Coronavirus

Klubber frygter for fremtiden: - Det er bekymrende

Dansk Håndbold Forbund har givet en økonomisk håndsrækning til håndboldklubber.

22 dage er det siden, at den harpiksbeklædte bold senest blev kastet i en kamp i Danmarks bedste ligaer.

Det kan mærkes hos klubberne. Lige nu. Men det giver også spekulationer for fremtiden.

På et møde onsdag med Divisionsforeningen gav de udtryk for, at de frygter en faldende sponsorindtægt på 25 procent fremover på grund af den nuværende coronakrise.

- Det er klart bekymrende, hvis klubbernes indtægter falder med det.

- Der er selvfølgelig en stor forskel på, om det er topklubber som TTH og Aalborg eller foreningsklubber i bunden af rækkerne, men nu kan krisen begynde at mærkes på lang sigt, og det skaber bekymringer, siger Thomas Christensen, direktør i Divisionsforeningen, til TV 2 SPORT.

DHF giver håndsrækning

Bekymringerne tog direktøren med torsdag på et møde med Udvalget for Professionel Håndbold, som ligger under Dansk Håndbold Forbund (DHF). Det resulterede i, at DHF har lavet en række tiltag, som skal gøre det lettere for klubberne at kunne betale regningerne.

For det første er kapitalkravet i forhold til lønbudgettet annulleret for næste sæson. Desuden får klubberne lov til at betale diverse regninger til DHF - eksempelvis dommerregninger - i rater.

Den beslutning bakker Jørgen Hansen op om. Han er direktør i Viborg HK, som netop er en af de foreningsklubber, Thomas Christensen hentyder til.

- Når vi kigger ind i den nye sæson, er det svært at spå om, hvor meget det komme til at påvirke økonomien i vores klub, men de 25 procent er nok ikke urealistisk.

- Man er nødt til at lempe på de kapitalkrav, der stilles til klubberne. Det er jeg fuldstændig enig i. For hvis de fleste klubber har underskud med ind i den nye sæson, så kan de færreste leve op til de økonomiske krav.

Lange spillerkontrakter kan give problemer

Thomas Christensen hilser hver en håndsrækning velkommen. Om det så kommer i form for hjælpepakker fra erhvervsministeriet eller afbetalingsordninger fra DHF er underordnet.

Men med hjælpen fra DHF får klubberne større mulighed for at stå stærkere i næste sæson, hvor Divisionsforeningens formand tror, at det er her, de største problemer vil være.

- Jeg tror på, at mange klubber kan blive reddet på kort sigt i forhold til lønkompensation og så videre, men der vil også være hjertesponsorer, der enormt gerne vil støtte deres klub, men som simpelthen er nødt til at tænke på deres egen virksomhed og derfor ikke kan betale lige så meget til den kommende sæson.

- For klubberne der typisk har tegnet spillerkontrater på to, tre eller fire år, så er det selvfølgelig ekstra problematisk, at sponsorkontrakterne normalvis er kortere.

Træffer beslutning efter påske

Udvalget for professionel håndbold besluttede desuden på torsdagens møde, at der senest kommer en afklaring om resten af sæsonen 20. april. Et ønske som cirka 75 procent af klubberne havde givet udtryk for i et skriftligt svar.

Beslutningen kan komme tidligere, hvis regeringen inden da melder noget ud om mulighederne for at spille håndbold. Udvalget for Professionel Håndbold arbejder dog også på scenariet, at der ikke bliver spillet mere håndbold i denne sæson.

Både udvalget og klubberne er enige om, at der er et stort ønske om en fair sportslig afgørelse på turneringen.