Håndbold

Ekspert udpeger syv danske talenter med mulig fremtid på landsholdet

Lærke Møller har udvalgt en spiller for hver position, som hun forventer kan få en rolle på kvindelandsholdet i de kommende år.

Spåkoner påstår, de kan gøre det. Og meteorologer forsøger sig også dagligt - dog med noget større træfsikkerhed, når de forudser vejret for morgendagen.

Men ingen kan se ind i fremtiden og fuldstændig sikkert fortælle, hvad den bringer.

Sådan er det også i sportens verden, og heldigvis for det. Men med baggrund i forskellige parametre som præstationer, potentiale og psykisk styrke kan man danne sig en fornemmelse af hvilke talenter, der i fremtiden kan udvikle sig til afgørende profiler.

En sådan mavefornemmelse er håndboldekspert Lærke Møller blevet bedt om at basere sig på i forhold til dansk kvindehåndbold.

Se Møllers syv bud på kommende landsholdsspillere længere nede i artiklen.

Brød selv igennem i en ung alder

I sin aktive karriere brød hun selv igennem i en ung alder med landsholdsdebut som 18-årig og en afgørende rolle ved EM-slutrunden året efter. Hun kender derfor til talentprædikatet og springet videre til seniorsucces.

- Ét er at være et ungdomstalent, men det er noget andet og suverænt det sværeste at tage det sidste skridt.

- Meget kan blive vendt på hovedet i den periode: Nogle talenter kan gå i stå, mens andre bryder frem. Potentiale er et godt pejlemærke, men der er et stykke til, at det så også bliver forløst, siger den nuværende håndboldekspert for TV 2 SPORT.

Aktuelt er alderen ingen hindring for en række spillere, som allerede mere eller mindre har etableret sig på A-landsholdet. Eksempelvis 24-årige Mette Tranborg, 22-årige Mie Højlund og jævnaldrende Kristina Jørgensen.

Spillere der allerede nu har og også i fremtiden vil have afgørende roller på landsholdet, ifølge Lærke Møller.

- De har nogle meget spændende, men også forskellige spidskompetencer. Forhåbentligt kan de fortsætte deres udvikling og være til stor gavn for det danske landshold i mange år fremover.

- Generelt er der en spændende talentmasse i dansk kvindehåndbold - også i næste geled, lyder analysen.

Lærke Møller giver herunder sit bud på syv spillere, som i fremtiden kan få en rolle på det danske kvindelandshold.

 1. Anna Kristensen

  Anna Kristensen

  19 år - Viborg HK, Målvogter

  - Hun har taget håndboldverdenen med storm. Efter at have stået fantastisk i Skanderborg, hentede Viborg HK hende til klubben som førstevalg i sommer.

  - Og jeg skal da lige love for at hun er trådt ind som en kæmpe profil på Viborg HK’s mandskab. Statistikkerne taler jo for sig selv de seneste sæsoner - i denne sæson har hun indtil videre stået med en imponerende redningsprocent på 43% i åbent spil.

  - Hun står allerede med en imponerende ro, og hun er dygtig til at placere sig overfor skytten på nærskud. Hun er blevet bedre på langskuddene og redder de fleste vaneskud fra skytterne.

  - Udviklingsområdet ligger specielt i samarbejdet med forsvaret, hvor hun stadig har noget at lære i forhold til kommunikationen og paradespillet med sit forsvar. Men det kommer med erfaringen og flere ligakampe på CV’et; hun er trods alt kun 19 år.

 2. Ida-Marie Dahl

  Ida-Marie Dahl

  22 år - Viborg HK, Streg

  - Efter at have spillet i Ajax København skiftede Ida-Marie Dahl inden sidste sæson til Viborg HK. Jeg synes, at skiftet har været en kæmpe gevinst for hendes spil, da hun er blevet skarpere i mange dele af sit stregspil.

  - Hun har power og et lavt tyngdepunkt, som gør, at hun er god til at vende rundt og dermed svær at holde for sin direkte modstander.

  - Jeg er vild med hendes energi og udstråling - hun er en rigtig kriger. En spiller som giver så meget energi til sit hold, når hun er på banen, og det er en virkelig god kompetence at have, som ikke ret mange spillere har.

  - Hun blev desværre korsbåndsskadet i starten af februar, så der går noget tid, før hun er tilbage på banen, men jeg er nu ikke i tvivl om, at hun nok skal vende stærkt tilbage.

 3. Andrea Hansen

  Andrea Hansen

  19 år - København Håndbold, Højre fløj

  - Hun har grebet chancen og har tilkæmpet sig mere og mere spilletid i København Håndbold i denne sæson, hvor førstevalget er den hollandske verdensmester Debbie Bont.

  - Hun er en dygtig forsvarsspiller og mestrer at læse spillet, hvilket gør, at hun tilkæmper sig en del bolderobringer for sit hold. Det er en plads på det danske landshold som lige nu er besat af Trine Østergaard og Simone Böhme, men der er åben kamp om at være tredjevalg – og måske fremtidens kvinde – på positionen.

  - Udover Andrea Hansen er der også talentfulde Mathilde Orkild fra Randers HK og Line Mai Hougaard, som til sommer skifter Randers HK ud med Herning-Ikast Håndbold.

 4. Celine Lundbye Kristiansen

  Celine Lundbye

  23 år - Aarhus United, Højre back

  - Hun har allerede været inde at snuse lidt til landsholdet. Spørgsmålet er, om hun har fysikken og lige det ekstra, der skal til for at bide sig fast på A-landsholdet og den internationale scene på sigt.

  - Hun er et godt alternativ til Mette Tranborg, som er det klare førstevalg på positionen i mange år frem, fordi hun er en helt anden spiltype.

  - Lundbye er en finurlig håndboldspiller, der har et fint blik for spillet og stregspilleren. Hun er god til at komme på kant på ydersiden af backen i modstanderens forsvar og har derudover et ganske fornuftigt skud fra mellemdistancen.​

 5. Simone Petersen

  Simone Petersen

  22 år - TuS Metzingen, Playmaker

  - Efter at have spillet to sæsoner i Aarhus United skiftede Simone Petersen inden denne sæson til Bundesligaklubben TuS Metzingen.

  - Hun er en meget boldbegavet håndboldspiller, der spiller klogt, men samtidig har noget af den frækhed i sit spil, som jeg godt kan lide. Hun har X-factor. Hun er en eminent assist-spiller, der ser sine medspillere og har et rigtig godt sammenspil med stregspilleren.

  - Derudover har hun et fint skud fra mellemdistancen og mestrer en del forskellige skudvarianter. Jeg håber, at hendes valg om at tage til udlandet tidligt kan modne hendes spil endnu mere, og løfte hende op på et niveau, der gør hende landsholdsaktuel.

 6. Emilie Steffensen

  Emilie Steffensen

  18 år - Herning-Ikast Håndbold, Venstre back

  - Hun forlader til sommer barndomsklubben for at jagte mere spilletid i hos ligakonkurrenterne fra NFH.

  - På trods af hendes unge alder har hun allerede nu en god fysik, som kommer hende til gode både defensivt og offensivt. Hun er dygtig i sit gennembrud 1 mod 1.

  - Det bliver spændende at følge hende i de kommende år; hun er trods alt kun 18 år. Og se om hun får udløst det potentiale hun uden tvivl besidder, og om klubskiftet kan hjælpe hendes udvikling som ligaspiller.

 7. Emma Friis

  Emma Friis

  20 år - Herning-Ikast Håndbold, Venstre fløj

  - I en ung alder har hun allerede etableret sig som førstevalg.

  - Defensivt læser hun spillet rigtig godt, hvilket kommer til udtryk i hendes vurdering omkring, hvornår hun skal stikke afsted i kontra. Dette lagt sammen med hendes hurtighed gør hende til en rigtig dygtig kontraspiller.

  - Derudover, har hun et godt spring ind i feltet, der giver hende bedre afslutningsmuligheder – dem har hun i øvrigt udviklet meget gennem de seneste par sæsoner.

Fotos: Anna Kristensen (Viborg HK), Ida-Marie Dahl (Viborg HK), Andrea Hansen (København Håndbold), Celine Lundbye Kristiansen (Aarhus United), Simone Petersen (TuS Metzingen), Emilie Steffensen (Herning-Ikast Håndbold), Emma Friis (Herning-Ikast Håndbold),