ringkøbing Håndbold og København Håndbold.

Men det er tanken om, at hun aldrig fik bevist sit værd på banen for Odense Håndbold, der for alvor kommer til at nage i tiden efter håndboldstoppet.

- Det var rigtig svært at føle, at jeg skuffede hele holdet. Jeg følte, at jeg skuffede alle pigerne. Og jeg ved jo godt inderst inde, at de synes, at det er værst for mig selv, men det var alligevel den følelse, jeg gik med. I starten gik jeg og havde rigtig svært ved det og måtte konfrontere både træner og ledelse omkring det.

- Jeg havde et behov for at sige undskyld til dem. Men efterfølgende har jeg prøvet at sætte facade på. Hvis du spørger mine holdkammerater i Odense, så tror jeg ikke, at de har bemærket det på samme måde, for hver gang jeg kom til træning, prøvede jeg at sætte facade på, og der er ikke nogen, der vidste, hvordan jeg egentlig inderst inde havde det med det hele.

Det har været det hele værd

Om lidt venter der så Anne Mette Pedersen en hel ny tilværelse. Et liv der ikke længere kredser om træning, kamp, styrkeøvelser og kostplaner.

Hun ved endnu ikke, om bruskskaden i knæet er så alvorlig, at det kræver endnu en operation. Til gengæld ved hun, at hun med håndbolden har oplevet noget særligt. Noget der har været de syv operationer værd, og som er utrolig svær at slippe.

- Det er jo det, jeg har drømt om hele min barndom og alle mine ungdomsår. Jeg nåede at spille i topklubber og har mærket, hvor fedt det er at være deroppe. Og det er det, der hele tiden har holdt mig igennem genoptræningerne. Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg, at det er unfair, at jeg ikke måtte være noget mere med og i stedet se på alle de andre, der render rundt.

- På de allerhårdeste dage, har jeg haft den følelse af ”hold kæft, hvor skulle de bare vide, hvad de har lige nu, for jeg vil give alt for at være lige der”. Og jeg er blevet ved med at prøve at komme tilbage til det, og har jo indtil nu også kunnet komme tilbage til toppen. Men det der gør, at jeg slutter nu er også den følelse af, at nu kan det ikke mere.

- Jeg vil ikke opereres hver anden-tredje måned. Håndbold er noget helt specielt. Og hver gang jeg har været der og har spillet håndbold, så har jeg tænkt, at det er det hele værd, slutter Anne Mette Pedersen.

Du kan høre TV 2 SPORTs Håndboldpodcast ”Den forbandende bruskskade”, hvor også Aalborg Håndbolds Buster Juul fortæller sin historie om, hvordan en bruskskade endte med at koste ham en depression, lige her.

Vært: Thomas Kristensen.

Gæster: Anne Mette Pedersen, Anja David Greve og Buster Juul.

Optaget: 20. marts 2020.