Coronavirus

Absurd Final4-scenarie - EHF kender ikke selv svaret

Skal Sander Sagosen kvalificere PSG til Final4, men spille stævnet for et rivaliserende hold? EHF har ikke selv taget stilling til spørgsmålet endnu.

Det europæiske håndboldforbunds (EHF) Final4-stævne for mænd er nu officielt flyttet og afvikles 22.-23. august i Köln.

Så langt så godt.

Men det åbner for en række spørgsmål.

For hvad gør for eksempel Sander Sagosen, der lige nu repræsenterer PSG Handball, men som fra 1. juli er THW Kiel-spiller, hvis det ene hold - eller endda dem begge - ender med at skulle deltage i Final4-stævnet?

I princippet er Final4 afgørelsen på den sæson (2019/20), hvor nordmandens arbejdskraft tilhørte franskmændene, men spilledatoerne i august betyder, at stævnet afvikles på en termin i 2020/21-sæsonen, hvor tyskerne i stedet kan gøre krav på Sagosens kræfter.

Så hvem skal verdens - måske - bedste håndboldspiller og flere andre spillere, der kan havne i nøjagtig samme situation, repræsentere i den turnering?

- Det, der gælder her, er de regulære turnerings- og transferregler, skriver Thomas Schoeneich, kommunikationschef i det europæiske håndboldforbund, i en e-mail til TV 2 SPORT.

- En spiller er berettiget til at deltage i en kamp for en klub, hvis han er berettiget til at spille for klubben, på det tidspunkt kampen skal spilles, fortsætter Schoeneich.

Hvilken sæson er Final4-stævnet en del af?

Det åbner så et nyt dilemma: For hvad er Sander Sagosen berettiget til?

Beslutter EHF, at stævnet er en del af 2020/21-sæsonen, er sagen klar. Så er Sagosen THW Kiel-spiller.

Men hvis stævnet bliver talt som en del af 2019/20-sæsonen, betyder de almindelige turneringsregler, at spillere i Sander Sagosens situation vil blive spærret fra at repræsentere deres nye arbejdsgiver, da det ikke er tilladt at repræsentere to forskellige klubber i den samme Champions League-sæson.

Men skal spillerne så i stedet spille for deres tidligere klubber?

Hvad der bliver løsningen, kender EHF ikke selv svaret på endnu.

Så hvilken klub repræsenterer en spiller i august; den tidligere klub, den nye klub eller ingen klub?

- Hele situationen omkring coronavirus er uforudsigelig.

- Implementeringen af det scenarie, vi nu har skitseret, hvor turneringen genoptages i juni, afhænger af den videre udvikling.

- Vi skal først vide, at vi rent faktisk kan spille. Det er grundlaget. Ikke desto mindre vil vi i den næste fase - uafhængigt af enkeltsager, adressere tekniske og organisatoriske emner, og så er vi i stand til at give et bedre svar, skriver Thomas Schoeneich til TV 2 SPORT.

Kvindernes Final4 er flyttet fra 9.-10. maj til 5.-6. september.