Håndbold

Ny landstræner får frie hænder til at finde 'unikke spillere'

Det bliver helt op til den nye landstræner, Jesper Jensen, og hans assistent Lars Jørgensen, hvilke spillere der fremover skal satses på i DHF-regi.

For godt halvandet år siden indledte Dansk Håndbold Forbund (DHF) et samarbejde med Team Danmark, som parterne kaldte for historisk.

En strategi for udviklingen af 'unikke spillere' i dansk håndbold. Og en strategi der skulle hjælpe A-landsholdet i medaljeform.

For godt et år siden blev syv spillere på A-niveau - samt ditto på udviklingsniveau - så håndplukket af det daværende landstrænerteam. Alle fik de stillet ekstra ressourcer til rådighed, der skulle hjælpe dem til at blive bedre håndboldspillere.

Den strategi kommer DHF og Team Danmark ikke til at ændre på efter landstrænerskiftet på damesiden.

- Hvis Jesper (Jensen) ville klare sig udelukkende med kollektiv træning og ikke kunne se mening i den her strategi, var han nok ikke blevet landstræner, siger Morten Henriksen, sportschef i DHF, til TV 2 SPORT.

- Når vi har valgt den her overordnede strategi, skal den også fortsætte. Det kan ikke hjælpe noget, den skal ændres med skiftende landstrænere. Så ville strategien ikke være relevant. Det er mere komplekst end en variation mellem 6:0- og 5:1-forsvar.

- Det er stadig et vigtigt overordnet element i udviklingen af unikke spillere.

Til gengæld har sportschefen givet Jesper Jensen og Lars Jørgensen frie hænder til at skifte ud blandt de navne, der nu står på listen, og som tidligere landstræner Klavs Bruun Jørgensen oprindeligt var med til at vælge.

De syv spillere er: Sandra Toft, Line Jørgensen, Stine Jørgensen, Mie Højlund, Kathrine Heindahl, Stine Bodholt og Kristina Jørgensen.

- Det var faktisk meningen, at vi skulle have haft en evaluering i forhold til den her strategi på A-niveau, men den er sat på standby under corona-krisen, fortæller Morten Henriksen.

- Men det er klart, at når vi laver den her evaluering, så er det suverænt Jesper og Lars, der vurderer, hvilke spillere der skal have den mulighed fremadrettet, siger Morten Henriksen.

Forventer ikke radikal ændring

Siden projektets begyndelse har Line Jørgensen ikke været udtaget til det danske landshold. Ligesom både Stine Jørgensen og Stine Bodholt ved VM i Japan blev tildelt mindre roller, end de tidligere har haft på landsholdet.

- Det kan godt være, de (Jesper Jensen og Lars Jørgensen, red.) kommer til at justere lidt, men jeg kan ikke forestille mig, at de på dame A-niveau skifter alle syv spillere, siger Morten Henriksen.

- Der er også en U21-årgang, der er ved at være færdige. Så også for udviklingsspillerne kommer vi til at kigge på, om der er flere, der skal med ind - eller om det er nogle andre navne, der skal i spil, siger Morten Henriksen.

Lige nu står Amalie Milling, Maria Lykkegaard, Emma Friis, Emilie Steffensen, Celine Lundbye, Lærke Christensen og Ida Maria Dahl på listen over udviklingsspillere med adgang til de ekstra ressourcer fra Team Danmark.

Halvandet år inde i projektet er sportschefen stadig begejstret for tiltaget - og har udelukkende modtaget positiv feedback fra de involverede parter.

- De tilbagemeldinger, vi har fået, har været vanvittig positive. Spillerne er glade - det gør en forskel, og tilbagemeldingerne fra klubberne er også, at de er yderst tilfredse, siger Morten Henriksen.

Fremover kommer DHF dog til at ændre en smule i sit interne setup.

- Vi fortsætter uændret for udviklingsdelen, hvor Lars Jørgensen har det primære ansvar. Det får han nu også på A-delen, hvor han i højere grad kommer til at stå for udviklingen og dialogen med klubberne. Den del var tidligere delt mellem ham og Klavs Bruun Jørgensen, lyder det fra Morten Henriksen.