Håndboldchefer savner 'præcis beslutning' for resten af sæsonen

De bedste håndboldrækker er suspenderet til og med 13. april, men der er ikke meldt noget ud om, hvad det betyder for sæsonafslutningerne.

Klarhed.

Det er, hvad chefer i de danske håndboldklubber savner - og hvad Divisionsforeningen ikke kan give dem.

Tirsdag udsatte Divisionsforeningen, der står for landets bedste håndboldrækker, beslutningen om, hvordan resten af sæsonen i både kvindernes og herrernes liga skal afvikles.

Men ifølge Kristian Kristensen, cheftræner for Ribe-Esbjerg HH, vil det hjælpe håndboldklubberne, at 'få trukket en streg i sandet'.

- Jeg er bekymret over, at man bliver ved med at afvente, for den uvished skaber altså noget usikkerhed. Det vil hjælpe os klubber, hvis man tog en mere præcis beslutning om, hvad det er, der skal ske, siger Kristian Kristensen til TV 2 SPORT.

En lignende melding kommer fra Nordsjælland Håndbold.

- Jeg synes ikke, det er en god beslutning for os eller for håndbolden. Det er lidt vagt at udskyde en svær beslutning. Slå dog en streg i sandet, så vi kan komme videre, siger Jørn Blom Hansen, sportschef i Nordsjælland Håndbold, i et nyhedsbrev.

Vores klare førsteprioritet er at få spillet grundspillet færdigt

Thomas Christensen, direktør, Divisionsforeningen

TV 2 SPORT har endvidere talt med en række klubdirektører i dansk håndbold, der også gerne ser, at der blive truffet en beslutning snart.

I herreligaen resterer der to spillerunder, mens hovedparten af holdene i kvindernes liga har tre kampe tilbage i grundspillet, inden slutspillet ifølge planen står for døren.

Ingen deadline for beslutningen

Det er den 'klare førsteprioritet' at gennemføre ligaernes grundspil, slog Thomas Christensen, direktør for Divisionsforeningen, fast tirsdag, men sagde samtidig, at der var 'håb om mere'.

Hvor længe kan I blive ved med at afvente?

- Vi har ikke sat nogen deadline, men der er en absolut bagkant, der hedder 30. juni, da mange kontrakter løber dertil, og flere spillere derefter skifter klubber, sagde Thomas Christensen til TV 2 SPORT.

Lyn-analyse

Jeg synes, det er fornuftigt at skubbe beslutningen, hvis der nu skulle opstå en mulighed for at spille videre, for der er meget på spil fortsat. Alle er med på, at det ikke skal ske på bekostning af spillernes ve og vel, men så længe der er et spinkelt håb for eksempelvis at kunne afvikle det sidste af grundspillet, så forstår jeg godt, at man afventer.

- Jeg forstår godt, de økonomiske præmisser for at afvente situationen, men jeg savner noget klarhed omkring hele den her udsættelse af beslutningen, for hvor længe kan man skyde det? spørger Ribe-Esbjerg-cheftræner Kristian Kristensen retorisk.

- Vi kan ikke sige noget til vores spillere, om hvad der kommer til at ske, eller hvornår vi ved, at der bliver truffet en beslutning. Det er problematisk ledelsesmæssigt, mener han.

Suspenderingen af de danske håndboldligaer samt 1. divisioner fortsætter til og med 13. april. Det er i tråd med myndighedernes anbefalinger. En stor del af det øvrige danske samfund er lukket ned til og med samme dato.

Uenighed om opstartsperiode

Divisionsforeningen og klubberne har aftalt, at spillerne for at mindske risikoen for skader skal have en opstartsperiode på 14 dage, inden sæsonen genoptages.

Men det er Kristian Kristensen ikke tilfreds med.

- Det er alt for kort tid. Jeg vil nok nærmere sige, at det kræver minimum fire uger, hvis det skal være fysisk forsvarligt, siger Ribe-Esbjerg-træneren.

- Det klinger hult, at man taler om 'sportslig fairness', når man ikke kan sikre, at spillerne når at træne sig ordentligt op i gear, så det er sportsligt og sundhedsfagligt forsvarligt at spille kampe, mener han.

Mens der i Danmark satses på at genoptage ligaerne, har vores naboer i Skandinavien opgivet den idé.

I Norge blev sæsonen afsluttet uden slutspil, og i Sverige besluttede håndboldforbundet i sidste uge, at sæsonen 2019/2020 skulle annulleres. Her var kvindernes grundspil afgjort, mens herrerne manglede en enkelt kamp.

Håndboldtrænerne i både herre- og kvindeligaen er tidligere blevet spurgt til de sportslige konsekvenser af den aktuelle kamppause som følge af coronavirus. Herunder kan du læse, hvad cheftrænerne i kvindernes liga har sagt. Bemærk, at det er trænernes personlige holdning og dermed ikke nødvendigvis klubbernes holdning.

Kvindeligatrænere om corona-pausen

Hvilke sportslige konsekvenser har suspenderingen for HTH ligaklubberne? Cheftrænerne giver herunder deres personlige holdning til kende.

Jesper Jensen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Det er selvfølgelig, at vi ikke kan træne. Det er vi kede af. For vi ville rigtigt gerne dygtiggøre os hver eneste dag. Men i det større perspektiv og med samfundsbrillerne på, har jeg selvfølgelig fuld forståelse for alle tiltag.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Vi har en hel masse spillere, der skulle have været samlet med deres respektive landshold, som får en pause. Flere af de norske og hollandske spillere har været hårdt belastet. Det er måske det.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi er meget proaktive i forhold til oplysning. Vi har jo en del udlændinge, der skal orienteres, så vi holder vores spillere opdateret og forholdsregler mm. i en Facebook-gruppe.

- Så mødes vi udendørs for at løbe intervaller sammen, men vi følger naturligvis alle Sundhedsstyrelsens anvisninger i den anledning, så vi undgår fysisk kontakt og sådan.

- Vi er så heldige, at vi – som de eneste – har adgang til et styrkerum, hvor vi er de eneste, der benytter redskaberne. Så når vi har brugt et redskab, ryger det tre dage i karantæne, vi sørge for at afspritte alt – og kan på den måde opretholde et minimum af styrketræning.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Det Europæiske Håndbold Forbund, EHF, har suspenderet alt håndbold frem til 12. april, så jeg anser det for urealistisk, at DHF skulle agere anderledes. Vi har også selv været blandt dem pressede på, for at få EHF til at udsætte EHF Cup, Champions League osv.

- Drømmen er selvfølgelig, at vi når at spille alt færdigt efter den oprindelige model, men jeg anser det for ret urealistisk. Jeg håber på en løsning, der er noget værd for alle.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Kommer vi i gang senere, så skal vi finde et kompromis. Det skal først og fremmest være retfærdigt. Især omkring nedrykning. Vi skal have fundet en fair nedrykker. Sådan at man efter at alle har mødt alle to gange kan pege på det hold, der har været dårligst, som så skal rykke ned.

Det lyder som om, det er vigtigere for dig at få afgjort nedrykning ordentligt end om Team Esbjerg vinder guld?

- Det er det på sin vis også, for i den ende af tabellen handler det om eksistensgrundlag. Det er vigtigere for de klubber. Vi - og for eksempel Odense Håndbold - kan bedre leve med andre løsninger. Vi spiller om ”topping på kagen”.

- Jeg drømmer selvfølgelig om, at vi skal spille om det i et eller andet omfang – så kan vi gå direkte til finaler om guld, men vi skal som minimum have spillet grundspillet færdigt.

- Så er der andre interessenter, der også kommer i spil; IOC og IHF i forhold til OL og OL-kvalifikation, EHF i forhold til klubturneringer og EM-kvalifikationskampe. Der er mange, der har turneringer, der skal afvikles, som vi skal afgive vores udenlandske spillere. Og der er også en dansk landstræner, der godt kunne tænke sig at se sine spillere til en samling.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Ikke hvad jeg ved af. Vi har kæmpet lidt med noget sygdom, men ikke i en grad, så der er nogen, der er blevet testet. Det var noget, vi også døjede med inden det her. Og så tager vi selvfølgelig alle forholdsregler i forhold til de mindste symptomer.  Så alle der møder op, er selvfølgelig raske.

Foto: Team Esbjerg

Karen Brødsgaard:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- De er ikke så store. Vi havde egentlig kalkuleret med, at der var landsholdssamling i den her periode, og da vi har mange dygtige spillere, som er indkaldt til deres respektive landshold, så skulle den ene uge alligevel have været en fysisk uge, hvor de, der ikke var med landshold, stod for det selv. Det kommer så til at gælde alle i stedet.

- Vi har så ikke mulighed for at træne fælles i hal, og det begynder at blive problematisk, når vi kommer ind i næste uge, så skal vi til at finde alternativer. Der er mange overvejelser, vi skal gøre.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Der var været rigtigt meget håndbold for rigtigt mange af vores spillere i den her sæson, nu har de lidt en friuge, når de ikke skal med landshold. Det kan være godt at få lidt luft. Det er jo helt underligt at sige i den her situation, og samfundsmæssigt er det jo slet, slet ikke godt.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- De har fået forskellige opgaver afhængig af, hvor de står henne. Så er der udleveret hotelprogrammer, som man også gør i forbindelse med sommertræning, og spillerne er instrueret i diverse løbeintervaller, for dem der kan det – cykelintervaller til resten.

- Så har jeg sagt til dem, de skal sørge for at få en masse fris luft. Gå nogle lange ture. Vi overvejer også at bruge Skype til noget mentaltræning.

- Vi skal være kreative i forhold til træningsmetoder. Men jeg kan se, at flere fitnesskæder er begyndt med forskellige tiltag i forhold til den fysiske del, så det kan være, vi skal hente lidt inspiration dér.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Jeg tænker faktisk først om fremmest på formen på spillerne. Den skal vedligeholdes, hvis det skal kunne lade sig gøre. Men kan man overhovedet nå at spille, så synes jeg, man skal prøve at gøre det og i hvert fald gøre grundspillet færdigt.

- Vi kan eventuelt skule til den måde, turneringen omkring mesterskaber bliver afviklet på. Jeg ved godt, der er pres på spillerne dér, men der spiller de hver anden dag. Så skal vi forøge at få færdiggjort turneringen så hurtigt som muligt. I den sammenhæng er det vigtige at holde håndboldformen og rytmen.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Det er virkelig svært at spå om, for så skal vi også finde ud af om for eksempel OL kører videre, så vil der være en kvalifikation til det, der skal afvikles – og hvad er så vigtigst?

- Jeg håber virkelig, at den danske liga bliver færdigspillet, for jeg savner håndbolden helt vildt. Der er bare for mange ”hvis’er” endnu.

- Jeg tænker mest på spillernes helbred, hvis de pludselig skal kastes ind i en slutspil, hvis den her periode fortsætter, hvor vi ikke kan træne sammen i en hal. Det handler også om det fysiske, for spillets kvalitet vil helt klart dale lidt.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- 7-9-13 så er der ikke. Spillerne har fået at vide, de skal melde ind til mig, hvis der er nogen som helst form for symptomer på Coronasmitte. Det er der ingen, der har gjort foreløbig. Vi er ovenpå – bare ikke sådan helt håndboldmæssigt.

Foto: Odense Håndbold

Jakob Vestergaard:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Vi har været inde i en fantastisk stime i 2020, hvor vi kun har tabt én kamp og virkelig har ramt noget godt. Så det her er et dumt afbræk for os. Vi ved ikke, om vi kan ramme flowet igen – og vi kommer helt afgjort kommer til at mangle noget håndboldmæssig timing.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Der er ikke rigtigt nogen. Det er klart, at spillere, der er skadede får lidt mere tid. Så der er noget fysisk restitution, men i og med at vi ikke kan træne, så mister vi til gengæld noget timing og flow.

- Der er noget sommerferie over det – og så alligevel ikke. For i en sommerferie kender vi en dato, som vi kan gå og glæde os til. Udfordringen lige nu er også, hvad vi konkret skal lave: Altså hvad skal jeg som træner forberede mig på? Er det Ajax, der skulle have været den næste kamp i grundspillet? Den efterfølgende som er nærmest den dato, vi måske kan begynde igen? Skal jeg forberede et slutspillet? Eller er sæsonen slut? - Så jeg i stedet skal begynde min evaluering. Det er irriterende.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi har selvfølgelig indstillet alt, hvad der foregår fælles. Spillerne har fået udleveret fysiske programmer – ’hotelprogrammer’, kalder vi dem – som er et program, man også ville kunne følge i en sommerferie, på en længere rejse, som kan udføres med meget simple remedier.

- Der er ikke noget håndboldtræning, så der bliver noget timing og finpudsning, som skal genoptrænes. Det er virkelig ærgerligt, for vi havde gang i et rigtigt godt træningsmiljø, og det ville være uanstændigt at forvente, at vi bare kan gå ind og spille videre på samme niveau.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Så skal vi bare få spillet grundspillet færdigt, for så kan vi godt nå et slutspil også. Så er det kun én spillerunde, der skal indhentes. Vi skulle alligevel have kørt på lavblus i den her uge, men problemet er nu, at fremtidsudsigterne er ukendte.

- Men kan vi spille fra april, ville det være fint med den oprindelige model i et mere sammenpresset program fordi, det er mest fair rent sportsligt.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Så bliver det lidt mere tricky. Jeg har faktisk ikke kigget så meget på det endnu, men det vil afhænge fuldstændigt af, hvornår vi så kan komme igang. Bliver det 1. juni er sæsonen bare slut. Så vil der formentlig skulle spilles noget OL-kvalifikation for flere af de udenlandske spillere, og der vil der også være noget kontraktmæssigt for nogle. Vi har for eksempel varslet ferie for vores spillere, og den kan umiddelbart ikke bare flyttes.

- Kan vi spille 1. maj skal vi kigge på, hvor mange spilledage der reelt er at gøre med. Jeg synes, det vil være ærgerligt, hvis der ikke bliver afviklet et slutspil. Om det så bliver direkte i semifinaler eller endda guld- og bronzefinaler, det er ikke afgørende for mig. Der er så meget hype omkring de kampe, der er så fede at spille, så jeg håber virkelig, der kommer et slutspil.

- Hvis du presser mig hårdt – og aftvinger et svar, så vil jeg, set fra min stol, prioritere slutspillet højest. Jeg vil hellere spille slutspil end grundspil. Men det er som sagt uden at skæve til dem, der er involveret i nedrykning.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej, ikke mig bekendt. Vi har en fælles tråd på Facebook og har aftalt at orientere hinanden, hvis vi får nogen som helst symptomer.

Foto: Viborg HK

Claus Mogensen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Helt simpelt: Vi kan ikke træne håndbold, når vi ikke må være i kontakt. Det bliver bare til individuel træning, og så må spillere holde sig i gang fysisk med løbetræning og de få muligheder, der er styrkemæssigt.

- Og så er det altså også kedeligt at være træner. Jeg savner den daglige kontakt i klubben.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Jeg har svært ved at få øje på nogen som helst fordele.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi har selvfølgelig informeret om, at der ikke er nogen former for fællestræning – og at spillerne ellers skal følge Sundhedsstyrelsens anvisninger. Vi har nogle spillere, der bor sammen, og så er det selvfølgelig også okay, at de træner sammen.

- Ellers må spillerne løbetræne selv, ligesom vi har adgang til en styrkerum. Det kan jeg ikke helt uddybe, men vi tager selvfølgelig vores forholdsregler.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Så vil der reelt være tale om én spillerunde, der er udsat, og så skal vi spille færdigt efter normalt slutspilsskema. Vi skal selvfølgelig rykke kalenderen sammen, så der bliver plads til den spillerunde.

- Vi har i øvrigt – sammen med Silkeborg/Voel – som de eneste afviklet dén spillerunde. Så vi har ikke så meget i klemme.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Vi skal have grundspillet afviklet. Det er sportsligt mest fair, at alle når at møde alle to gange. Ender vi i en situation, hvor vi så kun kan nå at få afviklet de sidste kampe i grundspillet, så lever jeg med, at det danner baggrund for en kåring af Team Esbjerg som danske mestre – og fordelingen fa de europæiske pladser. Også selvom jeg så måtte ende med sorteper. Det vil også være mest fair i forhold til den direkte nedrykning: EH Aalborg, som ligger sidst, vil nok ikke være tilfreds med ikke at få lov til at møde Skanderborg to gange, når den sidste kamp er en direkte duel om nedrykning.

- Bliver der eksempelvis åbnet fra 1.maj, så skal vi tænke i et alternativt slutspil. Jeg er åben for alle muligheder, bare det giver interessante kampe for så mange som muligt. Vi kunne for eksempel gå direkte til kvartfinaler, efterfulgt af semifinaler og finaler – alt sammen bedst af to. Vi kan også spekulere i et Final4-stævne.

- Jokeren i det hele bliver så de europæiske turneringer, hvor tre danske hold stadig deltager. Men der kunne man overveje at afvikle EHF-Cuppen som et Final 4-stævne for at finde plads i kalenderen. I Champions League er der stadig otte hold med, så det bliver lidt vanskeligere.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej, det er der ikke. Men vi er ramt på den måde, at flere spillere nåede at rejse hjem til landsholdssamlinger, og derfor ikke er i Danmark. Vi må se, hvordan vi skal forholde os, hvis de skal i karantæne, når de kommer hjem.

Foto: København Håndbold

Jakob Andreasen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Hvis det kun er 14 dage, så er de faktisk relativt små. Landsholdspausen, der alligevel kom i denne periode, betød, at vi var indstillet på at køre på lavblus. Vi havde desuden – som de eneste – spillet vores kamp i den tredjesidste spillerunde, var sikret en plads i top-8 og manglende Team Esbjerg og Viborg i de sidste to kampe. Så for os er ulemperne – indtil videre – ikke markante.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Det pres, der ofte er på spillerne gennem sådan et grundspil, aftager i den her periode. De skal ikke træne sig op til konstant at spille vigtige kampe. De kan få 14 dage til at stemple ud og få noget ro. Især i et OL-år kan det være, det er godt med lidt pause.

- Men går vi udover de 14 dage så er det en helt anden situation. Jeg har ingen forventninger om, at vi kommer i gang før påske, men så håber jeg, vi kan træne sammen og måske spillet kampe i et eller andet omfang – eller under nogle specielle forhold.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi læner os selvfølgelig op ad DHF’s retningslinjer – og det, der bliver meldt ud fra sundhedsmyndighederne. Så har vi en Facebook-gruppe, hvor vi her dag opdater med guidelines osv.

- I dag holder vi bestyrelsesmøde, og efterfølgende er der skypemøde med spillerne, så vi undgår at det hele tiden er envejskommunikation, men også lidt dialog.

- Spillerne har fået et oplæg til et program, de kan følge derhjemme – eller hvis de skulle få adgang til styrkefaciliteter. Men de er selvfølgelig ret begrænsede i forhold til det fysiske.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Vi skal have sikret grundspillet i første omgang, så EH Aalborg ikke bare rykker direkte ud, uden at have fået en chance for at spille om det. Det skal der være plads til.

- Og så håber jeg, at vi i et eller andet omfang kan få afgjort danmarksmesterskabet, så CL-pladser og Euro League-pladser ikke skal fordeles tilfældigt.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Så synes jeg, vi skal lukke turneringen, der hvor vi er nu, og så er det mit håb, at vi kan få bare tre uger til at afvikle en form for slutspil. Det kunne for eksempel være efter Europa Cup-modellen med kvartfinaler ude og hjemme og så videre.

- Jeg tænker også meget på det økonomiske aspekt her. Der er slutspillet bare hamrende interessant. Så vi skal et eller andet form for slutspilsprodukt ellers er der ingen indtægter – og så vil flere klubber være tæt på at skulle dreje nøglen om. Vi kan også komme under pres i Silkeborg/Voel – det er et anseeligt beløb, vi snakker om, hvis der ikke skal spille mere.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej, det er der ikke.

Foto: Silkeborg-Voel KFUM

Mathias Madsen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Vi har store udfordringer på det fysiske område, fordi spillere ikke kan komme i deres vante rammer. Det er et kæmpe tab. Også når det kommer til det håndboldmæssige. Vi kommer væk fra selve spillet, hinanden og timingen. Det minder en lille smule om sommerferie.

- Det konditionsmæssige – løbetræningen – kan vi klare, men den vigtige, tunge styrketræning er ikke til stede. Alt i alt sætter det os 30-40 procent tilbage. Specielt hvis det her gå ud over de 14 dage, der indtil videre er meldt ud.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Sarah Iversen har en tå, hun kan pleje, men den havde hun nu nok spillet kamp med alligevel. Nej, på nuværende tidspunkt kan jeg ikke se nogen fordele. Vores spillere var helt klar på, at nu kom de afgørende kampe med slutspil og semifinaler i EHF Cuppen.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- De må ikke træne samme i flok. De må gerne mødes to og to, men ikke flere end det.

- De har fået et løbeprogram, som de skal følge, og så et hjemmeprogram til den fysiske del, som vores fysiske træner har udstukket, men spillerne har jo kun egen vægt eller det, der lige er ved hånden, de kan benytte sig af.

- Vi har talt en del med andre klubber om, hvad de gør, for at finde et fælles fodslag. Det, synes jeg, er rigtigt fint.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Begynder vi 1.april, så tror jeg godt, vi kan nå det. Der mangler kun tre runder i grundspillet. Så er der seks kampe i slutspillet gruppespil, semifinaler og finaler. Det vil blive et stramt program, men det er okay. Jeg tror, vi kan nå det – bare der er 48 timers pause til spillerne, så kan det sagtens lade sig gøre.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Grundspillet skal man gøre færdigt. Det må være den absolutte førsteprioritet. Vi kan ikke bare slutter hér. Det vil være en katastrofe for os, der har skulle deltage i to turneringer, mens andre har kunnet koncentrere sig om ligaen. Hvordan skulle man i øvrigt så fordele den anden Champions League-plads?

- Efter grundspillet kunne man for eksempel spille færdigt i en ”ishockey-model” og afvikle kvartfinaler, hvor nummer 1 i grundspillet møder nummer 8, nummer 2 mod nummer 7 og så videre. Desværre vil der kun være plads til at spille bedste af tre, men det kunne være en løsning. På den måde vil vi også finde en guldvinder efter en model, der er okay fair, da vinderen og nummer to i grundspillet vil have hjemmebanefordel i en eventuel tredje kamp hele vejen til finalen.

- Men; De europæiske turneringer kan komme til at spænde ben for meget. Det er jokeren i det her. Det kan blive svært at få plads til det hele.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

Nej, det er der ikke. Vores spillere har været gode til at holde sig væk fra alt – også inden, de blev sendt hjem. Selvom vi har rejst i Europa. Så vi er klar.

Foto: HIH

Heine Eriksen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Vi var inde i en god periode, da ligaen blev afbrudt – og var rigtigt godt forberedt til den sidste del af grundspillet, hvor vi i øvrigt stod i en rigtig god position i forhold til at sikre os en plads i slutspillet. Så det her kommer på et virkeligt dårligt tidspunkt for os.

- Desuden kan jeg mærke på spillerne, at det gør rigtigt ondt, at de med få timers varsel fik at vide, at de ikke kan være sammen som gruppe.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Jeg kan ikke se andre fordele, end at det giver bedre tid i forhold til behandling af skader. De spillere, der har større eller mindre problemer, kan holde fuld fokus på at blive helt klar. Vi var så i en situation, hvor alle 17 kontraktspiller var friske og kunne bruges i et fornuftigt omfang. Men der er helt sikkert spillere, der kan drage fordel af den ekstra tid – vi var bare helt klar.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi træner selvfølgelig ikke sammen, og vi var faktisk i den situation, at vi havde god tid og derfor havde planlagt en uges individuel træning, for derefter at have 14 dage sammen op til den vigtige kamp mod NFH. Så den ene uge bliver faktisk ikke så meget anderledes.

- Vi har lavet en hotline til vores fysioterapeut, sundhedspersonale og fysiske træner, som er klar til at guide spillerne på et dagligt plan i forhold til, hvad de skal. Vi kommer ikke til at foretage os noget kollektivt, og spillerne må træne fysisk i det omfang, det kan lade sig gøre.

- Vi havde sendt et par spillere til Norge, så de kunne træne individuelt i deres hjemland, men de er nu sendt i karantæne, fordi de kommer fra Danmark og kan derfor ikke rigtigt foretage sig så meget.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles 1. april?

- Så skal vi i gang afvikle turneringen så ’normalt’ som muligt. Det vil give et tæt program, men så kan vi få afviklet slutspillet, som vi har aftalt på forhånd, så alle kender rammerne. Men det virker ikke særligt sandsynligt, at vi spiller igen fra 1. april.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Det kommer til at afhænge af tidspunktet, der kan spiller fra igen. Som udgangspunkt synes jeg, man skal gå direkte til et slutspil i det format, der så kan lade sig gøre.

- Hvis vi bare afvikler resten af grundspillet, og afgør turneringen som en ”lige-ud”-turneringen vil det give for mange kampe i de sidste tre spillerunder, som alligevel ikke har nogen form for betydning.

- Vi skal sørge for, at der er spænding for alle, og det gør man bedst ved at få afviklet et slutspil og et nedrykningsspil.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej, vi har ingen, der er smittede i Aarhus United.

Foto: Aarhus United

Niels Agesen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Vi var ved at have en god træningskultur og et godt flow, men det er så afbrudt nu, desværre.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Jeg kan ikke se nogle sportslige fordele hverken for os eller andre ved denne pause.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Man træner derhjemme, individuelt. De har forskellige fysiske programmer, de kan vælge imellem. Derudover løbepas hver anden dag. Klubben har valgt, at vi ikke kan samles til nogle former for fælles træning.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles fra 1. april?

- Det vigtigste er, at vi får afviklet grundspillet. Så de europæiske placeringer og op- og nedrykninger bliver afgjort sportsligt. Kommer vi i gang 1. april, så kan man godt presse resten af sæsonen ind. Men at der kan spilles allerede 1. april, har jeg meget svært ved at se.

- Derudover vil skadesrisikoen være stor efter sådan en pause. Det er ikke værd at satse spillernes ve og vel for det.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Jeg har ikke umiddelbart nogen holdning til, om det skal annulleres eller om den nuværende tabel skal gælde, hvis der ikke kan spilles flere kampe. Måske man skal køre med et ekstra hold i næste sæson – hellere det end at skubbe kampe til den anden side af sommerpausen. Det hele skal være afgjort inden 30/6, hvor mange kontrakter udløber.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Nej, det er der ikke.

Foto: Randers HK

Jakob Larsen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Cirkusset er gået i stå. Vi havde to rigtig spændende hjemmekampe, som vi gerne ville have vundet, så vi kunne komme tættere på slutspillet. Det er meget uheldigt for vores setup - også i forhold til vores sponsorer. De missede hjemmekampe er en ting, men alles hverdag er ændret, så jeg gruer for de økonomiske konsekvenser.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Der er intet belejligt ved den her pause. Vi havde tværtimod en god periode lige inden. En skide god træning dagen før og så kom udmeldingen, desværre.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Hallerne er lukket, og selvom de var åbne, så ville vi ikke mødes i strid med myndighedernes retningslinjer. Det kan vi ikke sidde overhør. Spillerne kører det, vi kalder ’hotelprogrammet’ med hjemmetræning og løbeture i parker. Så skal der kreativitet til i de programmer, spillerne følger. Også muligheder ved udendørs-træninger med små anlæg, hvor de kan træne med egen kropsvægt.

- Hvis det kommer i gang igen, så er der en stor fordel for dem, der holder sig bedst i gang i den her periode.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles fra 1. april?

- Jeg synes, det er naivt at tro, at det er overstået om 14 dage.
Man bliver nok nødt til at lave en forkortet slutspilsmodel. Man kan ikke annullere grundspillet – det skal først og fremmest gøres færdigt.

- Hvordan man så korter slutspillet, eller om man bare stopper sæsonen derefter, betyder ikke alverden for mig. Men hvis det er muligt og kan ske sportsligt retfærdigt, så skal grundspillet færdiggøres.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Hvis man ikke har tid til de sidste grundspilsrunder, så synes jeg, at man skal annullere sæsonen. Ingen danske mestre eller nedrykkere i 2019/2020 på grund af corona-virussen. Det er synd for Vendsyssel i 1. division. Måske man kunne arrangere en playoffkamp til sommer for dem mod EH Aalborg – ja, det vil nok være retfærdigt. Og fungere bedre end at udvide næste sæson til 15 hold og endnu flere kampe.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Der har været flere spillere, der har haft milde symptomer, så de isolerer sig. Men de er ikke blevet testet, da deres symptomer ikke er alvorlige.

Foto: NFH

Dennis Bo Jensen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Man er jo inde i et flow, som man nu bliver taget ud af. Og så er der hele uvisheden om, hvornår man skal i gang igen, og om man overhovedet skal det i denne sæson. Jeg tror, at det bliver en længere pause end først antaget.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Jeg kan ikke se nogen fordele for os.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vi har lavet nogle individuelle programmer, så de kan holde sig fysisk aktive. Vi opfordrer spillerne til at tage væk fra København, da det kan være sværere at isolere sig fra mange mennesker der. Jeg er selv taget væk fra hovedstaden i den her periode for at få lidt luft.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles fra 1. april?

- Det er urealistisk at spille allerede der. Hvis man har ligget stille så længe, så skal man starte langsomt op – det er videnskabelig bevist. Det vil være meget uansvarligt at starte op med kampe efter to ugers pause med så sporadisk fysisk træning og ingen håndboldtræning.

- Men hvis det kommer i gang igen, så vil vi gerne færdiggøre grundspillet. Men jeg har svært ved at se, hvordan man skal lave en sportslig forsvarlig løsning, så det bliver fair, hvis nu et hold får en række syge spillere eller ryger i karantæne. Selvom det ikke er mange runder af grundspillet, så tror jeg, at det bliver vanskeligt at afvikle fuldstændig retfærdigt.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- De europæiske pladser må gå ud fra tabellen, som den er nu. Der vil ikke være mange, der kan klage over, at Esbjerg bliver mestre – de har været de bedste. Men nedrykningspladsen er anderledes. Jeg synes, at der må være noget retfærdighed i, at Vendsyssel, som ligger til at vinde 1. division, kan rykke op. Aalborg kan omvendt stadig nå at sikre sig overlevelse. Så det er nok mest retfærdigt, at vi kører med 15 hold i næste sæson; Så må vi kunne finde plads til de ekstra kampe.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Ikke hvad vi ved af. Vi har bedt dem om at kontakte os, hvis nogle får symptomer, men der har ikke været nogen, der har haft nogen, heldigvis.

Foto: Ajax København

Pether Krautmeyer:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Vi synes, at det er rigtig træls på alle måder. Håndbold er en holdsport, så det er svært med sådan en periode, hvor man ikke kan træne sammen. Det kræver en tilvænningsperiode efter sådan en periode - man ser jo efter ferier, at man spiller frygtelig dårligt i en periode. Det kommer også til at ske denne gang, hvis man genoptager sæsonen.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Det er der ikke rigtig. De spillere med småskavanker kan komme sig, men det er en lille ting i forhold til de spillemæssige udfordringer ved pausen.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Alle træner hjemme med løbetræning tre gange om ugen. Og samme med styrketræning med egen kropsvægt. Holstebro Kommune har lukket Gråkjær Arena, så vi kan hverken træne med håndbold eller vægte der.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles fra 1. april?

- Er det i begyndelsen af april, så er det ikke så slemt. Så kan man nok godt spille sæsonen færdig, men jeg er bange for, at det tidligst bliver sidst i april.

- Jeg håber, at vi kan spille sæsonen færdig, men jeg tror ikke på det. Jeg vil gerne spille, men det er rigtig skidt, hvis det først bliver i slutningen i april, fordi man så vil være helt ude af håndboldmæssigt flow inden meget vigtige kampe. Aalborg og Skanderborg har en slags finale for deres sæson i en direkte duel om den nederste plads i tabellen – det er svært at stoppe sæsonen, inden de sidste grundspilskampe er spillet. Det bliver ikke kønt, hvis de afgørende kampe er lige efter en lang pause.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Hvis vi først kan spille kampe fra begyndelsen af maj, så bør det seriøst overvejes om sæsonen skal annulleres, og så kører man videre med samme hold til næste sæson. Det er synd for topholdene i 1. division, der misser en mulig oprykning, men det her er en meget speciel situation, og det er den løsning, der vil skade mindst muligt fremadrettet. Om der så er 100% styr på situationen til den tid, vides jo heller ikke.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Jeg har været i kontakt med spillerne, og der er ingen, som er er syge. Men det kommer. Håndbolden kommer ikke til at gå fri, og derfor er det også uholdbart at åbne sæsonen op igen, hvis spillere eller hold pludselig bliver syge eller ryger i karantæne. Jeg vil gerne have afviklet grundspillet, men det skal være forsvarligt.

Foto: TTH Holstebro.

Lars Frederiksen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Spillerne har ikke chance for at træne fysisk på samme måde. Vi har ingen muligheder for at træne håndbold, da alle haller i Horsens er lukket. Det har dermed den konsekvens, at den spillemæssige skarphed forsvinder.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Jeg kan ikke se nogen. Hvis turneringen slutter nu, så vil vi blive i ligaen – det vil være en fordel rent egoistisk for os. Men jeg ser generelt ingen fordele ved den her pause.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- De har fået nogle fysiske træningsplaner. Løb udenfor blandt andet og fysiske øvelser indendørs, men de har ikke mulighed for at træne med vægte. Og ellers har vi bedt dem fastholde fornuften og følge myndighedernes retningslinjer.

Hvad mener du, at der skal der ske med ligaen, hvis der igen må spilles fra 1. april?

- Det vil være utopi bare at begynde fra nul om 14 dage.

- Man kan ikke bare kalde spillere tilbage til hårde kampe efter længere tids håndboldpause. Det vil være totalt uforsvarligt at have afgørende kampe med spillere, der har været væk fra håndbold i så lang tid. Der vil komme et hav af skader. Spillerne har ingen mulighed for at træne i hal og fitness.

- Det vil være at skyde sig selv i foden, og vi risikerer en epidemi af skader efterfølgende. Man kan nok ikke nå det hele. Så man må spille grundspillet færdig og lade denne sæson være en lige-ud-turnering.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Jeg tror ikke, at den her pause stopper foreløbigt, og jeg synes, at man skal lukke hele sæsonen ned nu. Annullere sæsonen 2019/2020. Altså at næste sæson bliver med samme hold, hvoraf de samme hold deltager europæisk som i denne sæson. Man rammer dermed så få hold som overhovedet muligt. Det er kun de to direkte oprykkere, der virkelig vil miste noget. Lad os stoppe nu, så vi er sikre på at få ordentligt styr på sygdommen i både Danmark og Europa.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Der er måske et par stykker, der har haft milde forkølelsessymptomer, men de har fået at vide, at de skal isolere sig. Og de er ikke blevet testet, så vi ved reelt ikke, om det er den sygdom i så fald.

Foto: Horsens H Elite

Jeppe Vestergaard:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- For os er det en kæmpe ulempe. Vi skulle spille sæsonens vigtigste kamp på lørdag mod Aalborg. Den optakt falder til jorden, og samtidig gør hele usikkerheden det til en svær størrelse. Så det har enorm betydning.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Det har jeg virkelig svært ved at se. Vi har ingen spillere, der er på vej tilbage fra skader, hvor tiden ville hjælpe os. Og hele uvisheden er svær, for er det kun en pause, eller er sæsonen reelt slut nu?

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Vores fysiske træner har givet dem et hjemmetræningsprogram, som de følger. Vores fysioterapeut har samtidig et lokale, som de kan bruge til vægttræning to ad gangen – indimellem bliver det så rengjort. Ellers har vi bedt dem følge myndighedernes retningslinjer. Vi synes, at det er uforsvarligt at opfordre til samling.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles fra 1. april?

- Hvis alt er suspenderet indtil 25. marts, så er det ikke realistisk sportsligt at spille kampe fra den 1. april. Både i håndboldmæssigt og helbredsmæssigt øjemed. Man skal nok have minimum halvanden uges træning for at blive klar efter sådan en pause. Og det er jo altafgørende kampe, der venter. Grundspillet er det vigtigste at få færdiggjort.

- Min store bekymring er, at man sætter en plan i verden, men at der så ryger et hold i karantæne, og så er den plan i vasken. Det ville blive svært at finde en retfærdig afgørelse derefter.
Så stemmer jeg mere for en annullering af sæsonen end for en komprimeret plan, der kan falde fra hinanden.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Hvis det slutter, som det er nu, så må det være med Esbjerg som mestre. Det kan folk ikke klage over. Men i så fald synes jeg, at ligaen skal udvides næste sæson. EH Aalborg vil jo stadig kunne nå at sikre sig overlevelse. Hvis man tilføjer endnu et hold i næste sæson, og så havde to direkte nedrykkere, ville det være den løsning, der er mest fair for flest. Det vil tilføje lidt flere kampe, men det kan løses.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Vi har løbende kontakt med spillerne, men jeg har intet kendskab til nogen smittede hos os.

Foto: Skanderborg Håndbold

Morten Holmen:

Hvad er de sportslige ulemper for netop dit hold ved denne pause?

- Alt bliver sat i stå. Vi skulle til at spille de afgørende kampe for vores eksistens i ligaen – blandt andet en direkte duel i Skanderborg. Det er en lortesituation for alle.

Hvad er de sportslige fordele for netop dit hold ved denne pause?

- Jeg synes ikke, pausen giver os nogen fordel. Måske hvis vi kunne træne normalt, men det kan vi ikke, og vi var også klar til de afgørende kampe. Jeg får set en masse video – både for taktikken, men også for at holde kedsomheden lidt på afstand.

Hvad har I givet jeres spillere af retningslinjer for træning?

- Spillerne træner individuelt, men mødes også i små grupper og træner lidt sammen. Men al træningen er rent fysisk – intet håndboldtaktisk, desværre.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der igen må spilles fra 1. april?

- For vores vedkommende er det vigtigste, at vi får spillet grundspillet færdigt, så vi kan få en sportslig retfærdig afgørelse. Både i forhold til toppen og nedrykninger. Så har alle mødt hinanden ude og hjemme, og så må man se, hvad tid, der er, i forhold til et mindre slutspil og nedrykningsspil.

Hvad mener du, at der skal ske med ligaen, hvis der IKKE kan spilles fra 1. april?

- Vi vil være utroligt ærgerlige i EH Aalborg, hvis sæsonen bare slutter, som den er nu. Det vil være en bitter pille at sluge at vide, at vi ellers havde de sidste grundspilskampe til at redde os fra direkte nedrykning. Men hvis det skulle være, at der ikke kan spilles mere i denne sæson, så vil vi sige, at ingen skulle rykke ned i denne sæson og næste sæson så skulle være med 15 ligahold. Man ville så måske starte sæsonen lidt før, og så kunne der være to direkte nedrykkere næste år.

Er der nogle af jeres spillere, der er smittede?

- Ikke hvad jeg ved af. Jeg har ingen bekræftede oplysninger om det i hvert fald. Vi krydser fingre for, at det snart er overstået. Man keder sig jo helt vildt. 

Foto: EH Aalborg

Svarene i rundspørgen er udtryk for ligatrænernes personlige holdning, ikke nødvendigvis de samme som klubbernes.