Håndbold

Landsholdskomet efter karrierestop: Var for dårlig til at sige fra

Presset blev for stort for TTH Holstebro-profilen Mathilde Hylleberg, der erkender, at hun selv var for dårlig til at sige fra.

Hun var egentlig spået en stor fremtid i håndboldverdenen. Skader havde der nærmest aldrig været noget af. Hun havde fået landsholds- og slutrundedebut, og udadtil virkede det som om, at alt gik, som det skulle, for fløjspilleren Mathilde Hylleberg.

Men indeni var det en helt anden sag. Det fortæller hun i TV 2 SPORT’s håndboldpodcast ”Hyllebergs karriestop”.

Og i sidste uge valgte landsholdsspilleren derfor at indstille sin karriere i en alder af bare 21 år.

- Mit problem har været, at jeg altid har været sindssygt dårlig til at række ud efter hjælp, og det var nok også der, den ligesom klappede for mig - at jeg ikke nåede at bede om hjælp. Det har været en kæmpe ulempe for mig, at jeg ikke ligesom selv fik rakt ud, for folk ved jo ikke, hvad der foregår inde i hovedet på én, erkender den nu tidligere håndboldspiller.

Filmen knækkede

Håndbolden har været en stor del af Mathilde Hyllebergs liv, så langt hun kan huske tilbage. Moren var halbestyrer i den lokale hal, og her kunne der bruges timer og atter timer med en bold i hånden.

Og det forhold ændrede sig ikke i takt med at håndboldtalentet kom på diverse u-landshold, og styrketræning, haltræning, kampe, tests, kostplaner og rejsedage efterhånden styrede hverdagen for en ung Mathilde Hylleberg.

Og så ligger jeg bare i sengen og begynder at græde.

Mathilde Hylleberg

Lige indtil det en dag blev for meget. Efter slutrundedebuten i Frankrig i 2018.

- For mig knækkede filmen, da vi havde været en uge i Frankrig med landsholdet. Jeg tror, at problemet var, at jeg havde haft en uge, hvor jeg var blevet hevet ud af mine vante rutiner, og da jeg kom hjem derfra og lå om aftenen og skulle sove, så sagde det bare bum.

- Vi var hjemme halv-sent om aftenen, og jeg havde haft en lidt lang rejsedag. Og så ligger jeg bare i sengen og begynder at græde. Det har været fordi, jeg har været maks presset. Jeg har været sindssygt dårlig til at sige fra og passe på mig selv. Jeg har aldrig sprunget et træningspas over, hvis jeg har følt, at jeg har været lidt træt. Og det er jo også sindssygt uansvarligt fra min side af, at jeg ikke har taget noget ansvar for mig selv. Men så tror jeg bare, at det var min krops måde at sige fra den vej i stedet for, at jeg fik en fibersprængning eller noget andet.

Selv er hun overbevist om, at det ikke var turen med landsholdet, der var årsag til, at hun brændte ud. Var det ikke kommet der, var det bare dukket op senere, for presset har været der i adskillige år.

Efter episoden valgte TTH Holstebro-spilleren dog at tage en pause fra håndbolden. Et valgt hun igen traf i december sidste år – og som denne gang udmøntede sig i et regulært karriestop.

Hvordan har du det egentlig med håndbold i dag, Hylleberg, hvordan ser du det udefra?

- Nu har jeg det fint med det. Det var klart, lige da det stod på, havde jeg det lidt anspændt, og det var sindssygt mærkeligt, for hvis der var en kamp i TV, så havde jeg på ingen måde lyst til at se den. Og det er jo mega mærkeligt, når det altid er det, man har tyet til, hvis der ikke var noget at se. Men det kunne jeg ikke rigtigt. Det sagde mig ingenting, og jeg kunne faktisk godt føle lidt ubehag over det, hvor mærkeligt det end lyder.

At helt unge håndboldspillere brænder ud længe før de egentligt burde, overrasker ikke TV 2 SPORT’s håndboldekspert Lærke Møller, der også selv blot var 18 år, da hun debuterede på landsholdet. Ifølge hende burde der være en sparringspartner, som kun varetager spillerens interesse, da unge spillere selv kan have utroligt svært ved at sige fra.

Det kan du høre meget mere om i podcasten ”Hyllebergs karrierestop”, som du finder lige her.